Deel deze pagina:

Met z’n vijven waren ze, de VJF-judoka’s geselecteerd voor het IJF Wereldkampioenschap in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe, parel aan de Kaspische Zee. Mina Libeer (-57kg) en Roxane Taeymans (-70kg) bij de dames, Joran Schildermans (-60kg), Dirk Van Tichelt (-73kg) en Matthias Casse (--81kg) bij de heren.

Een sterke internationale bezetting trouwens op dit WK, immers het startpunt om punten te gaan sprokkelen voor de Olympische kwalificatie van 2020 in Tokio. Geen medailles in Bakoe echter voor de Belgische atleten. De Belgische delegatie diende zich tevreden te stellen met een vijfde en zevende plaats, mooi verdeeld tussen de twee zusterfederaties. Charline Van Snick van de FFBJ eindigde sterk vijfde in haar categorie, voor de VJF zorgde Matthias Casse met een verdienstelijke zevende stek voor de honneurs.

Samen met Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx blikken we even terug op de prestaties van de Vlaamse atleten.

“Deze zevende plaats van Matthias is een zeer positief verhaal aangezien we alvast één VJF-judoka in het finaleblok hebben gezien”, aldus de Technisch Directeur Topsport. “Algemeen mogen we wel stellen dat de internationale bezetting op de tatami heel sterk was. En voor sommige VJF-judoka’s was de loting bovendien niet optimaal.”

Zo kwam Joran Schildermans onmiddellijk uit tegen een zeer sterke tegenstander met thuisvoordeel in zijn eerste ronde. De Azeri Huseynov schakelde achteraf ook de regerende Olympische kampioen uit. “Ik kwam duidelijk tekort”, aldus Joran. “Veel punten om aan te werken.”

“Voor Joran was het de eerste keer dat hij meedeed op dit niveau”, aldus Koen Sleeckx.  “Aan ons om voor hem een programma uit te schrijven zodat hij in de toekomst verder kan evolueren om een belangrijkere rol te gaan spelen.”

Ook voor Mina Libeer betekende Bakoe het eerste WK bij de ‘groten’. “Ik had toch wel het gevoel dat ze een beetje onder de indruk was”, vindt Koen Sleeckx. “Vooral de eerste twee minuten waardoor ze achter komt te staan. Daarna komt ze beter in de wedstrijd en neemt ze meer het initiatief. Op zich komt dat wel goed. Ze gaat vooral aan het mentale deel moeten werken zodat ze ook het hoofd klaar heeft om vanaf minuut één er te staan. Ook zij kan nog groeien en heeft veel potentieel.”

“Er is duidelijk een niveauverschil in vergelijking met de junioren”, vindt de bronzen medaillewinnaar van het 2017 WK Junioren. “Dat had ik reeds ervaren op de andere toernooien dit jaar. Op zich niet echt iets nieuws dus waarmee ik hier werd geconfronteerd. Tijdens de wedstrijd zelf had ik niet te veel last van stress. Ik ben met een open geest naar hier gekomen om vooral ervaring op te doen. Achteraf was ik toch wat teleurgesteld na verlies in mijn eerste kamp. Ik ken mijn werkpunten en vertrouw op coach Robert Krawczyk om daar verder mee aan de slag te gaan”, aldus Mina Libeer.

Roxane Taeymans werkte met veel zelfvertrouwen haar eerste kamp af tegen de Oekraïense Smal. In de tweede kamp start ze opnieuw sterk en sprokkelt ze vrij snel een punt, maar dan loopt het mis. “Roxane wint haar eerst kamp vlot en goed. Haar tweede kamp begint ook goed, maar dan maakt ze een fout door te wisselen met haar benen. Haar Marokkaanse tegenstander Assmaa Niang plaatste zich achteraf evenwel voor het finaleblok en eindigde tenslotte op en vijfde plaats”, aldus Koen Sleeckx.

“Ik was aanvankelijk meer tevreden van mijn tweede wedstrijd”, stelt de Masterstudente. “Ik heb me echter jammerlijk laten verrassen door de Kosoto Gari van Niang.” De Marokkaanse is geen onbekende voor de Vlaamse judoka. “Vier à vijf keer hebben we elkaar reeds op de tatami ontmoet. Ze was me altijd te sterk, maar de laatste keer versloeg ik haar. Dat was een keerpunt. Toen heb ik dezelfde tactiek toegepast zoals hier in Bakoe. Haar strafpunten laten pakken omdat ze vatbaarder is voor valse aanvallen. Hier heeft ze me echt wel verrast. Ik ben dan ook ontgoocheld. Je staat dan op het WK, die eerste kamp is achter de rug, je komt in het ritme en dan dit. Jammer. Ik weet waaraan ik moet werken. Nu een aantal dagen rust en dan vooral tactisch bijschaven en vervolgens binnen een paar weken naar Mexico voor het volgende toernooi.”

Voor veteraan met indrukkend palmares Dirk Van Tichelt liep het WK helemaal niet zoals verwacht. De bronzen Olympiër die in 2015 uit Bakoe van de 1ste European Games terugkeerde met brons, werd ditmaal in de eerste ronde reeds afgestopt. “Een moeilijke tegenstander dat wel, maar ik ben vooral verontwaardigd door de scheidsrechter. Zingg (GER) was me op mijn kin aan het wurgen. Tot twee keer toe. De eerste keer rol ik daar nog onder door. Ik merk dat de referee erop staat te kijken, je kan trouwens het resultaat zien aan mijn gezicht. De referee grijpt echter niet in. Waarvoor dienen de regels dan? Ik vind het schandalig. Wat moet je nu als trainer aan je atleten leren? Tonen dat je op de kin moet doortrekken? Waar is de fairplay en de spirit van judo gebleven? Da’s niet de boodschap van judo”, aldus een aangedane Van Tichelt.

“Dirk verliest zijn wedstrijd op bedenkelijke wijze. Ik had toch ook de indruk dat zijn tegenstander op de kin zat”, merkt Koen Sleeckx op. “De scheidsrechter beslist echter en heeft het laatste woord. Het was bovendien ook geen gemakkelijke kamp tegen Zingg. Dirk heeft wel de ervaring om zich te herpakken om de volgende toernooien er terug te staan.”

Wereldkampioen bij de Junioren (2017) Matthias Casse was goed op dreef op zijn eerste Wereldkampioenschap bij de senioren. Heel zelfzeker bulldozerde hij zich naar de kwartfinales. Daar sputterde de machine echter. Iraniër Saeid Mollaie, die zich uiteindelijk tot Wereldkampioen kroonde, stopte zijn opmars en verwees hem naar de herkansingen richting brons. Daar werd hij vervolgens gestopt door de Duitse titelverdediger Wieczerzak die zelf uiteindelijk brons pakte, maar die wel veel moeite had om Matthias te bedwingen.

“Ik ben nu nog wat teleurgesteld, maar ik zie al wel heel wat positieve zaken in dit verhaal”, stelt Matthias. "Deze 7de plaats levert mooi wat punten op voor mijn Olympische en wereldranking. Ik heb hier bewezen dat ik tot de top van de wereld behoor. Het verschil tussen de nieuwe wereldkampioen en de uittredende was niet zo groot en er zit toch nog een hele grote groeimarge in voor mij denk ik, die ik in de loop van de jaren kan gebruiken om die toppers te overstijgen. Ik ben hier tenslotte de 7de van de wereld.”

In een eerste evaluatie van dit WK is de Technisch Directeur Topsport vrij positief. “Wat ik heb gezien is zeker niet slecht. We moeten er nu voor zorgen dat de rol die onze VJF-judoka’s op de internationale tatami kunnen spelen groter wordt dan wat ze nu hebben laten zien. Het potentieel is er, maar er moet nog verder aan worden gesleuteld”, aldus Koen Sleeckx. “De structuren die ik heb uitgetekend, beginnen stillaan voor iedereen duidelijk te worden. We gaan die nu nog verder moeten communiceren zodat alle topsport judoka’s die ook kennen en begrijpen. Inhoudelijk moeten we dat nu tevens verder gaan invullen. Wij zijn op de goede weg, maar het moet nog strakker worden uitgelijnd en dan gaan de resultaten volgen. Die ene top-zeven plaats had ik voorspeld, ook dat ik dan tevreden zou zijn wanneer een VJF-judoka daar eindigde. Als je hier dan echter staat dan wil je altijd meer en prikkelt het en wil je sowieso dat trapje hoger. Da’s eigen aan topsport. We zetten de ingeslagen weg verder. Ik heb er alle vertrouwen in.”

 

Christian Pierre

 

Sponsors

Sponsors