Deel deze pagina:

Op 27 februari jl. ging in Bergen het Belgisch Studentenkampioenschap Judo 2019 door.

De organisatie was in handen van ASEUS, de Franstalige vleugel van BUSF, de Belgische Universitaire Sportfederatie, in samenwerking met onze Franstalige zusterfederatie FFJB en UMons, de universiteit van Bergen. Strijdtoneel was de sporthal ‘Vesalius’ op de campus van UMons.

Meer deelnemers

Inzake deelnemersaantallen zit het event in de lift. “De vier laatste jaren merken we terug een stijgende trend in het deelnemersveld. Misschien ook wel omdat we sinds 2016 het BSK hier in Bergen organiseren waardoor de studenten de weg kennen. Vorig jaar 59 deelnemers, dit jaar 99, net geen 100 dus. Evenwel bijna een verdubbeling van het aantal judoka’s, da’s helemaal niet slecht, vindt Bogdan Dannevoye van ASEUS.”

Er zijn twee Belgische kampioenschappen judo die de BUSF organiseert, met name voor individuele atleten en voor teams. “Het individuele event laat toe om je onderwijsinstelling te vertegenwoordigen en creëert zo banden met andere deelnemers van dezelfde onderwijsinstelling om dan achteraf als team deel te nemen aan het tweede event dat dit jaar zal plaatsvinden op de Koninklijke Militaire School in Brussel”, legt Bogdan uit.

Opvallend was de afwezigheid van enkele topsportstudenten judo zoals bijvoorbeeld Matthias Casse (KdG) of Roxane Taeymans (KUL). Bogdan Dannevoye kan dat begrijpen. “In een recent verleden namen de gebroeders Bottieau deel, ook Charline Van Snick. Hun afwezigheid is allicht te wijten aan de reeds drukke internationale kalender van deze judoka’s. Deelname van de toppers is altijd een mooie publiciteit voor ons kampioenschap, dus we zien ze graag komen”, stelt Bogdan. “Hun aanwezigheid tilt het niveau immers naar boven en zorgt voor een extra uitdaging voor de andere deelnemers. Niettegenstaande draait de organisatie ook als ze er niet bij kunnen zijn en dat is uiteraard het belangrijkste, dat dit kampioenschap kan plaatsvinden”, aldus nog de organisator.

Eerste deelname

“Het is de eerste keer dat we naar dit kampioenschap komen en ik moet eerlijk toegeven dat ik aangenaam verrast ben”, vindt de mama van deelneemster Skye Marinx. “Er zijn wel veel deelnemers. Vorige week waren we op een open toernooi en daar was de bezetting eerder beperkt.” Voor LO-studente aan de UGent Skye Marinx van JC Koksijde is het inderdaad een eerste deelname en meteen raak. Skye kroont zich Belgische Studentenkampioene in de categorie -70kg. “Toch wel sterke tegenstanders, maar ook gekende gezichten.” Studeren en sport gaan dus goed samen. “Alleen tijdens de examenperiode loopt dat wat minder, maar ja perfecte motivatie trouwens”, vindt Skye. Mama Marinx beaamt. Het ganse gezin is trouwens aanwezig om te supporteren voor Skye, maar ook haar goede vriendin Kelly Verbrugghe … die ook deelneemt aan het studentenkampioenschap. Rivales op de mat, vriendinnen ernaast. “We hebben elkaar eigenlijk leren kennen op de tatami … tijdens wedstrijden”, legt Kelly uit. “Voorheen zaten we in dezelfde gewichtsklasse en moesten we het vaak tegen elkaar opnemen. Daardoor is de vriendschapsband gegroeid.” De studentinnen besloten deel te nemen aan het BK zonder het echt onder elkaar af te spreken. “Dat doen we nooit. We komen gewoon elkaar altijd weer tegen, zoals dat zo dikwijls gebeurt op toernooien. Zelden afgesproken, maar we zijn er quasi altijd”, aldus Kelly die tevens LO en bewegingsrecreatie studeert aan Hogeschool VIVES in Torhout. Kortom, judo smeedt vriendschapsbanden.

Onvoorspelbaar en nieuw ook voor VUB-student Nikita Ulens. “Ik wist eigenlijk niet wat ik ervan moest verwachten, want dit is mijn eerste deelname aan het studentenkampioenschap”, vertelt Nikita Ulens. “Mijn categorie -81kg telt de meeste deelnemers en de competitie mag er zijn. Ik ben hier gekomen om goed te presteren, eventueel een medaille te behalen. Jammer dat er niet zoveel publiek is, maar wel begrijpelijk aangezien het een werkdag is, middenin de week. Het lijkt meer op een nationale training. Ongetwijfeld een unieke ervaring. Ik neem volgend jaar sowieso opnieuw deel”, aldus de VUB-student die uiteindelijk op de zevende plaats eindigde.  

Anciens

Broer en zus Milan en Irina Wils zijn ‘anciens’. De judoka’s van JC Tervuren studeren beiden voor burgerlijk ingenieur aan de KULeuven, maar met twee jaar verschil. “We trainen allebei met de universitaire ploeg vandaar ook de vraag om hieraan deel te nemen. Voor Milan is het de tweede deelname, voor mij de derde keer”, aldus Irina. “Ik vind het wel plezant om deel te nemen. Er zit wat variatie in het niveau en da’s leuk”, stelt Milan. “Dit jaar zijn er veel meer deelnemers in vergelijking met de vorige editie”, stelt Irina. “Vorig jaar was het ook in de lesvrije week georganiseerd en dan was er toch minder volk. En in mijn reeks merk ik dat de tegenstanders sterker zijn.” Als broer en zus dezelfde sport beoefenen, heeft dat zo zijn voordelen. “Vervoer naar wedstrijden en trainingen”, aldus de praktisch ingestelde Milan. “Ook om elkaar te motiveren om te trainen”, voegt Irina eraan toe. De studente vindt het trouwens stresserender om haar broer te zien kampen, terwijl Milan zelf op de mat staan als het meest stressvolle ervaart.

De volledige resultaten van het BSK 2019 kan je hier downloaden.

 

Christian Pierre

Sponsors

Sponsors