Deel deze pagina:

TIELT – Op zaterdag 8 en zondag 9 februari vond in het West-Vlaamse Tielt het Vlaamse Jeugdkampioenschap Judo plaats. Met niet minder dan vijf wedstrijdtatami’s was Sporthal De Ponte een gans weekend lang het schouwtoneel van jeugdig judotalent in volle actie. Ook de tribunes zaten weer lekker vol waardoor de sfeer optimaal bleek. Was het ooit anders?

Neen, want de voorbije jaren was de provinciestad Tielt maar liefst acht keer op succesvolle wijze het centrum van het Vlaamse judo. In sporthal De Ponte kwamen tijdens die afgelopen periode verschillende toppers in actie. Zowel gevestigde waarden als judoka’s die hier voor de eerste keer hun talent toonden. Dit was voorlopig de laatste editie van de Vlaamse Kampioenschappen in Tielt. Tijdens een plechtige overdrachtsceremonie bedankte Burgemeester Luc Vannieuwenhuyze JC Tielt en de VJF voor de mooie en succesvolle organisatie van de afgelopen jaren en wenste de delegatie van Beveren die de fakkel overneemt veel succes. Het VK Senioren zal bijgevolg in oktober in Beveren plaatsvinden. Het judoverhaal voor Tielt stopt hier echter niet. Immers, in 2022 zal de top van het Belgische judo naar de West-Vlaamse provinciestad afzakken voor het Belgisch Kampioenschap en het Belgisch Kampioenschap Mixed Teams. Wordt dus vervolgd!

Tijdens het VK werden drie leeftijdscategorieën (U15, U18 en U21) per geslacht verdeeld over de twee dagen wat zorgde voor een nokvol programma.

Dag 1: West-Vlaamse judoka’s domineren

Op zaterdag 8 februari kwamen de U18 jongens en meisjes, alsook de U21 jongens in actie. 

Bij de jongens U18 domineerden de West-Vlaamse judoka’s het podium met maar liefst 15 medailles (6G-6Z-3B), op de voet gevolgd door Oost-Vlaanderen met 10 medailles (2G-1Z-7B). Antwerpen was goed voor 6 medailles (1G-5B) waarbij Limburg met 4 (2Z-2B) en Vlaams-Brabant met 1 (1B) de lijst vervolledigen.

Ook bij de meisjes U18 domineren de West-Vlaamse judoka’s het Vlaamse podium met 9 medailles (2G-1Z-6B) gevolgd door Oost-Vlaanderen (2G-2Z-3B) en Antwerpen (2G-1Z-4B) met beide 7 podiumplaatsen. De Limburgse meisjes waren goed voor 5 medailles ( 2G-2Z-1B), die judoka’s uit Vlaams-Brabant 3 (1Z-2B).

In de reeks U21 jongens leidt Oost-Vlaanderen de medailletafel met 11 plakken (4G-4Z-3B). West-Vlaanderen heeft evenveel medailles, maar minder goud en zilver en meer brons (2G-2Z-7B). Antwerpen vervolledigt met 6 medailles (1G-1Z-4B). Geen podiumplaatsen voor Limburg en Vlaams-Brabant in deze leeftijdsreeks.

Dag 2: Medailles verdeeld over provincies

Op zondag 9 februari was het dan de beurt aan de U15 jongens en meisjes en de U21 meisjes.

In de leeftijdscategorie U15 jongens pakten de Antwerpse judoka’s de meeste medailles, m.n. 11 in totaal (3G-3Z-5B). Zowel Oost- als West-Vlaamse judoka’s betraden 8 keer het podium, maar West-Vlaanderen won meer goud (3G-2Z-3B vs. 2G-1Z-5B). Limburg pakte vier medailles (1G-3Z-3B) en twee Vlaams-Brabantse judoka’s staken brons op zak. 

Bij de meisjes U15 namen de West-Vlaamse judoka’s 10 medailles mee naar huis (3Z-7B), de Antwerpenaren met 9 eentje minder, maar wel 4 gouden (4G-1Z-4B). Oost-Vlaanderen 6 (4G-2Z), alsook Vlaams-Brabant (1G-1Z-4B). Limburg nam er 4 (2Z-2B).

De reeks U21 meisjes sloot dit Vlaamse Kampioenschap af. Negen medailles voor Oost-Vlaanderen (2G-1Z-6B), West-Vlaanderen pakt er 8 (2G-2Z-4B). De Antwerpse judoka’s nemen 4 medailles mee naar huis (2G-2Z), de Vlaams-Brabanders pakken er ook 4 (1Z-3B, de Limburgers 2 (1G-1Z).

Leuk detail. Tijdens het WK werden op de muur van Sporthal De Ponte de kampen van Matthias Casse op de GS in Parijs getoond zodat de aanwezigen zijn opmars konden volgen.

Podia

Hierna kan u een overzicht podia per leeftijdscategorie downloaden.

Jongens 

Podia U15

Podia U18

Podia U21

Meisjes

Podia U15

Podia U18

Podia U21

Overzicht resultaten

Een volledig overzicht van alle resultaten vind je via deze link.

Zaterdag 8 februari

Zondag 9 februari

 

Christian Pierre

Sponsors

Sponsors