Deel deze pagina:

Vijf VJF-judoka’s naar WK Senioren in Bakoe

Vijf Vlaamse topjudoka’s reizen binnenkort naar Bakoe om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap van de Internationale Judofederatie dat doorgaat van 20 tot en met 27 september in de hoofdstad van Azerbeidzjan. De volgende atleten werden geselecteerd om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap van de Internationale Judofederatie (IJF).

selectiebakoeWK2018SEN

Dames

  • Mina Libeer (-57kg)
  • Roxane Taeymans (-70kg)

Heren

  • Joran Schildermans (-60kg)
  • Dirk Van Tichelt (-73kg)
  • Matthias Casse (-81kg)

De atleten worden begeleid door VJF-coaches

  • Robert Krawczyk – Coach Dames
  • Mark van der Ham – Coach Heren

“Voor elke topjudoka is het WK hét jaarlijkse evenement waarnaar gretig wordt uitgekeken. Bovendien kunnen op dit WK belangrijke punten worden gesprokkeld richting Olympische kwalificatie voor de 32ste Zomerspelen in 2020, in Tokio, Japan, de bakermat van het judo. Nog steeds het walhalla voor elke judoka”, aldus Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx.

Bijna 800 judoka’s zullen op de tatami in Bakoe in het krijt treden. Elke podiumplaats zal dus hard labeur vergen.

“Als we naar de wereldranking kijken, dan is van de ganse VJF-selectie Matthias Casse de best geplaatste judoka, met een 9de plaats in de categorie -81kg, een sterke gewichtsklasse trouwens. De voormalige Wereldkampioen bij de junioren heeft een zeer goede voorbereiding achter de rug, met o.a. een stage in Japan, en keerde onlangs nog met zilver huiswaarts van de Grand Prix in Zagreb. Veteraan Dirk Van Tichelt (24ste/-73kg) blijft met zijn ervaring nog altijd een geduchte tegenstander”, aldus Sleeckx. De ‘Beer van Brecht’ werd onlangs voor de tweede keer vader en kampte evenwel met kleine blessures. Wordt Bakoe voor hem een prettig weerzien met opnieuw een medaille, zoals op de European Games in 2015? Dat zullen we snel genoeg weten.

Roxane Taeymans (24ste/-71kg), Mina Libeer (43ste/-57kg) en Joran Schildermans (135ste/-60kg) hebben in de aanloop van dit WK laten zien dat ze progressie hebben gemaakt en dat ze klaar zijn voor dit niveau. Ik verwacht dan ook minimaal één judoka in een finaleblok (top 8) en vandaar is alles mogelijk.”

De laatste Vlaamse WK-medaille bij de senioren dateert van 2013. Dirk Van Tichelt pakte toen brons in Rio de Janeiro. “Opnieuw een Vlaamse medaille zou mooi zijn en is zeker niet ondenkbaar, maar dan moet alles in de juiste plooi vallen”, aldus nog de Technisch Directeur Topsport.

“Het is een moeilijke voorbereiding geweest”, beaamt Dirk Van Tichelt. “Met de komst van ons tweede kind moest ik er ’s nachts wat vaker uit waardoor ik soms wat minder kon doen om mijn rust te respecteren”, aldus de kersverse vader. “Op de stage in Papendal liep het evenwel gesmeerd. Als ik een goede dag heb op het WK dan is alles mogelijk. Ik heb ervaring genoeg.”

“Uiteraard ga ik ervoor. Er moet echter nog niks, da’s dus minder stress”, aldus Wereldkampioen Junioren 2017 Matthias Casse. “Junioren en Senioren is een wereld van verschil. Er hangt zoveel af van de dag zelf, de loting … Je kan nooit op voorhand voorspellen hoe het gaat aflopen. Iedereen op het WK is in topvorm. In de Grand Prix en Grand Slams heb ik toch wel wat kampen gewonnen. Dat moet op WK ook wel kunnen, denk ik dan. Ik voel me goed. De voorbereiding in Cassel en Tokio waren top want ik merk nog altijd het positieve effect ervan.”

“Ik heb net examens gehad, dus mijn focus was even op de studieboeken”, stelt Roxane Taeymans. “Dat kwam eigenlijk goed uit want mijn knie moest wat rusten, dus even niet op de mat. Mijn kracht- en cardiotraining gingen evenwel gewoon door. In Papendal liepen de trainingen wel goed. Wat me toch wel motiveerde omdat ik de afgelopen maanden toch wat heb zitten sukkelen met mijn knie. Ik zie er zeker naar uit om op dit WK te tonen wat ik kan.”

De competitie voor de VJF-judoka’s op het WK ziet eruit als volgt:

20/09/18 - Joran Schildermans

22/09/18 - Mina Libeer & Dirk Van Tichelt

23/09/18 - Matthias Casse

24/09/18 - Roxane Taeymans

 

 

Sponsors

Sponsors