EK G-Judo in Keulen: Vlaamse G-judoka’s pakken goud en zilver

KEULEN – Op 19 en 20 oktober 2019 vonden de 2de Europese kampioenschappen G-judo plaats in het Duitse Keulen. Zes Vlaamse judoka’s trokken naar Keulen om een gooi te doen naar de Europese titel. Het resultaat mag er best zijn: een Europese titel, een zilveren plak en vier 5de plaatsen.

Op de eerste dag van het kampioenschap traden al onmiddellijk 4 Vlaamse judoka’s in het krijt.

Lennart Nies (VJF JC Kumiuchi Berlare, –66 kg niveau 2), mocht de spits afbijten en begon onmiddellijk goed aan zijn parcours. De eerste wedstrijd won hij met ippon. De twee volgende wedstrijden gingen net iets moeilijker en die verloor Lennart. In zijn laatste wedstrijd was het duidelijk dat winst en verlies zeer dicht bij elkaar liggen. Lennart werd derde in zijn poule en moest tevreden zijn met een 5de plaats.

Maarten Poels (VJF JC Kodokan Merchtem, -90kg niveau 2), begon net als Lennart goed en won zijn eerste wedstrijd. De tweede wedstrijd was zeer spannend en uiteindelijk moest de scheidsrechter beslissen aan wie hij de overwinning zou geven, dit was jammer genoeg in het nadeel van Maarten. Ook de derde wedstrijd trof Maarten een zeer sterke judoka. Resultaat een mooie 5de plaats.

Jens Windmolens (JC Mori No Otoko Herenthout, -100kg niveau 2) was de derde Vlaamse judoka die in actie kwam. Jens zat in een zware poule en kon geen enkele van zijn twee wedstrijden winnen. Hij liet wel zien dat ook hij mooi judo kan brengen en dat ze in de toekomst zeker rekening met hem zullen moeten houden. Ook voor Jens een 5de plaats.

Kristof Meeus (VJF JC Hasselt, -81kg niveau 2 ), was de laatste judoka die zaterdag op de tatami stapte. Kristof vocht onmiddellijk de halve finale en die wist hij vlot te winnen met ippon. Ook in de finale toverde Kristof een mooie ippon tevoorschijn. Een welverdiende 1ste plaats en een mooie gouden medaille rond zijn nek.

Zondag was het de beurt aan alle judoka’s die in niveau 1 vechten.

Het niveau was hoog en de sfeer in de zaal was ook anders, ernstiger. De coaches kregen sneller onder hun voeten en ook de judoka’s kregen snel strafpunten.

Ben Larivière (VJF JC Kumiuchi Berlare, -81kg niveau 1) kwam als eerste Vlaamse judoka in actie op zondag. Ben begon goed aan zijn tornooi en won zijn eerste wedstrijd vrij gemakkelijk met ippon. De volgende wedstrijd verliep moeizamer en hier had Ben de volledige wedstrijdduur nodig om de overwinning binnen te halen, winst met waza-ari. Ben slaagde er in om als eerste uit zijn poule te komen en mocht dus de halve finale vechten. Deze wedstrijd ging zeer vlot en Ben won overduidelijk met ippon. In de finale trof ben de Engelse judoka Chris Murphy. In de G-judo-wereld is dit een zeer gekende judoka die al jarenlang geen enkele wedstrijd verloren heeft. Ben wist dus dat hij voor een zeer moeilijke opdracht stond en dat hij risico’s mocht nemen. Ben heeft het Chris niet makkelijk gemaakt, maar moest wel zijn meerdere in hem herkennen, dit is nog een niveau hoger maar Ben heeft wel een mooi doel voor ogen nu. Een mooie 2de plaats is het eindresultaat en die zilveren medaille hing echt te blinken rond zijn hals.

Tenslotte kwam Kristof Surinx (JC Mori No Otoko Herenthout, +100kg niveau 1) op de mat. Kristof vertrok in een poule van drie en wist 1 wedstrijd te winnen met ippon en 1 te verliezen, eveneens met ippon. Op dit kampioenschap gaan de eerste twee judoka’s in hun poule door naar de halve finale. In de poule van Kristof won elke judoka 1 kamp en verloor elke judoka 1 kamp, allemaal met ippon. Drie judoka’s met evenveel overwinningen en evenveel punten. Dus er werd gekeken naar de tijd wanneer de ippon gescoord werd. Op deze manier kunnen we zeggen dat Kristof dé pechvogel van het weekend was, zijn ippon viel namelijk 3 seconden trager dan die van zijn tegenstander. Kristof mocht dus niet door naar de halve finale en moest tevreden zijn met een 5de plaats. Zeer bitter voor Kristof als je weet dat de judoka die hij verslagen had met ippon uiteindelijk de nieuwe Europese kampioen geworden is.

Met een gouden, een zilveren en vier 5de plaatsen mogen de Vlaamse G-judoka’s zeker tevreden zijn. We hebben mooi judo gezien, we hebben gemotiveerde judoka’s gezien, de vechtlust was er, de kameraadschap ook. Winst en verlies lagen dicht bij elkaar, geluk en verdriet ook. De sfeer, de ambiance en de supporters waren de kers op de taart, de afwezigen hadden ongelijk … zoals altijd.