Deel deze pagina:

THUIS – We rollen rustig de maand mei in en in deze maand wordt traditioneel Moederdag gevierd ter ere van het moederschap. Deze feestdag wordt in principe gevierd op de tweede zondag van mei, dit jaar dus op zondag 10 mei, behalve in Antwerpen. Daar vindt Moederdag traditioneel plaats op 15 augustus.

Oorsprong

Het eren van de moeder vindt zijn oorsprong in het oude Griekenland. Daar werden niet zozeer de gewone moeders in het zonnetje gezet, maar werd Rhea, de moeder der goden, geëerd. Ook de katholieke Kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus.

Het moderne moederfeest komt echter overgewaaid uit … de Verenigde Staten.

Na een publiciteitscampagne en het promoten van Moederdag, was Anna Jarvis degene die de eerste Moederdag organiseerde. Dit deed ze om haar moeder te herdenken die in de Amerikaanse Burgeroorlog de Mother’s Day Work Club oprichtte. Deze club zorgde voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders. President Woodrow Wilson besloot in 1914 dat elke tweede zondag van mei voortaan ‘Mother’s Day’ zou zijn. Die Feestdag is dan vanuit Amerika over de rest van de wereld verspreid.

Antwerpen Anders

Toen de Antwerpse kunstenaar en schepen Frans Van Kuyck een Moederdag introduceerde in 1913 op 15 augustus, was hij nog niet op de hoogte van de Amerikaanse Moederdag. Het was de dag van de Mariaprocessie, de feestdag van Maria, sinds 1124 de patrones van de stad.

Volgens de schepen werd de sociale orde verstoord door de ingrijpende modernisering. Zijn oplossing was om de waardigheid van het gezin te herstellen en cultiveren. Een speciale dag leek hem een ideale techniek om de rol van de moeder in het gezin en de maatschappij in beeld te brengen. De kinderen en vader moesten moeder verrassen met versieringen, gelegenheidsversjes, bloemen, speciale broodjes enz.

Kortom, ongeacht 10 mei of 15 augustus, op Moederdag verwennen we onze moeders ... Ontbijt aan bed … cadeautjes, bloemen en … kaartjes!

Moederdag met een judotintje

Wat dacht je van een kaartje in de vorm van een judogi om er een heus judotintje aan deze speciale dag voor moeder te geven? Moeder is zelf judoka of is de trouwe chauffeur die de kids naar de training voert? Verras haar dan met een origineel, zelf in elkaar geknutseld kaartje in de vorm van een judopak.

Hoe ga je te werk?

Welnu, download via deze link de duidelijke instructies, zo maak jij een mooie en originele Judogi-kaart voor Moederdag!

Aan de slag!

 

Christian Pierre & Sally Scheers

 

Sponsors

Sponsors