Deel deze pagina:

Op 14 en 15 juli jl. vond in het Duitse Saarbrücken de European Judo Cup voor Senioren plaats. De VJF zond 9 judoka’s uit naar dit toernooi. Zoals verwacht, ontmoetten ze een sterk deelnemersveld. Het beste resultaat werd geleverd door Mina Libeer. Na haar deelname aan de gereputeerde stage in het Spaanse Castelldefels kwam Mina sterk en gefocust aan de start in Saarbrücken wat haar op de hoogste podiumplaats deed belanden. Lise Luyckfasseel greep net naast het brons.

Mina Libeer (-57kg) startte sterk en won haar eerste kamp met ippon tegen de Française Medjouri (FRA) en vervolgens versloeg ze de Duitse Ahrenhold ook met Ippon. In haar derde en laatste kamp van de voorronde trad Mina in het krijt tegen de Russische Shilova. Hoewel Mina deze wedstrijd grotendeels in handen had, kwamen geen van beide judoka's tot scoren. Na een totaal van 9 minuten en 6 seconden besloot de scheidsrechter deze slijtageslag te eindigen. De Russin werd bestraft voor haar passiviteit en uitgesloten. Met drie overwinningen op zak eindigt de Oost-Vlaamse als eerste in haar poule wat haar een ticket voor de halve finale oplevert. Daar ontmoet ze de Poolse Kowalczyk die ze verslaat met waza-ari. De weg naar het goud ligt wijd open. In de finale zien we een zeer geconcentreerde Mina die de Française geen enkele kans gunt. Na iets meer dan drie minuten volgt dan een mooie aanval van Mina, ippon en, ja hoor, goud op deze European Cup! “Dit is fantastisch”, aldus Mina achteraf. “Ongetwijfeld een hoopvolle start met mijn nieuwe bondscoach Robert Krawczyk.” Als eerste jaar senior heeft Mina Libeer in Saarbrücken mooi volwassen en gecontroleerd judo laten zien. De goede samenwerking tussen bondscoach Robert Krawczyk en de Ilse Heylen Judo Academy werpt duidelijk vruchten af en laat het beste verhopen voor de toekomst. Binnenkort zal Mina Libeer te zien zijn op de Grand Prix (27-29/07) te Zagreb (CRO) en de Grand Prix (10-12/08) te Budapest (HUN) waar de puntenrace om kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio wordt verder gezet. “Een mooie eerste plaats voor Mina en een goede competitie om haar voor te bereiden op de GP in Zagreb”, aldus VJF-Coach Krawczyk. “In haar eerste gevecht kampte ze met wat moeilijkheden, maar etaleerde een echt fighting spirit met als gevolg een prachtig resultaat. Gevecht na gevecht ging het goed. Puik werk.”

Lise Luyckfasseel (-63kg) was ook goed op weg richting medaillepodium. Ze wint haar eerste kamp met ippon van de Nederlandse Stolk. Vervolgens verslaat ze Klose (GER) en Roper (PAN) en eindigt met drie overwinningen ook als eerste in haar poule. In de halve finale tegen de Nederlandse Benjamins loopt het echter mis. Ze verliest met ippon en moet dus voor brons kampen. Opnieuw moet ze haar meerdere erkennen in een Nederlandse. Geke Van Den Berg houdt Lise van het erepodium met een ippon. “Lise strandt op een verdienstelijke vijfde plaats”, vindt Coach Krawczyk. “Ze had een goed gevecht met Roper (normaal een judoka van hoog niveau van -57 kg) wat toch aangeeft dat ze op de juiste manier bezig is.”

Voor teamgenotes Evelien Delbaen (-57kg) en Ellen Salens (-48kg) liep het minder goed af. Zij verloren hun eerste kamp tegen de Duitse judoka’s Beischmidt respectievelijk Ulrich en geraken niet verder dan de voorronde. “Ellen maakte een fout en verloor daardoor haar eerste gevecht met shime waza, maar ik weet zeker dat het volgende toernooi beter zal zijn.
Evelien is een beginner op seniorenniveau, dus zij deed vooral ervaring op”,
aldus Coach Krawczyk.

De heren waren met drie judoka’s goed vertegenwoordigd in de categorie -66kg. Jorne Cambier (-66kg) wint zijn eerste kamp tegen de Fransman Auger. In zijn tweede wedstrijd is de Kazak Kyrgyzbayev hem te sterk af met een waza-ari. Jorne wordt achteraf verwezen naar de herkansingen, maar bijt daar in het stof tegen de Pool Kielbasinski.

Gourgen Aleksanyan (-66kg) verliest zijn eerste kamp tegen Hamdaoui (MAR) en daar houdt het toernooi voor hem op.

Teamgenoot Senne Wyns (-66kg) start succesvol tegen de Brit Martin en vervolgens verslaat hij Borchasvilhi (AUT), maar verliest dan tegen Nagliashvili (GEO). Ook hier eindigt voor hem het toernooi.

Joran Schildermans (-60kg) verloor zijn eerste kamp tegen de Fransman Bidault en ook hij wordt niet gerecupereerd in de herkansingen.

Kristof Timmermans (-81kg) verliest zijn eerste wedstrijd tegen de Duitser Krautscheid en hier eindigt tevens het toernooi voor hem.

“Joran, Gourgen en Kristof verloren hun eerste wedstrijden, maar ze zitten in de voorbereidingsfase. Ik hoop dat hard werken zal beloond worden tijdens de volgende wedstrijden”, stelt Coach Krawczyk. “Dit toernooi was een toetssteen om ons werk van de afgelopen periode te controleren, we blijven sleutelen aan de fouten en werken hard verder.”

Ook judoka Jorre Verstraeten (-60kg), wint na een mooi parkoers zilver in Saarbrücken.

Ondertussen volgen de judoka’s ter plaatse nog een EJU-stage en dit t.e.m. 18 juli. Ze werden vervoegd door de volgende 5 atleten: Roxane Taeymans, Seline Delen, Amber Ryheul, Karel Foubert en Pieter Vandyck. De judoka’s worden begeleid door VJF-coach Robert Krawczyk.

 

(Foto’s Rik Vander Sanden & Falk Scherf)

 

Sponsors

Sponsors