Deel deze pagina:

Op woensdag 16 januari jl. was het weer zover. Dan vond het Vlaamse Scholenkampioenschap Judo plaats, een organisatie van MOEV – voorheen SVS – in partnerschap met de VJF.

Zo’n 275-tal scholieren gepassioneerd door de judosport tekenden present in de Stedelijke Sporthal Alverberg te Hasselt. Rond 14h00 verzamelde een ‘witte’ massa op de zeven tatami’s, klaar voor de gezamenlijke warm-up die deskundig werd geleid door judo coryfee Ilse Heylen. Na een gedegen opwarming waren alle judoka’s klaar om tegen elkaar in het krijt te treden. Het hoeft geen betoog dat de sporthal zoemde als een bijenkorf van al dat jeugdige talent.

“Telkens als ik op de mat sta vind ik het plezant”, stelt Ilse Heylen. “Dit is nu de derde keer dat ik hier de opwarming begeleid. Het eerste jaar was ik echt onder de indruk van hoeveel volk er aanwezig was. Nu weet ik hoe ik dat moet aanpakken. Technieken tonen, hoeft hier niet. De judoka’s moeten een goede opwarming krijgen en ze moeten het plezant vinden. Da’s voor mij het allerbelangrijkste.”

Voor de voormalige topjudoka is de school een belangrijke plaats om judoka’s te rekruteren. “De scholen zijn eigenlijk de plaatsen waar we onze sport kunnen promoten om nieuwe en jonge judoka’s te werven. Vandaar ook superbelangrijk dat dit initiatief door de scholen gesteund wordt en er vanuit de school en de federatie wordt aangemoedigd om deel te nemen aan dergelijk scholenkampioenschap, maar ook algemeen, om aan sport te doen.”

Ook om recreatieve judoka’s echte competitie te laten smaken, is het Vlaamse Scholenkampioenschap van MOEV een goed initiatief. “Hier zijn evenwel een deel judoka’s aanwezig die niet competitief bezig zijn en alzo misschien wel de smaak te pakken krijgen. Dus ideaal om een keer kennis te maken met wedstrijdniveau, eventueel met een medaille naar huis te gaan en zo verder te groeien. Voor die jonge mensen is dit wel heel leuk”, aldus nog Ilse Heylen.

Het Vlaamse Scholenkampioenschap is een organisatie van MOEV en wordt ondersteund door het Provinciale Comité Limburg van de VJF. Het kampioenschap werd reeds verschillende malen in Limburg georganiseerd en zit opnieuw in de lift. “Vroeger was het een heel groot tornooi”, vertelt Guido Steensels, voorzitter van Provinciaal Comité Limburg. “Een aantal jaren geleden kende dat een terugval, maar de laatste twee jaar noteren we opnieuw een stijging in het aantal deelnemers en da’s uiteraard positief. Zo hebben we de laatste twee jaar een beetje geschoven met de leeftijden en gewichten alsook de starttijden van het tornooi en dat heeft bijgevolg een positief effect gehad op het deelnemersveld. Voor het judo is dit een mooie promotie. Naar de scholen toe, maar ook naar de jeugd om te sporten en te bewegen. Bovendien kom onze sport op die manier tevens in beeld.”

Judo is een ideale schoolsport vindt de voorzitter. “Aan de Nederlandse grens zijn er scholen die judo in het lessenpakket hebben zitten, zeker omdat judo toch staat voor discipline en respect, wat tegenwoordig bij de huidige jeugd soms wat zoek is. We zijn dan ook zeer tevreden over het tornooi en ondersteunen het met plezier.”

Ook Patrick Gilissen, verantwoordelijke secundair onderwijs bij MOEV, was tevreden na afloop van het event. “Het was weer een boeiende namiddag, vol met heel veel schitterend judo en ook wat nieuwelingen die wensten kennis te maken met de judosport en da’s hetgeen wat we willen beogen.”

Heel veel actieve jeugd dus in Hasselt. “Dat wil toch zeggen dat er binnen heel veel scholen toch wel wat beweegt in de letterlijke zin van het woord. We kunnen dat als organisatie alleen maar toejuichen en we hopen dat er nog meer beweging zal bijkomen in de toekomst. Kortom, ik ben enorm tevreden met dit Vlaamse Scholenkampioenschap Judo”, aldus nog Patrick Gilissen.

 

Christian Pierre

 

Resultaten

U13 Meisjes

U13 Jongens

U15 Meisjes

U15 Jongens

U18 Dames

U18 Heren

U21 Dames

Algemene resultaten met schoolvermelding

Foto's

Via deze link kan je de vele foto's terugvinden!

Sponsors

Sponsors