Deel deze pagina:

Op woensdag 12 juni jl. stelde BOIC chef de mission Gert Van Looy in het Warwick Hotel te Brussel de Belgische delegatie voor die ’s lands driekleur zal vertegenwoordigen op de tweede editie van de Europese Spelen. Deze Spelen gaan dit jaar door in Minsk, de hoofdstad van Belarus, en dit van 21 tot en met 30 juni.

De voorstelling gebeurde in aanwezigheid van Z.E. Aleksandr Mikhnevich, ambassadeur van Belarus in België; George Katulin, CEO van MEGOC; Philippe Vander Putten, CEO van het BOIC en Ster Ambassadrice van de Europese Spelen en viervoudig Olympisch kampioene biatlon, Darya Domracheva.

Zo’n 3.896 atleten uit 50 landen zullen in 15 sporten en 23 sportdisciplines strijden voor het hoogste podium.

Team Belgium zal in Minsk vertegenwoordigd zijn door 50 atleten in 11 sporten, m.n. boogschieten (3), badminton (4), boksen (6), gymnastiek - acrobatische (3) en artistieke gymnastiek (4), judo (11), kajak (3), karate (1), kleiduifschieten (2), sambo (1), tafeltennis (5) en wielrennen (piste 7).

“We zitten in de laatste rechte lijn naar de Europese Spelen”, stelde delegatieleider Van Looy. “Net zoals de atleten en de coaches, kijk ik ernaar uit. De eerste editie, vier jaar geleden, was op sportief en organisatorisch vlak een succes, ik denk dat we in Minsk opnieuw mooie dingen mogen verwachten. Voor veel atleten zijn deze Europese Spelen een belangrijke stap richting Tokio 2020. Voor anderen, atleten uit niet-olympische disciplines zoals sambo, is het een mooie kans om hun sport in de kijker te zetten voor een groot publiek. In het boksen en het judo zijn de Europese Spelen ook een Europees kampioenschap.”

Ook Philippe Vander Putten, CEO van het BOIC, verwacht mooie prestaties. “Hoewel Team Belgium in Minsk een stuk kleiner zal zijn dan de 117 atleten die we naar Bakoe hebben gestuurd, blijft onze ambitie groot. De Belgische sport doet het momenteel uitstekend, dat bewijzen de fantastische resultaten op Europees en wereldniveau van het afgelopen jaar en de eerste maanden van 2019. Ik hoop dan ook dat we deze lijn kunnen doortrekken in Minsk.”

Met 11 judoka’s vertegenwoordigt judo het grootste aantal atleten. De eerste Europese spelen leverden de Belgische judoka’s mooie resultaten. Goud voor Charline Van Snick, brons voor Dirk Van Tichelt en Toma Nikiforov. Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx en VJF-coach Mark van der Ham waren tevens aanwezig en zijn tevreden met de voorbereiding van de Vlaamse judoka’s.

“We hebben een goede voorbereidingsperiode gehad”, vindt VJF-coach Mark van der Ham. “Aanstaand weekend hebben we nog een trainingsweekend met de groep bij elkaar. Dan zetten we de laatste puntjes op de ‘i’. European Games is een redelijk nieuw evenement, één keer om de vier jaar. Dat maakt het wel wat specialer, maar wel een hele mooi try-out voor de Olympische Spelen van 2020. Het is sowieso een goede leerschool naar volgend jaar toe. Het is goed voor de jongere atleten om eens te ervaren wat het is om deel te nemen aan een multisport event. Voor Matthias is dat de eerste keer. Het is goed te vertoeven in een omgeving met andere sporten. Ja, echt wel een leuke try-out vind ik. In de totale planning is het ook goed om nu dit toernooi te hebben. Binnen twee maanden komen dan de Wereldkampioenschappen waar volgend jaar twee maanden vòòr de OS weer een Masters is ingepland.”

Mark gelooft in medaillekansen van de twee atleten onder zijn hoede. “Met Matthias en Joachim gaat het goed. Joachim heeft bewezen dat hij mee kan doen om medailles te pakken. Of hij volledig fit is moet nu blijken. Onlangs in Roemenië was hij goed met zilver. Fysiek nog niet top, maar ondertussen zijn we weer enkele weken verder. Hij groeit en wordt beter op de training. Hij heeft vertrouwen in zijn programma. Hoe harder hij blijft trainen, hoe beter hij gaat worden. Matthias heeft een hele goede periode inzake training achter de rug. Hij heeft nu wat drukte met de hogere studies. Hij heeft examens. Zodra hij die heeft afgerond, kan hij zich opnieuw 100% focussen op wat komt. Je kan nooit alles om je heen volledig voor judo weghalen. Je heb die externe prikkels ook wel nodig. Dus het gaat wel goed.”

Ook Koen Sleeckx is tevreden met het geleverde werk van de Vlaamse judoka’s. “Ik denk dat we een goede voorbereidingsperiode achter de rug hebben zonder veel kwetsuren”, stelt de Technisch Directeur Topsport. “Ik merk dan ook dat iedereen naar zijn beste conditie aan het toegroeien is. Diegenen waar we twijfels bij hadden, hebben op de laatste competitie in Roemenië laten zien dat het de goede richting uitgaat. Ik heb er het vertrouwen in dat we een goed kampioenschap gaan hebben met zeker twee zeer reële kansen op medailles. Als het voor de overige atleten meezit, zullen zij tevens kunnen meedraaien voor podiumplaatsen. Het blijft evenwel judo. Iedereen kan na de eerste kamp worden gewipt. We kijken alvast uit naar dit belangrijke toernooi.”  

De volgende judoka’s maken deel uit van Team Belgium:

Dames

Charline Van Snick (-52kg/FFBJ)

Amber Ryheul (-52kg/VJF)

Mina Libeer (-57kg/VJF)

Roxane Taeymans (-70kg/VJF)

Gabriella Willems (-70kg/FFBJ)

 

Heren

Jorre Verstraeten (-60kg/FFBJ)

Kenneth Van Gansbeke (-66kg/FFBJ)

Abdul Malik Umayev (-73kg/FFBJ)

Matthias Casse (-81kg/VJF)

Sami Chouchi (-81kg/FFBJ)

Joachim Bottieau (-90kg/VJF)

Toma Nikiforov (-100kg/VJF)

 

Christian Pierre

Sponsors

Sponsors