Deel deze pagina:

Op 22 augustus, met minder dan vier dagen te gaan tot het langverwachte Wereldkampioenschap, vond het IJF-congres plaats in het Tokyo Dome Hotel in de Japanse hoofdstad. Met aanwezige vertegenwoordigers van alle nationale judofederaties begon het congres stipt om 10.00 uur. Ook de Koninklijke Belgische Judo Bond tekende present waarbij de VJF werd vertegenwoordigd door Denise Baeten, voorzitter van de nationale federatie.

IJF-voorzitter Marius Vizer verwelkomde alle afgevaardigden. “Het is voor mij een groot genoegen om met jullie samen te zijn hier in Tokio, Japan, het land van judo en opnieuw in de legendarische Budokan. Ik dank de AJF en de Kodokan om dit congres en wereldkampioenschap in samenwerking met de IJF te organiseren. Het worden spannende tijden, want voor het eerst zal een vluchtelingenteam kampen op het WK. Bedankt voor uw inzet om naar Tokio te reizen en ik wens u het allerbeste”, eindigde president Vizer zijn welkomwoord.

"Het WK zal binnenkort van start gaan, maar voorafgaand aan het evenement zijn we verheugd om dit congres te organiseren", verwelkomde dhr. Yamashita, AJF- en JOC-voorzitter, evenals de IJF Development Director, de IJF-leden. “De locatie waar de competitie zal plaatsvinden, is legendarisch omdat de Nippon Budokan werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1964, waar judo voor het eerst op het Olympische programma verscheen. Volgend jaar, op de Olympische Spelen van 2020, zal deze locatie opnieuw het Olympische judotoernooi verwelkomen, ongetwijfeld memorabel voor onze judoka's.”

Voorafgaand aan de congresagenda vroeg voorzitter Vizer één minuut stilte voor alle overleden leden van de internationale judofamilie.

Verslagen van voorzitter, secretaris-generaal en penningmeester

Na goedkeuring van de notulen van het vorige IJF-congres in 2017 te Boedapest presenteerde voorzitter Vizer zijn rapport. “Ik wil iedereen bedanken voor alle steun aan onze federatie, want we hebben een aantal opmerkelijke aspecten van IJF-activiteit kunnen optekenen. Meer dan ooit is onze sport wereldwijd op mediakanalen aanwezig en merken we een toename in populariteit inzake het aantal atleten en basisprogramma's over de hele wereld. Elk jaar krijgen we 1.000 atleten die aan IJF-toernooien deelnemen erbij. Vandaag hebben we 202 ledenfederaties, en verwelkomen we de nationale federaties van Sint-Maarten, Jamaica, Bahrein, Kaaimaneilanden en Brunei als de jongste leden van onze grote familie.”

Voorzitter Vizer roemde ook de federale inspanningen op het gebied van educatie met betrekking tot de schoolprojecten, evenals het belang van de bijdrage van de IJF inzake sportactiviteiten voor vluchtelingen en immigranten, waardoor deze groepen meer toegang krijgen tot sport. IJF investeert bijna acht miljoen USD per jaar om judo wereldwijd te ontwikkelen, waardoor judo zich kenmerkt als de meest educatief actieve sport in het Olympisch programma, terwijl tegelijkertijd de IJF-federaties in nood helpt met de financiering voor de bouw van dojo’s.

In zijn rapport legde secretaris-generaal Jean-Luc Rougé de verschillende diensten van zijn administratie uit ter ondersteuning van alle IJF-commissies om de sport wereldwijd beter te ontwikkelen. Hij presenteerde ook de Kodomo No Kata-video, een geweldig leermiddel voor jongere kinderen.

Penningmeester Naser Al Tamimi presenteerde zijn rapport waarin hij een exponentiële groei aankondigde sinds de afgelopen 12 jaar. “Financiën worden gebruikt waar ze het meest nodig zijn: promotie en ontwikkeling van de sport, behoud van talent en vaardigheden, financiële steun voor aangesloten federaties, competitiekosten, enz.”, legde de penningmeester uit. Hij gaf tevens een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de IJF.

De verslagen van de president, de secretaris-generaal en de penningmeester werden unaniem goedgekeurd.

Huidige SG en penningmeester herkozen

Op dit congres stond ook de verkiezing van de secretaris-generaal en de penningmeester op de agenda. Zowel de zittende secretaris-generaal Rougé als penningmeester Al Tamimi werden unaniem herkozen voor de volgende termijn.

Indrukwekkende wereldwijde media-aanwezigheid

Vlad Marinescu, marketing- en mediadirecteur van de IJF, presenteerde een aantal indrukwekkende cijfers over de wereldwijde aanwezigheid van de IJF en judo in de media. “Het is het doel van het IJF Media Team om de interesse en deelname in judo te maximaliseren. Meer dan 60.000 verhalen per jaar worden verteld en vandaag bereiken we meer dan 2.000 uren zendtijd in bijna 200 landen.” Bovendien is er een enorme betrokkenheid te vinden op alle sociale media-platformen van de IJF, m.n. 80.000.000 reacties van meer dan 15.000.000 volgers. 190 landen zenden judo uit, wat neerkomt op 350 uur live-uitzending met hoogtepunten van 26 minuten. Voor Daily News-items werkt de IJF samen met Reuters. Last but not least biedt live.ijf.org zo'n 1.750 uur live streaming aan tijdens IJF-evenementen.

Aanwezigheid van judo in educatieve programma's neemt toe

Ruben Houkes, commissaris van de jeugdcommissie, verklaarde dat het IJF-programma ‘Judo op school’ nu in 37 landen aanwezig is. “De huidige contracten met de nationale federaties werden ondertekend in de periode 2011-2019. ‘Judo op School’ heeft ondertussen nog 9 contracten in onderhandeling.”

Enkele feiten en cijfers:

• Meer dan 450 basisscholen;

• 453 judodocenten onder contract;

• 24.759 judogi verdeeld;

• 386.326 betrokken kinderen;

• Meer dan 700 nieuwsitems in één jaar.

"Er zijn evenwel uitdagingen, zoals het creëren van een mentaliteitswijziging van judo als sport naar judo als verstrekker van vaardigheden voor het leven en ook om de essentie van judo (waarden versus geweld) te versterken", zegt Houkes. “64% van alle programma's vinden plaats na schooltijd. 65% van alle kinderen krijgt meer dan twee keer per week judolessen, terwijl 12,5% van de deelnemers lid wordt van een judoclub.” Het programma wordt gewaardeerd door organisatoren en leraren in het basisonderwijs en 90% van de basisscholen zou het programma aan anderen aanraden.

Envic Galea, directeur van de IJF Judo Academy, benadrukte de nieuwste activiteiten van de academie. "Niet minder dan 3.600 studenten uit 125 landen hebben zich tot nu toe geregistreerd. De Nationale Commissie voor hoger en voortgezet onderwijs van Malta heeft de academie bovendien een licentie gegeven als hoger onderwijsinstituut.” Galea schetste verder de verschillende programma's van de academie.

Judo for Peace: cruciale stappen gezet

Directeur Media & Communicatie Nicolas Messner overliep de programma's en resultaten van het IJF Judo for Peace-programma. IJF is betrokken bij vredesopbouwactiviteiten over de hele wereld in oorlogsgebieden, post-conflictgebieden en plaatsen met sociale problemen.

"Cruciale en symbolische stappen werden gezet", aldus Messner, “d.w.z. de deelname van alle atleten, zonder discriminatie, aan alle IJF-evenementen; een Verenigd Koreaans Team nam deel aan het WK van 2018 in Bakoe; judo-regels werden ingevoerd om inclusie van immigranten, vluchtelingen en expats te bevorderen en er werd een directeur benoemd die verantwoordelijk is voor de vluchtelingenprogramma's in Afrika." Nico Messner gaf een overzicht van de programma's in vluchtelingenkampen zoals Kilis Refugee Camp (Turkije), Meheba Refugee Settlement (Zambia), Dzaleka Refugee Camp (Malawi) terwijl hij erop wees dat Judo for Peace ook aanwezig is in Zuid-Afrika, Nepal, Ethiopië, Argentinië, Noord-Canada, Zambia, Iran en Italië met activiteiten die de echte JFP-filosofie omarmen.

Gendergelijkheid: samen sterker

Dr. Lisa Allan, directeur gendergelijkheidscommissie, onderstreepte het IJF-engagement om de participatie van meisjes en vrouwen op het basis- en elite-niveau te vergroten. Voor de eerste keer in de Olympische geschiedenis tijdens de Spelen van volgend jaar zullen er evenveel mannelijke als vrouwelijke judoka’s in het krijt treden op de tatami alsook de inaugurele Olympische editie van het gemengd teamevenement.

Verder werden alle wettelijke en reglementaire wijzigingen gepresenteerd door secretaris-generaal Rougé unaniem goedgekeurd door de aanwezige delegaties. De IJF-contributies en het voorlopige budget gepresenteerd door penningmeester Al Tamimi werden tevens goedgekeurd.

Als afsluiter werd het woord gegeven aan de directeuren van alle commissies en de continentale voorzitters om hun verslagen te presenteren.

 

Christian Pierre

Sponsors

Sponsors