Deel deze pagina:

OFFICIELE OPENING VAN DE TOPSPORTSCHOOL in het Stedelijk Lyceum

Wilrijk 1/9/2016

Na ettelijke jaren wachten is het eindelijk zover en werd de Topsportschool Antwerpen officieel geopend. Het lange wachten was dit eigenlijk wel waard: een imposant modern gebouw aan Fort VI in Wilrijk waar de leerlingen van de Topsportschool dagelijks kunnen trainen in de respectievelijke disciplines.

  • Badminton-basket-voetbal : ploegsporten
  • Judo-ski-taekwando-tennis : individuele sporten

 

De basketbalruimte telt 200 zitjes waar tijdens de opening de genodigden konden plaatsnemen wanneer Minister Muyters, Mr.Van Campenhout / schepen van sport, Mevr.Heidi Van Rooy / nieuwe directrice, Mevr.Kim Van Malderen / coördinatie sportgebeuren, Mr.Claude Mannower / schepen van onderwijs en Mr.Frans Vandenwijngaert / bezieler van gans het project, de leerlingen, de leraars en de genodigden toespraken.

De genodigden kregen een rondleiding die  eindigde op het dakterras met een passende receptie. Daar werd dan ook bevestigd dat de gelden zouden vrijkomen om de zo nodige ontbrekende slaapgelegenheid voor de leerlingen te bouwen.

Op het gelijkvloers is de dojo van 480 m2 met aansluitend een oppervlakte van 240 m2 voor taekwando, waarvan de scheidingswand kan verwijderd worden.

Op de 1ste verdieping: zaal voor krachttraining, kiné, refter. Er werd ook gedacht aan een ruimte waar de ouders de leraars en trainers/coaches kunnen ontmoeten.

 

Franklin Pereira en de leerlingen waren reeds aan ’t trainen in de prachtige dojo. Danny Belmans, Robert Krawcyk en de kersverse ‘bronzen olympiër’ en tevens product van de Topsportschool, Dirk Van Tichelt waren eveneens present.

 

 

Denise Baeten

 

________________________________________________________

 

Opening Antwerpse Topsportschool

Openingswoord Ludo Van Campenhout, Schepen van sport Stad Antwerpen

 


Vandaag 1 september: niet alleen de eerste schooldag, maar ook de officiële opening van onze nieuwe topsportschool. Hierbij mijn speech voor deze feestelijke plechtigheid, een nieuwe mijlpaal in ons sportbeleid: 

Van het begin was ik bij dit project betrokken… het werd een marathon, maar nu bereikten we de finish.
Een moeilijke bevalling… maar er is het Antwerps gezegde: de langste zwangerschappen, geven de schoonste kinderen.
Van vleermuizen die in de weg zaten…, de vliegroute van Deurne, de grondwaterstand tot de bescherming van militair erfgoed… . Maar eindelijk hebben we de juiste locatie gevonden.
Ook tijdens de bouw waren er verschillende hindernissen, het werd een hordenloop. 
Frans Van den Wyngaert …. Je hebt er dan ook enkele grijze haren bijgekregen
Maar uiteindelijk hebben we alle hordes overwonnen en staan we hier nu
Voor een nieuw hoogtepunt, een nieuwe start binnen ons topsportbeleid. 
Gent, Leuven… krijgen ook een topsportcentrum, maar Antwerpen – in alle bescheidenheid – wordt hét toptopsportcentrum
Met sporting A investeren wij en onze partners in 

  • Voetbal
  • Zwemmen
  • Judo
  • Taekwondo
  • Badminton
  • Snowboarden
  • Tennis
  • Basketbal

Onze nieuwe topsportschool biedt meer ruimte, goed voor meer dan 190 leerlingen: 190 keer ‘latent talent’
Hier ‘kweken’ we het verder op.
Omdat we topsport belangrijk vinden, binnen onze driehoek van sport: buurtsport, breedtesport en topsport. Topsporters zijn onze rolmodellen
Dit gebouw bestaat uit een topsporthal voor basket, badminton, zaalvoetbal, handbal, volley en korfbal. Het is ook geschikt voor wedstrijden met scoreborden en een tribune van 200 zitjes.
Er is een vechtsportzaal, 643 m² ofwel drie tatami’s.
Voorts kleedkamers, douches, een fitness en kinéruimte. Plus een refter en cafetaria met zicht op de fitness.
Na de schooluren is de zaal beschikbaar voor federaties, lokale sportclubs en de Universiteit.
Ook zij starten vandaag hun eerste trainingen in deze gloednieuwe infrastructuur
Het openstellen van schoolinfrastructuur is al lang een beleidspunt in Antwerpen. We hebben met sporting A dan ook al verschillende overeenkomsten met scholen uit alle netten voor het gebruik van hun infrastructuur buiten de schooluren.
Ik ben dan ook erg blij met de recente projectoproep van Vlaams minister Philippe Muyters voor het delen van schoolsportinfrastructuur.Het bewijs wordt vandaag geleverd. Deze aanpak loont. Alle sporters van Sporting A worden hier beter van.

Als stad Antwerpen vinden we het belangrijk te blijven investeren in topsportinfrastructuur, samen met Vlaanderen en de districten.
Naast deze Topsportschool (3,2 miljoen) investeerden we ook in zes nieuwe trainingsbanen voor de Wezenberg. 
Of het centre for excellence voor Hockey op de Wilrijkse pleinen. En de nieuwe atletiekpiste met acht tartanbanen op de Rode Loop in Merksem.
Het zijn investeringen die hun vruchten afwerpen. Dat hebben we in Rio gezien, met medailles voor Antwerpenaars Dirk Van Tichelt en Pieter Timmers .
Tussen haakjes, als Olympische stad – één van de 24 inclusief Rio ter wereld - stuurden we niet minder dan 12 individuele atleten naar de Olympics en Paralympics. Atleten uit onze stad, die we steunen met het topsportfonds, leerlingen van de Topsportschool, hier wonen of in onze stad trainen. 
En wat men ook achteraf mag zeggen… zo’n selectie op zich is natuurlijk al een prachtprestatie.

Dit sportief succes komt er natuurlijk niet zomaar, maar heeft zijn wortels in ons sportief beleid, waarbij laagdrempelig bewegen, buurtsport, breedtesport en topsport op elkaar laten inspelen.
Door te investeren met het Topsportfonds, door de Topsportschool, onze toptrainers en topclubs en onze infrastructuur creëren we steeds meer topatleten, ‘olympisch materiaal’, zoals we zeggen. Het zijn natuurlijk wél uiteindelijk de atleten die het waarmaken, die het doen.
Waarbij we hen steunen, zoveel we kunnen.
En zoals steeds begint alles, dus ook topsport, bij de jeugd… Wie de jeugd heeft, die heeft de toekomst. Daarom dat deze nieuwe Topsportschool een nieuwe mijlpaal is voor de sportieve toekomst van onze Olympische stad
Tenslotte wil ik ook al onze partners bedanken: het onderwijs, Vespa, Vlaanderen met minister Muyters, de Universiteit Antwerpen, de sportfederaties, Compagnie O-architecten, de aannemers, alle bouwvakkers….
En natuurlijk vooral u Frans Van den Wyngaert…. Door uw inzet, uw doorzettingsvermogen, uw inzicht is deze school er uiteindelijk gekomen.
Merci.
Tenslotte wens ik de tweehonderd leerlingen een fantastisch schooljaar. En een erg succesvolle topsportieve carrière.
Samen vormen we Sporting A….

Sponsors

Sponsors