Deel deze pagina:

THUIS – De kogel is door de kerk. Dinsdag 24 maart viel dan uiteindelijk de gezamenlijke beslissing bij het IOC en OCOG Tokyo2020 om de Olympische Spelen van deze zomer te verplaatsen naar 2021 omwille van de Corona-crisis die de ganse wereld in haar greep houdt. De exacte datum staat ondertussen (sinds 30 maart) vast, m.n. 23 juli tot 8 augustus 2021, de Paraympics van 24 augustus tot 5 september 2021. Dat de knoop sneller werd doorgehakt dan voorzien door het IOC aangekondigd (binnen vier weken) was niet meer zo verrassend. Ondertussen had Canada als eerste land reeds laten weten dat het hoe dan ook geen atleten zou uitzenden naar Tokio deze zomer. Andere Gemenebestlanden, zoals Australië en Groot Brittannië, volgden in het Canadese kielzog en heel wat atleten wereldwijd uitten ondertussen tevens hun bekommernis inzake veiligheid en onvoldoende voorbereiding. Bovendien was ook de ganse kwalificatieperiode reeds gefnuikt door de Corona-crisis. De verplaatsing was bijgevolg onafwendbaar en ongetwijfeld de juiste keuze inzake algemene en wereldwijde volksgezondheid. 

Hoe staan onze VJF-judoka’s en de begeleiding tegenover deze beslissing? 

Huidige nummer 1 in de Olympische kwalificatieranking in gewichtscategorie -81kg Matthias Casse blijft filosofisch in zijn reactie. "De deadline verandert, maar niet het doel! Ik denk dat ik ook mentaal sterk genoeg ben om me te motiveren voor 2021. Ik had een uitstekend 2019 en een goede start in 2020. Ik kan die lijn verder doortrekken. Het is duidelijk dat deze beslissing gevolgen zal hebben inzake mijn voorbereiding in de komende weken en maanden. Samen met mijn coach Mark Van der Ham gaan we dat nu verder bekijken. Het is evenwel een juiste beslissing als je de evolutie van de Corona-epidemie over de hele wereld ziet. Gezondheid primeert immers!"

Inzake instandhouding van zijn training heeft de 23-jarige Antwerpenaar uiteraard zijn werkregime moeten aanpassen. “Net als de andere VJF-topsportjudoka’s kan ik mijn cardio- en krachttrainingen in de Topsportschool in Wilrijk blijven uitvoeren, op voorwaarde dat ik alleen ben in de krachthonk. Wat judo betreft, heb ik het geluk dat ik met mijn broer Jeroen (-73 kg) thuis kan trainen.”

Toma Nikiforov (-100kg) heeft tevens die luxe. Ook hij heeft een jongere broer waarmee hij thuis kan trainen. De voormalige Europese kampioen vindt de verplaatsing de juiste beslissing. “Ik ben eigenlijk wel best tevreden met deze verplaatsing aangezien met de huidige situatie er voor de Spelen in juli een heleboel onduidelijkheden waren binnen een zeer ingekorte tijdspanne. Door deze verplaatsing hebben we nu een jaar om ons opnieuw goed voor te bereiden voor de kwalificatietornooien en de Spelen. Immers, de toestand was heel precair voor wie zich nog niet had gekwalificeerd. Nu krijgt iedereen opnieuw gelijke kansen om zicht te kwalificeren. Ik vind dit dan ook de juiste beslissing.”  

De uitdaging om ook in tijden van Corona te kunnen trainen ziet Toma eerder als iets positief. “Mijn jongere broer is ook een judoka van 100kg, dus ik heb alle dagen een trainingspartner en ik kan beschikken over een trainingszaal. Bovendien heeft de VJF een regeling getroffen dat we als topsportatleet kunnen blijven beschikken over de trainingsinfrastructuur van de Topsportschool in Wilrijk, uiteraard met de huidige veiligheidsinstructies strikt na te leven. Het is allemaal niet ideaal, maar niet onmogelijk. Ik maak er het beste van.”

De bronzen beer van Brecht Dirk Van Tichelt (-73kg) heeft thuis zijn eigen trainingsruimte met de nodige toestellen en mini-tatami. Onlangs kon je Dirk op ATV nog bezig zien met trainen in tijden van Corona. Ook Dirk was nog steeds op zoek naar kwalificatiepunten voor de Spelen. Sowieso het eindpunt van zijn lange indrukwekkende carrière. Een jaar erbij? “Mijn eerste reactie was, dat gaat nog een jaartje extra afzien worden. We gaan het evenwel allemaal eerst even moeten laten bezinken en bespreken met de entourage. Mijn eerste gedachte is echter wel verder doen tot 2021.”

Roxane Taeymans (-70kg) was ook nog op zoek naar kwalificatiepunten. “Momenteel vind ik het allemaal nogal overweldigend. Mijn eerste doel en focus blijft het EK in Praag. In de komende weken hoop ik dat er ook hiervoor wat meer duidelijkheid zal komen wat betreft de nieuwe datum, selectieprocedures, enz. En dan zien we wel.”

VJF Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx is blij met de beslissing van het IOC. “De enige juiste beslissing denk ik. Onze judoka's hebben recht op een goede voorbereiding en een eerlijke kwalificatieperiode en dat was nu onmogelijk! Ook voor onze jonge judoka's biedt dit nu meer mogelijkheden. Voor de oudere is dat misschien wat minder. We zullen in elk geval met iedereen samen overleggen en een plan uitwerken.”

VJF-coach Mark van der Ham is het hiermee eens. “De gezondheid van de mensheid staat voorop, dus dit is een verstandige keuze. Voor de atleten is gelukkig nu deze beslissing genomen en niet over een maand. Wij gaan er alles aan doen om in 2021 zo optimaal mogelijk op de mat te verschijnen!”

 

Christian Pierre

 

 

 

 

Sponsors

Sponsors