Deel deze pagina:

Op 8 december jl. ging de cursus scheidsrechter door te Kruishoutem. Op voorhand kregen de cursisten de digitale versie om de SOR (Sport and Organisation Rules) met meerkeuzevragen in te oefenen. In de voormiddag werd met beeldmateriaal het verschil uitgelegd tussen ippon en waza-ari waarbij de criteria uitvoerig werden besproken met voorbeelden.

De voormiddagsessie werd afgesloten met tientallen filmfragmenten van wedstrijdsituaties.

Zo kregen de cursisten één voor één een filmfragment te zien en moesten ze hun oordeel vellen. “Ik geef ippon voor wit, het is hansoku make voor blauw, ik heb daar een ‘grabbing’ gezien, ...” De juiste beslissing? Dat wist Marcel Celis via zijn uitgebreide analyses de cursisten te vertellen. Het beeld werd soms verscheidene malen stopgezet om een overname, het verschil tussen waza-ari en ippon of head defence te tonen. 

In de namiddag werd het bittere ernst voor de cursisten. De club had judoka's voorzien zodat er vele oefengevechten konden plaats vinden. 

De judoka’s stelden tevens de reglementenkennis van de aspirant-scheidsrechters op de proef. Met een uurwerk de tatami betreden, tijdens een gevecht het been grijpen, een dame kwam met lang haar de mat op of met een grijze t-shirt …  Dit waren slechts enkele voorbeelden om de cursisten attent te maken dat het reglement steeds correct dient te worden nageleefd.

Michaël Vloeberghs bediende het scorebord tijdens de kampen. Of was het eerder manipuleren? Af en toe werd de waza-ari of de shido aan de verkeerde judoka toegekend. Dat deed de cursisten beseffen dat ze vaak het scorebord over het hoofd zagen. Wat hopelijk in de toekomst niet meer het geval zal zijn.

De Scheidsrechtercommissie bedankt alvast JC Kruishouten voor het ter beschikking stellen van hun locatie en de judoka's voor hun geleverde inspanningen op de mat. Daarnaast wenst de SRC aspiranten Jan Buytaert, Wilfried Van Eetvelde, Kurt De Brabander, Khalid-Askhab Akhmutkhanov en Jonas Daragas veel succes bij hun stage. 

 

Sponsors

Sponsors