Deel deze pagina:

Vicky Verschaere (-78kg) en Karel Foubert (-81kg) waren de twee VJF-atleten die deelnamen aan de Junior European Cup in het Roemeense Cluj-Napoca op 10 en 11 augustus. Beiden keerden terug huiswaarts met eremetaal. Zowel Vicky als Karel pakten brons. Een mooie prestatie, maar beide judoka’s hadden meer verwacht. We blikken even terug, samen met hen en met VJF-coach Franklin Pereira die hen begeleidde.

“Met de technische staf hadden we twee doelstellingen vooropgesteld”, legt Franklin Pereira uit. “In eerste instantie ervoor zorgen dat het wedstrijdritme niet verloren ging. Immers, het laatste selectietoernooi was twee weken geleden, tijdens het laatste weekend van juli. Het EK is pas de tweede helft van september. Vandaar dat we hadden besloten de tijd zonder competitie te beperken.”

Een tweede doelstelling was uiteraard punten pakken. “En dat is ook gelukt. Vicky en Karel pakten brons. Daarmee klimmen ze in de ranking, da’s mooi meegenomen. Immers, voor grote competities is de loting heel belangrijk dus moet je in de eerste ronde tegen de besten indien je niet tot die eerste acht behoort.”

De VJF-coach blikt tevreden terug. “Ik denk dan ook dat de doelstellingen werden bereikt. Er zijn weliswaar nog verbeterpunten waaraan kan worden gewerkt. Niettegenstaande hebben we het seizoen afgewerkt met een goed gevoel alsook medailles en met de kennis dat ze op het EK in september voor een medaille moeten gaan. Da’s dan de volgende doelstelling. Daarna kijken we wel naar het WK in oktober.”

De eerste dag van het toernooi pakte Vicky Verschaere (-78kg) brons. Na een bye in de eerste ronde neemt Vicky in de tweede ronde het op tegen de Russische Butorina die ze verslaat met waza-ari. Het levert haar een plaats op in de halve finale. Daar verliest ze echter van de Oekraïense Chystiakova. In de kamp om het brons verslaat ze de Duitse Heinz.

“Ik ben wel blij dat ik met een medaille terug naar huis keer. Ik had evenwel gehoopt op goud. Het is mijn tweede European Cup medaille dus dat blijft toch nog wel speciaal voor mij. Mijn kampen waren evenwel niet mijn beste. Dus ik ben wel een beetje teleurgesteld. De komende weken wordt het hard werken aan de gemaakte fouten. Met deze medaille is mijn voorbereiding voor het EK evenwel goed gestart. Na Berlijn, waar ik zevende werd toch wel de bevestiging dat ik op de goede weg ben.”

Karel Foubert (-81kg) pakte op de tweede dag ook brons, maar was eigenlijk ook wel teleurgesteld. “Ik kwam naar hier om goud te pakken”, stelt hij. “Mijn eerste kamp tegen de Italiaan Gallina vond ik de moeilijkste kamp van de dag. Ik heb die dan uiteindelijk toch nog gewonnen met waza-ari in de laatste seconden. Van de Oekraïner Pylypenko in de kwartfinale had ik voorheen reeds gewonnen in Praag en opnieuw won ik hier met waza-ari. Mijn belangrijkste kamp was de halve finale tegen de Georgiër Sherazadishvili. Ik was goed begonnen aan de wedstrijd, mijn tegenstander pakte al snel twee shidos. Daarna was ik te gefocust op die shidos dat ik de kamp uit handen gaf met als resultaat een nederlaag. Ik was dan ook zeer teleurgesteld in deze dag. Ik kwam voor goud, maar pak dan uiteindelijk brons tegen de Zweed Edlund die ik versloeg met ippon. Sinds Berlijn twee weken geleden is mijn focus reeds helemaal gericht op het EK. Ik ben mij ervan bewust dat er voor het EK nog wel wat werk is, maar ik kan van iedereen in Europa winnen denk ik, nu moet ik dat nog realiseren. Ik ben zeker gemotiveerd.”

 

Christian Pierre

Sponsors

Sponsors