Deel deze pagina:

Volg Dirk en Jasper vanaf nu tot hun laatste kamp

Jasper Lefevere sneuvelt door unfaire strafpunten

Verliezen op basis van strafpunten is al jaren bron voor frustatie bij atleten. Spijtig genoeg moest Jasper Lefevere (World Ranking 40) dit noodlot ondergaan in zijn eerste kamp op de Olympische Spelen tegen de Kazak Zhansay Smagulov (WR 21).

Sinds de invoering van de regel dat je puur op basis van strafpunten een kamp kan verliezen, klagen judoka's dit verdict aan omdat zij, terecht, van mening zijn dat het afbreuk doet aan een basisregel van hun sport: winnen door te scoren. Na het jammerlijke verlies van Jasper Lefevere op basis van dit "negatieve" reglement moet er misschien maar eens iemand opstaan om een lans te breken voor aanpassing ervan. Misschien is het nodig om het systeem te behouden om op basis van vier strafpunten een judoka met de uitsluiting te sanctioneren maar vooraleer het zo ver komt zou het beter zijn de kamp te laten verder gaan tot één van beide atleten kan scoren. Het systeem met de vier strafpunten cq uitsluiting borgt dat een kamp niet eindeloos kan duren maar omgekeerd blijft de stimulans bestaan om aan te vallen om het vierde strafpunt te vermijden en zo een score na te streven.

Nu bleef Jasper Lefevere met een zware ontgoocheling achter. Hij had zo graag op de Olympische tatami de Zuid-Koreaanse nummer één van de wereld en regerend wereldkampioen, Baul AN, het judoleven zuur gemaakt. "Nu moest ik het toernooi verlaten met drie strafpunten achter mijn naam na het eerste duel van de dag tegen de Kazak. Volgens mij had mijn tegenstrever er ook een aantal verdient. Ik heb nooit het gevoel gehad dat hij beter was dan ik. Na de eerste shido, kon hij heel tactisch het scenario naar zijn hand zetten. Deze Olympische Spelen waren voor mij het hoogtepunt van mijn judocarrière tot aan het verlies tegen Smagulov. Nu rest enkel de grote ontgoocheling", concludeerde hij bij de aanwezige Belgische journalisten.

Dirk Van Tichelt met de steun van de grote facebook-familie

Sinds zondagnamiddag volgen de wensen voor succes aan het adres van Dirk Van Tichelt (WR 18) van de talrijke facebook vrienden aan snel tempo op. En Judoclub Hirano heeft zijn dojo omgevormd tot mini-Olympisch dorp om live de wedstrijden te kunnen volgen van hun Beer van Brecht.

En die steun zal meer dan welkom zijn want in de derde ronde ontmoet ook hij een Zuid-Koreaanse nummer één van de wereld, Changrim AN, die dit jaar de Grand Slam van Parijs, het officieus wereldkampioenschap op zijn naam schreef. Maar dit schrikt Dirk hoegenaamd niet af. "Ik kan nog steeds tegen iedereen winnen en omgekeerd kan iedereen op de Spelen ook van mij winnen", verklaarde hij voor zijn vertrek naar Rio. "Maar een nummer één van de wereld bekampen maakt de uitdaging voor mij alleeen maar groter. Om een Olympische medaille te kunnen halen, moet je voorbij dit soort tegenstrevers. Dat is mijn grote doel!".

Maandagnamiddag gaat Dirk van start tegen de Qatarees Morad Zemouri (WR 94), en dat moet voor hem een gedroomde opwarmer zijn. Hij zal de zege niet cadeau krijgen want dit soort opponenten is moeilijk te bekampen omdat zij er een ongewone judostijl op na hoeden en er op gebrand zijn roem te vergaren door een wereldtopper uit te schakelen. 

In zijn totaliteit vindt Dirk Van Tichelt het een goede zaak dat de Olympische Spelen in Rio de Janeiro plaats vinden. "De Braziliaanse judoka's hebben de laatste jaren steeds met een dubbel aantal het internationale circuit mogen aandoen. Hun niveau zal daardoor alleen maar omhoog gegaan zijn en tegelijkertijd is het signaal versterkt dat judo een middel is om uit de armoede te geraken. Uiteraard leven in Brazilië welvaart en armoede vlak naast elkaar maar misschien is het net daardoor dat de grens zo gemakkelijk over te steken is. Voetbal is in Brazilië heilig maar judo is pure passie voor de inwoners. Het is het land met het grootste aantal judoka's en wordt algemeen aanvaardt als het gedachtengoed dat de meeste sociale vaardigheden aanreikt om uit de armoede te geraken. Mochten zij er straks in slagen om alle accomodaties permanent te laten gebruiken en aan economische activiteiten te koppelen, naar het voorbeeld van Londen, dan zouden de Olympische Spelen hier helemaal hun doel bereikt hebben." 

 

Raakt Jasper Lefevere voorbij nummer één van de wereld?

Jasper Lefevere (World Ranking 40) heeft het niet getroffen bij de lottrekking. In de eerste ronde moet hij het opnemen tegen de Kazak Zhansay Smagulov (WR 21), die hem in mei op de Grand Slam van Almaty nog met ippon versloeg in de 8ste finales. Uiteindelijk mocht Smagulov daar met zilver naar huis nadat hij in maart van dit jaar al eens brons veroverde op de Grad Prix van Tbilisi. Toch achten we Jasper niet kansloos tegen de Kazak omdat hij zich goed in zijn vel voelt en het Olympisch dorp van Rio hem wel bevalt: "Alles is mooi hier als je niet teveel naar de details gaat zoeken. Ik heb een mooie kamer, die redelijk ruim is en waar de TV non-stop sport laat zien. Het meest indrukwekkende is de eetzaal hier; die is werkelijk gigantisch! Maar globaal voel ik mij niet overdonderd. Alles is hier een veel groter en ruimer dan op de European Games van vorig jaar in Bakoe. Enkel de fitnesszaal had groter mogen zijn want daar was het gisteren aanschuiven."

Als Jasper er in slaagt Smagulov naar huis te sturen, volgt de nummer één van de wereld en regerend wereldkampioen, de Zuid-Koreaan Baul An. Benieuwd welk plannetje de Doctor in de Chemie heeft uitgewerkt om voor de verrassing van de dag te zorgen? Hij heeft de kans om in de voetsporen te treden van Kirsten Flipkens, die gisteren heel verrassend maar met knap tennis Venus Williams versloeg.

Jasper Lefevere: Blij als nonkel; Droef voor Ilse

Jasper Lefevere is gisteren verhuisd van Uberlandia naar het Olympisch dorp in Rio de Janeiro. Van het thuisfront bereikte hem het heuglijke nieuws dat hij voor de tweede keer nonkel geworden was maar tegelijkertijd werd hij droef over het nieuwe drama dat Ilse Heylen overviel. 

"Ik voel me klaar voor mijn aantreden op zondag", opende Jasper zijn dagboek over Brazilië. "Mijn gewicht is goed en dus zie ik echt wel uit naar de competitie waar ik de afgelopen vier jaar heb naar toe gewerkt. Ik weet niet goed wat ik van het Olympisch dorp moet verwachten. Ik veronderstel dat het vergelijkbaar is met het dorp van de European Games van Bakoe vorig jaar. Ik maak mij hoegenaamd geen zorgen over de accomodaties. Als atleet moet jij je daar boven stellen. Wellicht heb ik waarschijnlijk al slechter en al beter meegemaakt. Ik ga rustig afwachten en proberen niet overhaast te werk te gaan om het Olympisch dorp te verkennen. Op die manier vermijd ik vermoeide benen".

De voorbije dag was er ook één met een lach en een traan voor Jasper: "Ik heb het heuglijke nieuws gekregen van het thuisfront dat ik voor de tweede keer nonkel ben geworden en dank zij de moderne communicatiemiddellen was het mogelijk om het babytje al eens te zien; ook al waren we 10.000 kilometer van elkaar verwijderd!. Jammer genoeg vernam ik ook het dramatische nieuws over Ilse Heylen, die twee dagen voor de Spelen dan toch zou mogen deelnemen. Zo kort voor de Spelen moet een internationale federatie slimmer acteren en geen reserves meer gaan oproepen. Dat maakt het alleen maar pijnlijker voor de atleet, de zich onmogelijk nog kan voorbereiden, laat staan zijn of haar gewicht te halen. Ik voel echt mee met Ilse."

Dirk Van Tichelt: Dopingzondaars krijgen meer aandacht dan medaillewinnaars

Dirk Van Tichelt is apetrots dat hij een sportcarrière bij de wereldtop heeft uitgebouwd zonder hulpmiddelen maar vindt het wel jammer dat in het judo dopingzondaars meer aandacht krijgen dan medaillewinnaars.

"Ik heb mijn krachten opgebouwd door gezonde voeding. Er is niets mis met een goede biefstuk!", is het statement van de Beer van Brecht. "Heel uitzonderlijk heb ik in al die jaren wel eens een multivitaminen complex ingenomen op het moment dat de batterijen meer dan leeg waren; hoog uit 2 à 3 keer op die twaalf jaar dat ik meedraai op het hoogste niveau.  Ik ben dan ook wel trots dat ik op deze manier medailles heb behaald op WK's en EK's en in het World Tour circuit met zijn Grand Slams en Grand Prix. Het bewijst dat het mogelijk is zonder aanvullende middelen wereldtop te zijn. Gelukkig zijn er in ons wereldje nog meer atleten, die op dezelfde manier de wereldpodia gehaald hebben. Omgekeerd, geloof ik niet in de fabeltjes van het toevallig slachtoffer worden van verboden producten door het nuttigen van drank of eten langs de straat. Daarvoor heb ik zelf al te dikwijls iets gedronken of gegeten van een drank- of eetkraampje dat er minder fris uitzag. Uiteraard denken niet alle atleten op dezelfde manier. Er zijn er bij, door alle sporten heen, die er van overtuigd zijn dat je alles moet proberen om op het podium te geraken en het je zelfs min of meer verwijten dat je niet alle beschikbare middellen hebt aangewend om zoveel mogelijk medailles te pakken. Op die stroom wil ik niet mee varen. Integendeel, voor mij mogen en moeten ze atleten, die betrapt zijn op doping, levenslang schorsen! Nog meer betreur ik het feit dat in onze sport dopingzondaars gemiddeld meer aandacht krijgen dan de medaillewinnaars. "

Dirk Van Tichelt: Ik kan nog steeds van iedereen winnen!

Dirk Van Tichelt (World Ranking 18) straalde vorige week woensdag op zijn laatste persconferentie in de gloednieuwe dojo van zijn moederclub, Hirano Brecht, een en al zelfvertrouwen uit en bevestigde dat in een alleszeggende "ik kan nog steeds van iedereen winnen".

"Ik heb in feite een ideale voorbereiding gehad", reageerde de Beer van Brecht heel relax op onze vraag. "In het Spaanse Castelldelfels liepen de eerste vier dagen voor geen meter. Ik werd er echt moedeloos van en begon me af te vragen of het wel zin had om naar Rio af te reizen. Gelukkig bleef trainer Robert Krawczyk mij motiveren en uiteindelijk draaide ik de laatste dag helemaal zoals het hoort. Ik had er op die manier weer zin in. De stages nadien in Polen en Koksijde deden de rest. Ik voel mij er helemaal klaar voor. Of dat gaat resulteren in een medaille in onze gewichtsklasse is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Ik heb het voorbije jaar bewezen dat ik nog tegen iedereen kan winnen maar omgekeerd is het zo dat in judo het niet volstaat om een topdag te hebben en in topvorm te zijn om een kamp te kunnen winnen. In één seconde kan één magistrale ingeving van je concurrent je in het verlies drijven. In de gewichtsklasse van de -73 kg zijn alle deelnemers even sterk en dus kan iedereen van iedereen winnen. Dat was tijdens het voorbije jaar ook zo. Buiten de Japanner Ono was er niemand die er in geslaagd is om keer op keer op het podium te staan. Ono is dus volgens mij de enige die quasi zeker mag zijn dat hij maandag op het einde van de dag eremetaal rond de nek krijgt. Ik ga niet starten met de extra druk dat een medaille in Rio moét. Ik start wel met het idee dat ik nog steeds van iedereen kan winnen. En dat ik juist op tijd mijn piekvorm bereikt heb".

Jasper Lefevere: Amper last gehad van jetlag

Ook Jasper Lefevere (WR 40) leeft met het goede gevoel dat hij klaar is om zondag "te knallen". Sinds vorige week zaterdag zit hij met de collega-judoka's in Uberlandia en houdt met lichte trainingen het vormpeil op niveau.

"Uiteraard heb je altijd tijd nodig om te recupereren van een lange vlucht maar al bij al is dat snel gegaan en heb ik amper last gehad van een jetlag", seinde de West-Vlaamse Doctor in de Chemie ons door vanuit Brazilië. "Wellicht heeft dat te maken met het feit dat ik in België mijn bioritme al was beginnen af te stellen op Rio door later op te staan en langer op te blijven. Het is een voordeel dat wij ons nog niet in Rio bevinden want dan wordt je nog niet geconfronteerd met de hectiek, die rond de Spelen hangt waardoor je toch rustiger blijft. Op 4 augustus, drie dagen voor mijn competitiedag, reizen we pas door naar Rio. Vanaf dan zal de stress waarschijnlijk stilaan beginnen te stijgen."

"Ik stel mij geen bepaald resultaat tot doel. Ik weet dat ik in topvorm ben en dat ik kampen moet winnen om ver te geraken. Met die stap voor stap strategie en zo goed mogelijk judo hoop ik tot een goed resultaat te kunnen komen. Mijn gewicht zit perfect op schema en dus hoop ik in eerste instantie op een goede loting. En dan vanaf de eerste minuut knallen!

"De al of niet deelname van Russen houdt me niet bezig. Ik focus me helemaal op mijn parcours en tracht me zo weinig mogelijk te laten afleiden door externe factoren. Ik was niet echt verrast door hetgeen er in Sochi gemanipuleerd is geworden maar ik vind het toch vreemd dat een land dat zo gefraudeerd heeft, er ongestraft kan uitkomen."

Sus Kabé

Sponsors

Sponsors