Deel deze pagina:

De scheidsrechterlijke dwaling

Roxane Taeymans (World Ranking 38) zette haar WK overtuigend in met een zege tegen de juniore uit Montenegro, Jovana Pekovic (WR 88). Halverwege de kamp kwam ze met waza-ari op achterstand maar dat bracht haar geenszins in paniek. Op een beheerste en vakkundige manier scoorde ze in de laatste minuut twee waza-ari's tegen.  Ook in de volgend wedstrijd tegen de Noord-Koreaanse Sun Yong Kwon kwam ze anderhalve minuut voor tijd een waza-ari achter. "Op dat moment kreeg ik wel de kans om te winnen", verklaarde Roxane na afloop. "Ik had haar mouw perfect vast om haar met een armklem of houdgreep tot opgave te dwingen maar jammer genoeg stopte de scheidsrechter de wedstrijd zodat ik deze actie niet kon afmaken".

Een halve minuut voor tijd stonden er ook al twee shido's achter de naam van Roxane. En toen volgde het drama. Niemand zag een derde strafpunt aankomen; ook de scheidsrechter op de mat niet. Maar de jury achter de tafel vond om welke reden dan ook dat onze landgenote nog eens bestraft moest worden. "Ik wist dat ik moest aanvallen en dat heb ik ook voortdurend gedaan nadat ik op achterstand kwam", analyseerde Roxane de bewuste fase. "De Koreaanse is een kop kleiner en toen ik weer een aanval inzette, had ik haar mouw onvoldoende vast om te kunnen scoren. Ik hield mij dus een beetje in dat gaf wellicht de indruk dat ik op haar ging hangen. Althans volgens de jury achter de tafel want de scheidsrechter op de mat zag er geen graten in. Ik vind het ontzettend spijtig dat ik op deze manier dit WK moet verlaten. De kwartfinale zat er vandaag in. En eens je daar bent, is alles mogelijk".

Elvismar Rodriguez

Stiekem had Roxane gehoopt dat ze in die tweede ronde tegen de Venezolaanse Elvismar Rodriguez had mogen kampen maar die werd eerder door dezelfde Sun Yong Kwon uit het toernooi gekegeld. "Ik zit met een soort herkansinggevoel tegenover Rodriguez nadat ik in juni op de Grand Prix van Cancun tegen haar in de Golden Score heel nipt de kamp voor brons had verloren. Toen was mijn vorm nog maar "kwakkel-kwakkel" maar nu ben ik in topvorm. Samen met Robert hebben wij de voorbije dagen keer op keer dat gevecht bekeken met het doel dat het nu wel bingo zou zijn. Spijtig genoeg is die herkansing er niet gekomen. Dat betekent geenszins dat ik de kamp met Kwon anders ben gaan bekijken. Ik ken haar wel niet zo goed omdat ze niet zoveel toernooien doet. Ik ben voorzichtig tegen haar begonnen en dat heeft alles te maken met het lange wachten in de tunnel tengevolge van de vele Golden Scores voor ons duel. Ik leek al een beetje afgekoeld toen we er aan begonnen".

Roxane Taeymans besloot met een positieve noot: "Dit WK bezorgde mij een goed gevoel voor mijn verdere carrière".

Sus Kabé

 

 

Foto's: EJU/Carlos Ferreira

Sponsors

Sponsors