Deel deze pagina:

Zaterdag 19 oktober vond in Tielt het Vlaamse Kampioenschap Senioren plaats. Verrassende comebacks en resultaten stonden centraal op deze editie. Tevens de zevende editie in Tielt. Een kampioenschap dat dankzij de Tieltse organisatoren gegroeid is in kwaliteit en professionaliteit. In februari 2020 is er nog het VK Jeugd en daarna, na anderhalf jaar pauze zal Tielt het Belgische Kampioenschap organiseren.

Verrassende comebacks bij de dames

Opmerkelijk is de comeback van Fiona Vanbiesbroeck na heel wat blessureleed in de categorie -52kg. Fiona wint al haar kampen met ippon om zo in de finale na een mooie kamp Ellen Salens te verslaan.

De categorie -63kg was een zeer sterke reeks, tevens gemarkeerd door twee opvallende comebacks. Na vier jaren zonder competitie keerde Lisa Verschuere terug naar de wedstrijdtatami. Een geslaagde comeback na toch een aanzienlijke periode competitiestop met een mooie bronzen plak. Een plaats die Lisa deelde met Saskia Dewit. Ook zij keerde terug op de competitiemat na even weg te zijn geweest van het wedstrijdjudo. 

Knappe prestatie ook van Elise Smekens die als prille zestienjarige de finale op het VK Senioren haalt waar ze na een spannende gelijklopende kamp uiteindelijk de duimen moet leggen tegen Selina Delen, een judoka met meer ervaring en maturiteit op de mat. 

Opvallend in de categorie -70kg: geen podium voor Sky Marnix en Femke Debruyn, die na toch mooie en sterke kampen beiden naast het brons grepen. Verder bespeurden we een Koksijdes onderonsje in de finale tussen Demi Desender en Elodie Raes. Knap ook van Rachel Rammant die als vijftienjarige een derde plaats behaalt in zo’n sterk bezette gewichtscategorie.

Spektakeljudo in -73kg

De drukbezette gewichtscategorie -60kg stond borg voor spannende en lange kampen tussen verschillende podiumkandidaten. Interessante vaststelling: aan het einde van de dag behalen twee 17-jarige judoka’s een mooie derde plaats, m.n. Robbe Demets en Deny Altemirov.

In de reeks -66kg wordt het publiek verwend door een mooie broederstrijd tussen Yusup en Muslim Adashev tijdens de finale, waarbij de laatstgenoemde als winnaar het podium opstapt. Verder merken we dat Mike Demiddele na vier jaar opnieuw een podiumplaats kan pakken, en dit na een spannende strijd om de derde plaats tegen Belmin Valk. Belmin wist in de finale van het West-Vlaamse kampioenschap nog aan het langste eind te trekken, maar moest nu evenwel de duimen leggen. 

De supporters in Tielt merkten veel grote namen in de categorie -73kg wat tevens spektakeljudo opleverde! Reeds in de eerste ronde traden verschillende kleppers in het krijt. Jorne Cambier blijkt in topvorm, ondanks de categorieverhoging en bereikt na drie knappe winstmatchen de finale. Ook Dries Ponnet is in topvorm. In de kwartfinale vloert hij Jasper Lefevere met ippon via een prachtige O Uchi Gari. Jammer genoeg moet hij in de strijd om de derde plaats Jarne Duyck met de bronzen medaille laten lopen. Jeroen Casse volgde evenmin de gemakkelijkste weg naar de finale. Hij bereikt die evenwel na overwinningen tegen Milan Wils, Jarne Duyck en Aslanbek Kagermanov.

In de zwaardere reeksen kende -90kg een verrassende finalist met Owen Mercelis. Ook Jochen Lamsens wist na dertien jaar en op 33-jarige leeftijd een ticket voor het BK te bemachtigen. In -100kg behaalde verrassende nieuwkomer Ziedullo Rakhimov de finale. Oost-Vlaanderen domineert alvast het podium met drie van de vier plaatsen voor Antonio Petricone, Kenny Versompel en Jano Van de Cauter. Bij de zwaargewichten stond oud bekende Roy Cremers terug op de mat. Tevens een verrassende titel voor Maarten-Jan Aelbrecht.

Benieuwd wat dit allemaal gaat geven op het Belgisch Kampioenschap in Antwerpen op 2 november a.s. Supporters op post!

 

RESULTATEN

De resultaten van het VK vind je via deze link. www.judoresults.vjf.be.

 

FOTO'S

Rik vanden Sanden

Ann Mampaey

Johnny Martens

 

 

Eveline Jolie & Christian Pierre

Sponsors

Sponsors