Deel deze pagina:

WILRIJK – Op maandag 9 maart kregen onze leerlingen aan de Topsportschool te Wilrijk een bijzonder bezoek. Immers, de welgekende vlag met de vijf Olympische ringen is op tournee langsheen de Antwerpse districten in het kader van de herdenking van 100 jaar Olympische Spelen in Antwerpen (1920-2020). En warm-up als het ware, want de echte festiviteiten krijgen een officiële kick-off op 17 maart e.k. met het bezoek van IOC-Voorzitter Bach aan de koekenstad, een ware Olympische parade van Antwerpse sportclubs richting het Olympisch Stadion op het Kiel op 18 april en nog tal van andere activiteiten die volgen ter promotie van sport om de Antwerpenaar verder aan te zetten tot meer sporten. 

Historisch

Olympische Spelen in België … Honderd jaar geleden dus.  Vandaag haast ondenkbaar. Het waren andere tijden. Echter, inzake sportgeschiedenis echt wel historische Spelen. Zo werd de Olympische eedaflegging van de atleten geïntroduceerd. Die eerste eed werd trouwens afgelegd door de Belg Victor Boin, de latere voorzitter van het Belgisch Olympisch Comité. De 7de Olympiade in Antwerpen was tevens de eerste editie waarbij de duiven werden losgelaten als symbool voor de vrede, maar misschien wel het belangrijkste feit … de eerste editie waarbij de Olympische vlag met de vijf ringen werd gehesen. Het was tevens de eerste een laatste keer dat ijssporten, kunstschaatsen en ijshockey, op het programma stonden want de eerste Olympische Winterspelen volgden in 1924 in Chamonix. Het allereerste Olympische ijshockeytoernooi werd bijgevolg in Antwerpen gespeeld. Sporthistorie. Er namen 29 landen deel aan de Antwerpse Spelen. Het sportieve luik was goed voor 156 events in 29 disciplines van 22 sporten. De Belgen wonnen 36 medailles (14G, 11Z, 11B) en belandden hierdoor op de vijfde plaats in de medailletabel. De Verenigde Staten waren de grootste medailleslokop. De Amerikanen namen 95 medailles mee naar huis. De Spelen liepen tevens over een langere periode, enkele maanden zelfs. Judo stond nog niet op het programma. Immers, pas in 1964, op de Spelen in Tokio doet judo zijn intrede, toen slechts enkel voor mannen. Het damesjudo pas 24 jaar later, eerst als demonstratiesport, op de Zomerspelen van Seoel in 1988 waar Ingrid Berghmans meteen voor een Belgische primeur zorgde en goud pakte. 

Fotomoment

Voor onze judoka’s die leerling zijn aan de Topsportschool was de passage van de Olympische vlag een leuke verstrooiing tussen al het trainen en studeren door.

Opteren voor de Topsportschool was voor leerling Ray Marnix een bewuste keuze met de Olympische Spelen in het achterhoofd. “Hier poseren met de Olympische ringen geeft mij een boost. De Olympische Spelen zijn hét van hét. Daar wil je als sporter naartoe. Daarom ook mijn keuze om school en topsport te combineren.”

Medeleerling Nora Watson beaamt. “Poseren met de Olympische vlag is voor mij symbolisch. Da’s ook de reden waarom ik op de Topsportschool zit. Als judoka deelnemen aan de Olympische Spelen is een van mijn grootste doelstellingen. Ik hoop dan ook dat ik dat ooit kan bereiken.”

Signeersessie

Wie uiteraard niet kon ontbreken om de Olympische vlag te signeren is Dirk Van Tichelt, de Bronzen Beer van Brecht die op de derde plaats eindigde op de Spelen in Rio. “Leuk om hier met de vlag te poseren, samen met Matthias. Ik heb reeds drie keer deelgenomen, hij is nu zeker van zijn eerste deelname. Ik hoop evenwel dat ik nog samen met hem in Tokio op de mat kan. Het blijft een fantastische ervaring.” Door de annulering van de Grand Prix in Rabat wegens het Coronavirus wordt het voor Dirk steeds moeilijker om de kwalificatie voor Tokio te halen. “In principe ga ik deelnemen aan de Grand Slam in Ekaterinburg, maar mijn visum voor Rusland is nog in behandeling,” stelt Dirk. “Ik blijf evenwel positief denken.” 

Officieel is het nog niet bevestigd, maar Matthias Casse gaat naar de Spelen in Tokio. Hij staat momenteel als eerste op de Olympische ranking, het kan dus bijna niet anders. Doemscenario’s dat de Spelen in Tokio worden geannuleerd wegens het Coronavirus, daardoor laat Matthias zich niet uit zijn lood slaan. “De Spelen zullen doorgaan, misschien in het ergste geval verplaatst naar een latere datum,” klinkt het resoluut.Het is duidelijk dat de topjudoka wil schitteren in de legendarische Budokan waar hij vorig jaar net naast de wereldtitel greep. “Alles loopt goed. Ik zal pas terug in actie treden op de Grand Prix van Antalya. Daar ga ik dan tevens aansluitend het trainingskamp volgen. Ik heb het grote voordeel dat ik niet alle competities hoef mee te doen en daardoor de trainingsload kan opdrijven. Een luxesituatie die ik goed kan gebruiken.”

 

Wat betekent de Olympische herdenking voor een Antwerpenaar? “Het is zeker leuk om te weten dat we de Spelen hier in België ooit hebben kunnen organiseren. De Olympische sfeer krijgt door de herdenking in Antwerpen een extra boost. In aanloop naar de Spelen in Tokio komt dat zeker goed van pas. Extra supporters kunnen zeker geen kwaad,” aldus Matthias.

Herdenking 100 jaar OS

Meer info inzake de herdenking van 100 jaar OS in Antwerpen vind je via deze link.

 

Christian Pierre

 

 

Sponsors

Sponsors