Deel deze pagina:

BANSKA BYSTRICA - Drie kampen. Twee overwinningen, één nederlaag. Dat is het resultaat van de - zeg maar - verrassende terugkeer naar de competitie van Toma Nikiforov (-100kg), afgelopen zaterdag 22 augustus in Banska Bystrica, een stadje met ongeveer 80.000 inwoners, in hartje Slowakije. 

Het tornooi werd evenwel niet officieel erkend omdat het slechts judoka’s uit een beperkt aantal landen samenbracht. Organisator Slowakije uiteraard, alsook buurlanden Tsjechië, Polen, Hongarije en Slovenië. En dus ook België met Toma, maar ook twee judoka's van de club in Koksijde.

Een beperkt aantal deelnemers dus, met slechts zeven kampers in de gewichtscategorie van Toma. Onze topper versloeg zijn eerste twee tegenstanders, m.n. de Poolse Lysenko (WR 65) en de Slowaak Randl (WR 41 in -90 kg), door ippon. Hierdoor plaatste Toma zich voor de halve finale tegen de Poolse judoka Kacper Szczurowski (WR 68). De kamp eindigde echter in mineur voor de Brusselaar, want hij werd gediskwalificeerd vanwege een twijfelachtige en niet-reglementaire defensieve zet.

"Ik begrijp er niks van en ik ben niet de enige," vertelde Toma aan journalist Guy Beauclercq van de krant La Dernière Heure"Ik hoorde van een ippon, daarna een waza-ari in het voordeel van mijn tegenstander, maar er was geen van beide! Bovendien werd beweerd dat ik was omgedraaid via het hoofd om te voorkomen dat de Pool zou scoren. Onzin,” aldus een teleurgestelde Toma.

Noch Toma, noch zijn coach Damiano Martinuzzi willen teveel stilstaan bij deze tegenslag. Het belangrijkste was in feite dat onze Europese kampioen van 2018 eindelijk terug op de wedstrijdtatami stond en dit na lange revalidatie van zijn schouderblessure die hij opliep tijdens de Europese Spelen in Minsk, zo’n 425 dagen geleden.

"Eerlijk gezegd, was het kort, maar er gaat niks boven competitie en kampen met inzet. Dat kan je toch niet vergelijken met trainen. Bovendien ben ik ook blij met mijn dieet, ook al was er een tolerantie van een kilo. Het feit van 's middags te moeten kampen, stelde me in staat mijn krachten te herstellen na de ochtendweging. Ik voelde me trouwens goed op de tatami. Ik heb heel lang moeten wachten, hé," aldus een tevreden Toma. 

 

Christian Pierre

 

 

Sponsors

Sponsors