Deel deze pagina:

De eer van vaandeldrager voor de Belgische delegatie tijdens de openingsceremonie van de 2de Europese Spelen in het Wit-Russische Minsk op 21 juni valt te beurt aan VJF-judoka Toma Nikiforov. De judoka volgt daarmee karabijnschieter Lionel Cox op die tijdens de eerste editie van de Europese Spelen in 2015 in het Azerbeidjaanse Bakoe met de Belgische driekleur mocht pronken.

Regerend Europees kampioen, Toma Nikiforov, een judoka met Bulgaarse roots in de categorie tot 100kg, is een van de grootste talenten uit het Belgische judo. In 2009 en 2010 schreef hij bij de jeugd zijn eerste olympische successen: goud op het EJOF en zilver op de Jeugd Olympische Spelen. 2015 was voor Toma Nikiforov een topjaar: onder andere brons op de Masters, de Europese Spelen en het WK, alsook goud op de Militaire Spelen. Het is voor hem zijn tweede deelname aan de Europese Spelen. In 2016 nam hij deel aan de Olympische Spelen in Rio.

“Het kwam een beetje als een verrassing, Team Belgium telt namelijk veel kampioenen”, aldus Toma in een reactie. “Dat ik de Belgische vlag mag dragen, is een grote eer voor mij. Ik zal ze dragen met trots. Ik zal ze ook dragen voor mijn club, de Crossing in Schaarbeek, voor Defensie en voor Brussel, mijn stad. Ik vertrouw erop dat deze tweede editie van de Europese Spelen een boodschap van hoop mag uitdragen en mensen zal motiveren om zichzelf te overtreffen via de sport.”

Toma komt in actie op de tatami op 24 juni om 10u30 in de Chizhovka Arena in Minsk. Over de vraag naar zijn ambities op de Europese Spelen in Minsk, moest de judoka niet lang nadenken: “Mijn ambitie is om weer te keren met de hoogst mogelijke medaille.”

De judocompetitie loopt van 22 tot 25 juni.

De openingsceremonie van deze tweede editie van de Europese Spelen gaat door op vrijdag 21 juni om 22u00 plaatselijke tijd (21u00 Belgische tijd) in het Dinamo Stadium van Minsk. In datzelfde stadion wordt op 30 juni ook de sluitingsceremonie gehouden.

Christian Pierre

Sponsors

Sponsors