Deel deze pagina:

Het betreft een project ter bevordering van de sociale en lichamelijke ontwikkeling van de jeugd in Senegal d.m.v. judo. Dit project werd vorig jaar gestart op initiatief van de VZW Groep Baobab. Concreet betekent het een oproep naar de VJF judoclubs voor judogi’s voor kinderen alsook tatami’s.

De VZW Groep Baobab werkt sinds 2015 nauw samen met de publieke school van Saly Carrefour (800 leerlingen) in Senegal, levert al het nodige schoolmateriaal en heeft tevens twee nieuwe klaslokalen laten bouwen.

In 2016 ontmoetten leden van Groep Baobab Khalifa Abacar Diouf die zich inzet voor de lokale jeugd van Mbour. Khalifa is visser van beroep, maar is evenwel bezeten van de judosport. Hij blijkt dan ook een Senegalese topper te zijn geweest bij de zwaargewichten (5e Dan): zesmaal kampioen van Senegal en zevenmaal kampioen van Afrika. Hij stond bovendien op de tatami tijdens de Olympische Spelen van Los Angeles, Barcelona en Atlanta. Tijdens zijn laatste Spelen in 1996 was het onze Harry Van Barneveld die hem naar huis stuurde!

Khalifa Abacar Diouf doet er alles aan om de judosport terug haar plaats te geven in Senegal en dat kan maar gebeuren via jeugdwerking. Jammer genoeg komt er echter geen hulp van de federatie, noch van de overheid. Bovendien heeft Khalifa de middelen niet om het judo van de grond te krijgen. In zijn dojo in Mbour triant hij een zestigtal enthousiaste jongeren. Eerste probleem: judogi’s... veel te duur voor de lokale jeugd die al 2.000 cfa (3 €) per maand betalen voor de lessen. Een degelijke dojo, uit te bouwen in het kader van één van de lokale schoolgemeenschappen, zou al een eerste stap betekenen...

Gemeenschappelijke betrachting

Vandaar ook het idee om judo binnen de scholen te introduceren. De publieke scholen zijn in principe gratis, met als gevolg dat het kinderen zijn uit de lagere bevolkingslagen die de lessen volgen. Beleefdheid, zelfbeheersing, respect, bescheidenheid, samenwerking, kortom alle waarden die judo de jongeren aanbrengt, zijn bij deze kinderen quasi onbestaanbaar. Hun leefwereld is meestal de straat.

De overheid heeft geen geld voor sportinfrastructuur in de scholen, de school zelf beschikt evenmin over de middelen vandaar dat de Groep Baobab, samen met Khalifa, dan het idee heeft opgevat om een dojo te bouwen op het schoolterrein. Maak van de school een plaats waar de kinderen graag komen! Zorg voor frisse lokalen, zorg voor een aangename ruimte en zorg voor naschoolse sportactiviteiten! Het resultaat zal zijn dat de leerlingen zich ‘thuis’ voelen in de school en fier zijn op hun gemeenschap.

Na twee jaar van hard werken om de nodige fondsen te verzamelen, is de kogel ondertussen door de kerk. Vóór het begin van het nieuwe schooljaar zal de dojo klaar zijn. Enkel één groot probleem … een nijpend gebrek aan judogi’s en tatami’s!

Vandaar de oproep van VZW Groep Baobab aan de Vlaamse judoclubs:

WIJ HEBBEN DRINGEND TATAMI’S EN JUDOGI’S NODIG VOOR JUDO IN SENEGAL!

In de maand april vertrekt er een container met bestemming Dakar. Voor de VZW de enige gelegenheid om tatami’s en judogi’s mee te verschepen. Daarom deze oproep. Vlaamse judoclubs die VZW Groep Baobab verder kunnen helpen met het schenken van judogi’s en tatami’s nemen contact met de VZW via baobab.gr@gmail.com of laten een bericht na op het VJF -secretariaat. Alle materiaal kan worden afgegeven in Heist op den Berg (Mevr. Palmans – 0478 34 64 30 – Hopvelden 3a – 2200 Hallaar). Je kan het materiaal zelf bezorgen, maar de VZW heeft ook een eigen ophaaldienst.

Wie is VZW Groep Baobab?

Groep Baobab is een jonge VZW met een eigen operationeel en gedreven team in Saly Carefour (Senegal). Geen overheadkosten ... elke financiële medewerking komt integraal terecht op de juiste, door Groep Baobab aangegeven plaats met duidelijke rapportering aan alle partners. De VZW gaat uitdrukkelijk voor de financiële aanpak zodat hun mensen in Saly dan ter plekke alle benodigde producten kunnen aankopen. Daarenboven heeft aankoop in het land zelf een dubbel effect: zowel de verkoper als de ontvanger van de goederen worden er beter van.

 

Waar gaat het geld naartoe?

 

Onderwijs

Inschrijving in de publieke scholen is gratis en deze worden dan ook enkel bezocht door kinderen uit de lagere bevolkingsgroepen, dus geen geld voor schriften en ander schoolgerief. De steun van de VZW gaat naar l’Ecole publique de Saly Carrefour en naar de dorpsschooltjes in het Louga-gebied (alles samen meer dan 1.000 leerlingen).

 

Gezondheidszorg

De levensomstandigheden in de dorpen zijn pover, de hygiënische voorwaarden erbarmelijk, er ontbreekt iedere vorm van kennis en inzicht in ziekten ... De VZW levert tevens medisch materiaal en geneesmiddelen aan het dispensarium van Dioufene, brillen aan het Centre Communal des Aveugles in Mbour en herstelt en bouwt kleine medische centra in Ndioufene en Ngaye Ngaye.

 

Plaatselijke tuinbouwprojecten

De VZW heeft ook voor waterputten gezorgd in drie dorpen in de Louga-streek en bekostigt de uitbouw van een kippenkwekerij in Ndioufene, de aankoop van extra vee voor Keur Ardo, de start van een tuinbouwproject in Ngaye Ngaye.

 

Sponsors

Sponsors