Deel deze pagina:

Van 22 t.e.m. 24 februari deed de IJF World Judo Tour Düsseldorf aan voor de 2de editie van de Grand Slam in deze Duitse stad. Vijf Belgen namen deel, m.n. Roxane Taeymans (-70kg), Matthias Casse (-81kg), Joachim Bottieau (-90kg) en Toma Nikiforov (-100kg) voor de VJF. Gabriella Willems (-70kg) voor de FFBJ. Samen met Koen Sleeckx, Technisch Directeur Topsport voor de VJF, blikken we terug op de prestaties van de VJF-atleten.

Matthias Casse raasde als een trein doorheen de voorrondes. Hij besliste elke kamp in de golden score. In de halve finale sputtert de motor even en wordt hij gediskwalificeerd waardoor hij in de herkansingen belandt. Daar drukt hij opnieuw zijn stempel en pakt uiteindelijk brons. Een reactie van Matthias lees je hier.

“Matthias heeft hier een heel mooie prestatie neergezet waar misschien wel iets meer in zat want de halve finale had de andere richting kunnen uitgaan. De diskwalificatie in de halve finale door drie shidos, da’s nu eenmaal eigen aan sport”, vindt Koen Sleeckx. “Hier is het deze keer in zijn nadeel uitgedraaid, maar waarbij hij toch nog brons pakt. Toch wel dikke pluim voor Matthias. Hij heeft grote stappen vooruit gezet in zijn ontwikkeling.”

Roxane Taeymans werkte haar eerste kamp goed af. In haar tweede kamp scoort ze een punt, maar wordt uiteindelijk gediskwalificeerd door drie shidos. “Zodra Roxane een voorsprong krijgt, gaat ze blijkbaar anders kampen en past ze haar stijl aan en niet altijd in haar eigen voordeel. Dus daar is wel wat werk aan de winkel”, aldus Koen Sleeckx. “Haar ontgoocheling met de kwalificatie was dan ook zeer duidelijk. Dat is begrijpelijk. Ze werkt hard elke dag. Ze neemt een voorsprong in de wedstrijd dus het zit er wel in. We moeten nu vooruit denken en oplossingen zoeken voor de fouten die ze heeft gemaakt. Coach Robert Krawczyk heeft ondertussen al wat ideeën om daarrond te werken. Dus hopelijk beter op de GP van Marrakech. Roxane heeft zeker de kwaliteiten om beter te presteren.”

Toma Nikiforov maakte in Düsseldorf zijn comeback na meer dan een half jaar uit competitie te zijn geweest door een zware knieblessure. Een teleurgestelde Europese kampioen evenwel want Toma verliest zijn eerste kamp. Hij had er echter opnieuw plezier in om op de mat te staan om te kampen. “Het deed me wel goed”, reageerde Toma achteraf. “Aanvankelijk had ik wel wat stress, maar ik heb me snel herpakt. Het was trouwens een lange, deftige kamp. Dus wel een mooie terugkeer op de mat met een zware kamp. Dat vind ik fantastisch.”

“Toma had inderdaad onmiddellijk een lastige kamp”, beaamt Koen Sleeckx.” Je merkt dat na die lange afwezigheid van de tatami hij toch wat wedstrijdritme mist. Hij startte ook een beetje zenuwachtig aan de kamp, maar na een toch wel zware blessure staat hij terug op de mat en kan hij vechten zonder pijn. Hij kan alle bewegingen maken die hij wil maken, alleen mist hij nog de juiste conditie om hier al op het hoogste niveau te scoren. Laten we eerlijk zijn, realistisch gezien was dit ook niet mogelijk geweest. We moeten daar niet flauw over doen”, stelt Koen Sleeckx. “De komende competities gaat dat de juiste richting uit, daar ben ik van overtuigd. Dat zal een stuk beter gaan. Hij is ondertussen terug met competitie bezig en dat is momenteel het belangrijkste.”

Joachim Bottieau was tevens goed op dreef naar het medaillepodium in Düsseldorf. “Joachim is ook goed bezig. Alleen jammer dat hij tijdens de bronzen kamp moest afkloppen wegens een opgelopen kwetsuur aan de hamstring. Hopelijk is dat niet te ernstig. Want Joachim maakt sinds Den Haag eind vorig jaar mooie progressie. In Parijs was hij knap gestart en hier in Düsseldorf zette hij die lijn verder. Hij heeft goede vorderingen gemaakt en kan langer tempo houden dat is duidelijk merkbaar. Alleen hopen nu dat hij niet te lang naast de tatami moet toezien met die blessure. Ik denk dat we met de resultaten van deze Grand Slam tevreden mogen zijn. Je hoopt altijd op meer, maar als je realistisch blijft, was dit wel OK”, aldus nog de Technisch Directeur Topsport.

Gabriella Willems van de FFBJ werd gestopt in de eerste ronde.

 

Christian Pierre

Sponsors

Sponsors