Deel deze pagina:

QINGDAO (CHN) – Twee VJF-judoka’s namen deel aan de Masters in het Chinese Qingdao, met name Roxane Taeymans (-70kg) en Matthias Casse (-81kg) een aparte competitie met de Top-32 van de wereld.

Roxane Taeymans werd gestopt in haar eerste kamp tegen de Ierse Megan Fletcher die achteraf zevende wordt.

Ook in China bewees Matthias Casse nogmaals dat 2019 voor hem een topjaar was.

Na een bye in de eerste ronde trad Matthias in het krijt tegen de Bulgaar Ivaylo Ivanov. Matthias pakte twee strafpunten, maar sleept de wedstrijd in de Golden Score waar hij de Bulgaar verslaat. In de derde ronde ontmoette hij de Koreaan Lee Sungho. Ook deze kamp belandde in de Golden Score en was onze landgenoot de sterkste. In de kwarfinale staat Matthias tegenover de Oezbeek Kamoliddin Rasulov die hij verslaat met waza-ari. In de halve finale wint hij van de Duitser Dominic Ressel. Ook deze wedstrijd gaat in Golden Score, de langste van de dag voor Matthias: 5.12 minuten. Een ware uitputtingsslag voor beide atleten waarbij Matthias zich opnieuw de beste toont.

De finale plaatst de vicewereldkampioen tegen de regerende wereldkampioen Sagi Muki (ISR). Het zou een re-match worden van de WK-finale in Tokio waarnaar iedereen uitkeek … Echter, Muki moet afhaken want in zijn halve finale liep hij een ribkwetsuur op. Het goud gaat dus naar Matthias.

“Ik ben heel erg blij met het resultaat van vandaag,” aldus Matthias. “Ondanks het feit dat ik niet echt top was, was het resultaat dat wel. Graag had ik vandaag opnieuw de finale gekampt tegen Muki, maar dat heb je uiteindelijk niet zelf in de hand. Morgen vertrekken we terug naar huis en pak ik de trainingen weer op. Met het jaareinde in zicht neem ik nog een paar dagen vakantie. En dan op naar het volgende seizoen,” aldus de kampioen.

VJF-coach Mark van der Ham beaamt. “Zoals Matthias het stelt, zag ik inderdaad vandaag geen topfitte judoka op de tatami. Daarvoor was de trainingsperiode na zijn blessure te kort. Nu gaan we doorbouwen naar de Olympische Spelen van volgend jaar. Niettegenstaande de mooie gouden medaille zijn er zeker nog een aantal punten om aan te werken.”

Ook Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx is zeer tevreden met dit resultaat. “Matthias bekroont zijn schitterend seizoen met een Masterstitel. Na het WK is er bewust voor de nodige rust gekozen. Ook omwille van kleine blessures werd er beslist om bepaalde competities over te slaan. Voor ons was het een beetje afwachten hoe Matthias daarop reageerde. Dan merk je echter dat het werk dat hij deed met toptrainer Mark Van der Ham zijn vruchten afwierp en dat hij blijft bevestigen. Dit gaf ons opnieuw heel wat extra informatie. We houden evenwel onze voeten op de grond en blijven hard werken richting volgend jaar. We willen heel even terugkomen op de nominatie voor de ‘Sportman van het jaar’-verkiezing. Voor ons heeft Matthias een schitterend jaar achter de rug met een Europese titel, zilver op het WK en nu ook een Masterstitel en hij had zeker een nominatie verdiend. We wensen de andere genomineerden in elk geval proficiat en hopen dat we een succesvol Belgisch sportjaar in 2020 mogen beleven. Namens gans de federatie willen we in elk geval Matthias heel veel succes wensen."

 

Christian Pierre