Deel deze pagina:

Onlangs was Bart Geelen, Sporttechnisch Coördinator van de VJF, als spreker te gast bij de slotconferentie van het Erasmus+ project van 8 Nationale Olympische Comités. Deze conferentie ging door in Praag.

De verschillende Nationale Olympische Comité’s organiseerden in 2016 en 2018 Sport Parks geïnspireerd door de Olympische Spelen van dat moment. In het kader van dit project organiseerde het BOIC een pilootevent, het ‘Belgium Rio House’ in 2016 in Oostende.

De VJF was één van de Good Practices in Europa met haar sportieve invulling (cf. event infofiche).

Als coördinator van het judogebeuren lichtte Bart Geelen eerder reeds in Brussel en vervolgens in Praag de sterkte van de sportfederaties in dit verhaal toe.

Het pilootproject bleek zonder meer een enorm succes met een groter resultaat dan oorspronkelijk was beoogd. Naast het uiteindelijk doel – het schrijven van een handboek voor NOC’s voor de organisatie van Sports Parks – bekroonde het IOC dit project ook met het officialiseren van het concept met de creatie van een geheel nieuw officieel Olympisch Event: ‘Olympic Festivals’.

Hierdoor kunnen NOC’s de Olympische Spelen direct en officieel linken aan een Olympisch Festival in eigen land en zo lokaal de Spelen promoten.

Immers, met een dergelijk Olympisch Festival breng je de Olympische Spelen en de Olympische gedachte naar de mensen. Bovendien wordt een heuse thuisbasis gecreëerd voor het nationale Olympische team en de fans zodat er bruggen worden gebouwd tussen atleten en supporters. Het is trouwens de ideale stek om de prestaties van de atleten te vieren en hen hulde te brengen. Een dergelijk Festival is tevens een uitgelezen moment om de kloof tussen grassroots sport en elitesport te dichten en tegelijkertijd initiaties op te zetten voor jongeren om hen te laten kennismaken met een hele reeks sporttakken.

Met de opgedane know-how kijkt de VJF alvast uit naar een volgende editie!

#TeamBelgium #Tokyo2020

Sponsors

Sponsors