Deel deze pagina:

Op 14 augustus organiseerde de Vlaamse Judofederatie na de topsporttraining in de dojo van de topsportschool te Wilrijk een persmoment. Zo kreeg de pers de gelegenheid de geselecteerde VJF-judoka’s uitvoerig te interviewen vòòr hun vertrek naar het Wereldkampioenschap in Tokio dat doorgaat van 25 augustus tot en met 1 september. Onze atleten vertrekken volgende week naar het land van de rijzende zon, dus voor hen het perfecte moment om een praatje met de pers te maken.

Het persmoment was alvast een succes. Naast de Tv-camera’s van Sporza (VRT) en Persagentschap Belga, tekenden tevens journalisten en fotografen van verschillende kranten present: Het Nieuwsblad, Gazet Van Antwerpen, maar ook de Franstalige kranten La Dernière Heure, Le Soir, Sudpresse, L’Avenir en webzine Judo Belgium. De fotoflitsen blitsten, de voicerecorders snorden, de vragen van journalisten waren to-the-point … Kortom, alles viel in de juiste plooi.

Tussen al het mediageweld door sprokkelde VJF Media tevens enkele quotes van de vijf geselecteerde judoka’s.

Eindelijk terug competitie voor Dirk Van Tichelt (-73kg) die een half jaar out was door blessureleed. “Tijdens mijn revalidatie had ik als doel dit WK vooropgezet. Blij dat ik er uiteindelijk toch kan bij zijn. Het is niet evident om zes maanden na een zware blessure er terug te staan op een WK met de besten van de wereld. Ik hoopte dat het me zou lukken. De specialisten vreesden ervoor, maar ik heb keihard gewerkt en het is me ook gelukt. De voorbereidingen liepen gesmeerd, ik heb hier en daar wel wat pijntjes, maar dat komt wel goed.” Er opnieuw staan, is reeds een prestatie op zich voor de ervaren atleet. “De afgelopen stages draaiden echt wel goed. Ik wens dat nu door te trekken naar de komende periode met selectietoernooien voor de Spelen van 2020. Het WK wordt voor mij een belangrijke test. Misschien links en rechts nog wat aanpassen.” De ‘Beer van Brecht’ vertrekt evenwel met een open geest naar dit WK. “We zullen wel zien hoe alles verloopt. Na een zware blessure blijven de verwachtingen bescheiden. Geen wedstrijdritme, aanpassen aan de kleine reglementswijzingen … maar voor alle duidelijkheid, ik heb er wel echt zin in en ga het beste van mezelf geven!”

Voor Amber Ryheul (-52kg) is dit WK haar vuurdoop. Het eerste WK bij de senioren. Onlangs nog een mooie zevende plaats op de Grand Prix in Zagreb, kijkt de eerstejaars senior uit naar de mooie kansen die een deelname aan dit WK haar biedt. “Ik heb me goed voorbereid, bovendien vindt het WK plaats in Tokio, dé judo-locatie bij uitstek, ik heb er wel echt zin in.”

Teamgenoot Mina Libeer (-57kg) beaamt. “Zoals Amber reeds aanhaalt, biedt Tokio toch nog dat ietsje meer als judo-locatie. Het blijft voor een judoka tot de verbeelding spreken. Dit wordt mijn tweede WK bij de senioren. Een goede voorbereiding met veel stages hebben we met het ganse team achter de rug. Ik kijk er ook naar uit om in Tokio op de tatami te stappen.”

Roxane Taeymans (-70kg) staat ook te popelen om te vertrekken. “Ik kijk ernaar uit. De trainingen lopen goed. Ik ga proberen mijn ritme zo door te trekken. Het is wel zwaar na alle specifieke stages, maar we hebben nog twee weken om goed te recupereren.” Op de Grand Prix in Montréal belandde Roxane met een vijfde plaats net niet op het podium. “Sinds de Europese Spelen in Minsk voel ik mij in goede vorm. In Belarus heb ik echter een zware fout gemaakt, maar mijn vorm heb ik proberen door te trekken naar Montréal en daar ging het vrij goed, jammer dat ik dan net naast brons pak. Het was die dag een lange strijd met veel Golden Scores. Het heeft me wel een extra push gegeven naar de voorbereidingen voor het WK. Ik heb veel stages achter de rug en vrij diep moeten gaan. Daartussen nog de GP in Zagreb. Ik hoop dat het zijn vruchten zal afwerpen op het WK. Ik heb er alleszins veel zin in.”

Matthias Casse (-81kg) was heel blij met de grote persbelangstelling voor de Vlaamse selectie. “Heel fijn. Zo zien de journalisten ook hoe hard we trainen om op de mat mooie prestaties te leveren. Dat wordt al wel eens vergeten”, grapt hij. “Ik kijk er enorm naar uit. Ik wil al op de mat staan daar! Nog even afzien dit weekend met de laatste voorbereidingen op stage in Rotterdam. Na de inspanningen nu veel rusten zodat ik er klaar voor ben en dan nog gewicht maken.” Matthias is vertrouwd met Tokio. “Met het tijdverschil heb ik weinig last. Ondertussen weet ik wel hoe ik dat moet aanpakken.” En de prestatiedruk? “Ik ga me vooral amuseren op de mat, mijn judo doen en zo goed mogelijk uiteraard zoals ik dat altijd doe. Het is natuurlijk een WK, dus de allerbesten tekenen present en iedereen gaat in topvorm zijn.” Zijn Europese titel laat Matthias alvast thuis. “Die titel garandeert niks. Op het WK staat de teller gewoon terug op nul. Die eerste ronde is voor iedereen hetzelfde. Je begint opnieuw van zero. Ik ga er vanaf de start volle bak voor gaan”, aldus nog een enthousiaste Matthias.

Wij wensen onze judoka’s alvast veel succes!

Hierna nog even dat data wie wanneer in actie komt:

Maandag 26 augustus: Amber Ryheul (-52kg)

Dinsdag 27 augustus: Mina Libeer (-57kg) & Dirk Van Tichelt (-73kg)

Woensdag 28 augustus: Matthias Casse (-81kg)

Donderdag 29 augustus: Roxane Taeymans (-70kg)

Live verslaggeving kan je volgen via de volgende kanalen

Media platform

 

International Judo Federation (IJF)

 

Vlaamse Judofederatie (VJF)

Website

www.ijf.org

www.vjf.be

Facebook

facebook.com/ijudo

facebook.com/VlaamseJudoFed

Twitter

@IntJudoFed

@VlaamseJudoFed

Instagram

judogallery

vlaamsejudofederatie

 

 

Christian Pierre

Sponsors

Sponsors