Deel deze pagina:

Vandaag kregen we op het EK in Tel Aviv de nieuwe Sami Chouchi (World Ranking 49) te zien: klasseflitsen gekoppeld aan een oeverloos zelfvertrouwen. Op die manier klopte hij de Nederlandse nummer drie van de wereld, Frank De Wit, met ippon in de tweede kamp van de dag. De Fransman Alpha Oumar Djalo (WR 46)  en de Italiaan Antonio Esposito (WR 32) werden vervolgens gereduceerd tot schimmen van zichzelf en in de finale tegen de Israëlier Sagi Muki (WR 33) konden de luidkeelse aanmoedigingen van de vijfduizend thuissupporters Sami Chouchi evenmin van zijn stuk brengen. Uiteindelijk moest hij na meer dan twee minuten in de Golden Score toch plooien voor zijn leeftijdsgenoot. 

Ongetwijfeld gaat België mooie tijden tegemoet bij de -81 kg.  Immers, ook Matthias Casse (WR 14) liet in Tel Aviv zijn enorma talent bewonderen. In zijn eerste wedstrijd van de dag nam hij na anderhalve minuut de Italiaan Christian Parlati in een houdgreep na eerst een waza-ari gescoord te hebben. De twee kenden elkaar al van bij de junioren. In 2016 verloor Matthias in Malaga op het EK de 8ste finale van Parlati maar een jaar later  op het wereldkampioenschap in Zagreb trok Matthias aan het langste eind in de halve finale. Het bewijst dat hij steeds beter wordt. In het volgende gevecht tegen...Sagi Muki liet hij weer progressie zien. "Op de stage vorige week in Israël won Muki keer op keer en was Matthias geen tegenstander voor de Israëlier", verklaarde coach Mark Van der Ham na afloop. "Vandaag was hij de evenknie van Muki. Maar door één klein foutje kon Muki de winnende waza-ari scoren".

"De massa thuissupporters, die uiteraard hun landgenoot fel aanmoedigden, verhinderden de normale communicatie tussen mij en Mark", vulde Matthias aan. "In principe behaal ik een zelfde resultaat als vorig jaar maar voor me zelf ervaar ik toch dat ik progressie gemaakt heb en dat is in deze fase van mijn carrière zeker zo belangrijk. Uiteraard doet het pijn zo vroeg het EK te moeten verlaten maar ik heb het vertrouwen opgedaan dat het in de toekomst nog beter kan".

Bij de -70 kg waren voor Roxane Taeymans (WR 29)  de tranen van moedeloosheid heel dicht bij nadat zij in haar openingskamp tegen de 20-jarige Oostenrijkse Michaela Polleres (WR 20) op strafpunten verloor. "Blijkbaar is het mij niet gegund om te winnen als alles rond strafpunten draait", vertaalde ze haar diepe ontgoocheling. "Ik weet dat schouderworpen gemakkelijker aanleidig geven tot strafpunten maar het is nu eenmaal mijn specialiteit en dus blijf ik bij dat soort technieken. De loting zat mij niet mee maar daar heb ik mij zeker niet door laten ontmoedigen".

Dirk Van Tichelt (WR 20) begon bij de -73 kg sterk tegen de onbekende Cyprioot Roudolf Kourtides (Gn WR) en maakte het twee minuten voor tijd netjes af met waza-ari. Ook de tweede kamp tegen de Zweed Tommy Macias (WR 6) domineerde Dirk maar er vloeide geen score uit voort. In de Golden score kon Macias na twee minuten gevat counteren en dat leverde hem de overwinning met waza-ari op. Op het einde van de dag mocht de Zweed het podium op voor brons. "Dirk heeft zeker een behoorlijk parcoours afgelegd en zit in een opwaartse prestatiecourve", uitte Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx zijn tevredenheid na afloop. "Alles laat vermoeden dat hij die lijn nog verder kan doortrekken. Ik heb immers een ambitieuze Dirk gezien vandaag en de vorige weken".

Sus Kabé 

 

Sponsors

Sponsors