Gesprek met Peter Vermeir, nieuw RvB-lid

ZELE – Tijdens de Algemene Vergadering van 26 maart jl. werd Peter Vermeir verkozen als nieuwste lid van de Raad van Bestuur van Judo Vlaanderen. Hoog tijd voor een kennismakingsgesprek.

Peter Vermeir

Peter startte op zesjarige leeftijd met judo in 1971. Hij ontdekte de judosport op internaat, toen hij school liep in het toenmalige Heilige Maagdcollege in Dendermonde. “Het college had een eigen judoclub die ‘s woensdags trainde. Van geboorte ben in Zelenaar en ik heb me toen ook vrij snel aangesloten bij JC Asai Kwai, de huidige JC Zele. Daar heb ik de gouden jaren meegemaakt met mannen zoals Eddy Van de Cauter en Mario Bauwens o.l.v. Raymond Van Avermaet waardoor wij een zeer sterke ploeg hadden. Mijn toenmalige gewichtsklasse was -65kg. Ik weet het, dat spreekt nu tot de verbeelding,” grapt Peter.

Pauze

Met zijn hogere studies werd de judosport even ‘on hold’ gezet. “De combinatie met studeren werd moeilijk, maar na een tijdje heb ik het judo weer opgepikt. Zo geef ik momenteel reeds een tijd les bij G-judoclub ‘De Buitelaars’ in Gent.” Zijn engagement voor de club werd aangewakkerd door zijn jongste zoon. “Ik heb twee zonen, mijn oudste zoon studeert geneeskunde en mijn jongste zoon, die ondertussen zestien is, heeft een verstandelijke beperking. Ik wou voor hem een sport vinden waarin hij zich kon uitleven, en zo kwam ik bij ‘De Buitelaars’ terecht. Ik was eigenlijk niet op de hoogte van het bestaan van G-judo. Van het een kwam het ander. Dankzij mijn jongste zoon sta ik dus weer op de tatami.” Ondertussen is Peter ook reeds een tijdje aan het boksen. “Twee keer in de week train ik onder leiding van Junior Bauwens van boksclub Woest te Gent … De perfecte training voor stressmanagement,” grapt hij.

Competitiebeest

Peter was in zijn jonge jaren een competitiebeest. “Ik heb veel wedstrijden gekampt, zowel individueel als in team. Met onze ploeg zijn we verschillende keren Belgisch Kampioen geworden. Op Europees vlak waren we met de ploeg actief in Wenen. Iets wat ik me nog levendig herinner want ik moest toen vier kg afvallen op één dag, dat was niet evident,” lacht Peter.

Bezige bij

Beroepshalve werkt Peter al meer dan achttien jaar in het Universitaire Ziekenhuis van Gent. “Sinds twee jaar werk ik daar als Liaison Officer wat inhoudt dat ik de schakelfiguur ben tussen het ziekenhuis en de faculteit.” Peter behaalde een doctoraat in de gezondheidswetenschappen en doceert als professor bovendien aan de Gentse Universiteit binnen de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Peter geeft eveneens verschillende lezingen en onderwijsopdrachten, zowel in binnen- als buitenland.

Waarom zijn kandidatuur?

In het verleden werd hij reeds gevraagd, maar hield hij de boot wat af. “Ik vond dat nu het juiste tijdstip er was. Beroepshalve zit mijn carrière op spoor en wens ik nu in mijn vrije tijd mij optimaal in te zetten voor de judosport. Bijgevolg denk ik dat mijn engagement goed tot zijn recht komt in de RvB gezien mijn managementsopleiding in verschillende richtingen wat een meerwaarde kan betekenen voor de federatie. Ik wist dat men binnen de RvB op zoek was naar iemand om het juridische luik in te vullen. Als we de verdere professionalisering van de sportwereld bekijken, denk ik dat dergelijk juridische luik onontbeerlijk is. Ook het ethische aspect wordt steeds belangrijker. De vechtsporten in het algemeen worden vaak negatief bekeken. Neem nu bijvoorbeeld boksen. Niet-kenners zien dat als wat op elkaars gezicht meppen. Daarom is professionalisme en uitstraling in de sport zo belangrijk. Als federatie moet je een uitstraling hebben alsook een netwerk uitbouwen en ik ben ervan overtuigd dat ik daarin iets kan betekenen voor JV, zowel in het sportieve als het managementluik zodat ik deuren kan openen ten voordele van onze sport.”

Strategische visie voor operationele steun

Peter heeft een klare kijk op de functie van de RvB. “De RvB is een beleidsorgaan die het operationele management steunt en dat vind ik een belangrijk aspect. Onze taak als beleidsmensen is de strategische visie implementeren en ervoor zorgen dat de operationele mensen de middelen hebben om die strategische beslissingen uit te voeren waarbij de RvB dat verder opvolgt en eventueel bijstuurt. Ik denk dat het ook belangrijk is dat RvB-leden op het werkveld gaan kijken. Ik merk dat op mijn werk ook. Als ik door de organisatie loop dan zie ik veel meer en dan heb je tevens feeling met de mensen die daar werken. Dat vind ik toch een belangrijk aspect, ook binnen de sportwereld.”

Opleiding

Als docent ligt opleiding het nieuwe bestuurslid nauw aan het hart. “Ook op dat gebied wil ik graag een bijdrage leveren voor de federatie. Motivationele gespreksvoering is een van de cursussen die ik doceer aan studenten, belangrijk voor toekomstige coaches en trainers, maar ook bijvoorbeeld nuttig voor ouders die jonge judoka’s begeleiden. De coachingstijl die vroeger bon-ton was, wordt nu niet meer getolereerd. Het is zeer boeiend hoe je iemand kan motiveren, zonder de bullebak uit te hangen. Ik wil dan ook zeer laagdrempelig zijn t.o.v. alle clubs. Clubs mogen steeds met mij contact nemen.”

Diversiteit

Ook diversiteit vindt Peter een belangrijke topic. “Diversiteit wordt steeds belangrijker. Ik denk dat dit binnen het huidige judo een belangrijk aspect is dat nog verder moet worden uitgewerkt zodanig dat onze sport nog meer een weerspiegeling wordt van het maatschappelijk leven zoals we dat dagdagelijks kennen. Momenteel is dat niet het geval. Ook inzake sport voor mensen met een beperking wil ik me blijven inzetten. Ik heb er alvast zin in,” aldus nog Peter.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

10 juni 2020

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.