Deel deze pagina:

Afgelopen weekend – 20 en 21 juli – namen een aantal van onze beloftevolle judoka’s deel aan de European Cup voor U21 in Praag. Vicky Verschaere (-78kg) en Karel Foubert (-81kg) pakten zilver en brons respectievelijk. We blikken even terug, samen met VJF-Coach Franklin Pereira.

Grote Delegatie

Een delegatie van elf VJF-judoka’s reisde naar de Tsjechische hoofdstad om er het beste van zichzelf te geven. De volgende judoka’s traden in het krijt op de Praagse tatami: Dries Ponnet (-66kg), Belmin Valk (-66kg), Aslanbek Kagermanov (-73kg), Gaston Ramant (-81kg), Karel Foubert (-81kg), Pieter Vandyck (-81kg), Jitse Van den Herrewegen (-81kg), Alissia Bombello (-63kg), Lien Meeuwssen (-70kg), Isabelle Schrenk (-78kg) en Vicky Verschaere (-78kg). Ze werden begeleid door VJF-Coach Franklin Pereira.

Dag 1: zilver voor Vicky Verschaere

Het merendeel van de VJF-judoka’s kwam tijdens de eerste dag in actie met wisselend succes. Dries Ponnet (-66kg) werd gestopt in de eerste ronde door Djoukajev (FIN). Belmin Valk (-66kg) wint van Hohn (GER) en Fryer (GBR), maar werd door de Italiaan Cuniberti uitgeschakeld in de derde ronde. Alissia Bombello (-63kg) verloor in de eerste ronde van de Duitse Markloff. Demi Desender (-70kg) wint van Lauritsen (DEN), maar verliest dan van Murphy (GER). Lien Meeuwssen (-70kg) werd gestopt in de eerste rond door Brendicke (GER). Na verlies in de eerste ronde tegen Rollwage (GER) wordt Isabelle Schrenk (-78kg) doorverwezen naar de herkansingen. Daar verliest ze tegen Karilaid (EST). Aslanbek Kagermanov (-73kg) wint zijn eerste drie kampen tegen respectievelijk Henke (GER), Perkovic (SLO), Czizsek (AUT), maar verliest dan tegen Trukhan (BLR). In de herkansingen verliest hij tegen de Fin Korhonen.

Na winst tegen Mohoric (SLO), Sokolva (RUS) en Ichallal (ALG) plaatst Vicky Verschaere (-78kg) zich voor de finale. Na een Golden Score van meer dan zes minuten verliest de VJF-atlete uiteindelijk op strafpunten van de Natalila Chystiakova (UKR) en pakt een mooie tweede plaats in Praag.

“Zonder meer een heel mooie prestatie van Vicky”, stelt VJF-Coach Franklin Pereira. “We mogen niet vergeten dat ze een lange periode van de mat is gebleven na een kwetsuur en operatie. Na haar medaille op het BK in Antwerpen vorig jaar november is Vicky zeven maanden out geweest. Pas in mei is ze competitief terug actief geworden. Eerst op de European Cup in Kaunas. De prestatie daar was niet optimaal. Aangezien ze een lange periode geen competitie had gedaan, kwam ze wat onzeker op de mat. Daarom hebben we haar wat kleinere toernooien laten kampen om terug competitieritme te krijgen. Hier in Praag is de derde competitie na haar terugkeer uit blessuretijd. Ik ben dan ook zeer tevreden met de prestatie die ze in Praag heeft neergezet. De eerste twee wedstrijden met ippon gewonnen. De Russische Sokolva was toen tweede in Kaunas. Dat bewijst dat Vicky voldoende niveau heeft. In de halve finale wint ze van de Algerijnse die het hoogst geplaatst was in de ranking van deze competitie. In de finale na een Golden Score van bijna zeven minuten verloor Vicky uiteindelijk op strafpunten, maar creëerde evenwel verscheidene kansen om de kamp te winnen. Voor mij staat die zilveren medaille gelijk aan goud. Vicky stond heel zelfzeker en sterk op de mat. Het was duidelijk dat haar fysieke voorbereiding in orde was want de finale was tenslotte een wedstrijd van bijna vijftien minuten. Ik ben zeer tevreden”, aldus de VJF-Coach.

Op de eerste dag hebben nog andere judoka’s een goede indruk achtergelaten bij Franklin Pereira. “Aslanbek Kagermanov heeft dat uitstekend gedaan op zijn eerste European Cup. Hij kampte vijfmaal, drie keer gewonnen met ippon, in de halve finale verliest hij van de Witrus Trukhan die uiteindelijk brons pakt. In de herkansingen verliest hij van de Fin Korhonen die vijfde werd. Zowel Aslanbek als Vicky zijn tweedejaars. Ik denk dat we volgend seizoen nog leuke dingen van hen gaan zien.” Belmin Valk is ook zo’n jonge atleet met vele kwaliteiten. “Op de eerste dag in Praag vocht hij drie kampen. In de achtste finale verliest hij tegen de sterke Italiaan Cuniberti, maar zat hij wel heel dicht bij de overwinning. Kleine foutjes door gebrek aan ervaring deden hem de das om. Hij heeft evenwel een positieve indruk op mij achtergelaten”, oordeelt Franklin. 

Dag 2: brons voor Karel Foubert (-81kg)

Op de tweede dag van het toernooi kwamen onze U21 in de -81kg gewichtscategorie in actie, m.n. Pieter Vandyck, Jitse Van den Herrewegen, Gaston Ramant en Karel Foubert.

Pieter Vandyck wint zijn eerste en tweede kamp tegen respectievelijk Matusevic (LIT) en Herzog (AUT). In de derde ronde wordt hij echter gestopt door de Tsjech Pavel Svec. Jitse Van den Herrewegen start zijn eerste ronde met winst tegen de Duitser Fabian Kansy, maar vindt in de tweede ronde zijn meerdere in Daniel Nieto-Trinidad (ESP). Gaston Ramant wint zijn eerste kamp tegen Mammadov (AZE), maar verliest vervolgens tegen Arencibia (CAN).

Karel Foubert wint van zijn eerste tegenstander Majidov (AZE). Vervolgens elimineert hij Daniel Stogniev (GER). In de derde ronde verliest hij echter van de Rus Novruzov en wordt hij doorverwezen naar de herkansingen. Daar verslaat hij achtereenvolgens Yefremov (UKR), Mesko (CZE) en Barto (SVK) waardoor hij zich plaatst voor de kamp om het brons. In de kamp om het brons verslaat Karel Foubert (-81kg) zijn tegenstander Stanislav Gunchenko (UKR).

“Karel heeft in Praag bewezen dat hij niet alleen technisch, maar ook tactisch goed ontwikkelt”, vindt Franklin Pereira. “Hij kampte zeven moeilijke wedstrijden. In zijn eerste kamp tegen de Azeri Majidov stond hij een waza-ari achter, maar hij heeft dit goed weten rechtzetten met drie straffen voor zijn tegenstander als gevolg. In zijn tweede kamp tegen de Duitser Stogniev was Karel duidelijk de betere. In de derde ronde treft hij die sterke Rus Novruzov. In een zeer dichte wedstrijd maakte Karel een kleine fout die hem de kamp kost. In de herkansingen kampt hij heel slim tactisch tegen de sterke Yefremov zonder veel risico’s te nemen. Achteraf een mooie kamp tegen de Tsjech Mesko waartegen hij terugkomt van een achterstand. De laatste herkansing tegen de Slovaak Barto ging vlot. De wedstrijd voor brons tegen de Oekraïner Gunchenko was een moeilijke kamp, maar Karel is ook deze tegenstander te slim af. Dus een zeer mooi parcours voor Karel”, aldus nog VJF-Coach Franklin Pereira.

Loïs Petit (-48kg) van de Waalse zusterfederatie pakte tevens zilver.

 

Christian Pierre

 

 

Sponsors

Sponsors