Deel deze pagina:

MC2 = EC! Neen, dit is geen herziene formule van de relativiteitstheorie. En het heeft eigenlijk zelfs helemaal niks met scheikunde, fysica of enige andere wetenschap te maken. Daarentegen is het een historisch feit puur sang. Matthias Casse (de MC) is de nieuwe Europese kampioen (de EC van European champion)! Inderdaad, amper twee jaar na zijn wereldtitel bij de junioren, pakte de Antwerpse judoka zondag 23 juni goud op de Europese Spelen in Minsk en kroonde zich tevens tot Europees kampioen. Dat leverde hem tegelijk twee mooie gouden plakken op (de 2 dus), want het judotoernooi op deze Europese Spelen geldt tevens als Europees kampioenschap van de EJU.

Foutloos parcours

Matthias Casse (IJF 4) startte sterk aan zijn toernooi en legde een foutloos parcours af. Na een vrijgeleide in de eerste ronde versloeg hij de Italiaan Christian Parlati (IJF 23) met ippon en vervolgens de Zweed Robin Pacek (IJF 39) met waza-ari. In de kwartfinales klopte Matthias de Duitser Alexander Wieczerzak (IJF 19), de Wereldkampioen van 2017 en goed voor brons op het WK vorig jaar, met een golden score in de verlengingen. Enkel de Georgiër Luka Maisuradze (IJF 28) kon onze landgenoot nog uit de finale houden. De kamp werd een ware thriller, in een slopende Golden Score van meer dan vier minuten haalde Casse het uiteindelijk met ippon.

In de finale versloeg onze landgenoot de Bulgaar Ivaylo Ivanov (IJF 12), die op het EK van 2016 brons behaalde, met waza-ari. Zo zorgde hij voor het vijfde Belgische eremetaal in de Wit-Russische hoofdstad. Zaterdag 22 juni bezorgde Jorre Verstraeten België brons in de categorie tot 60 kg. De overige drie Belgische medailles kwamen op naam van de acrogymploeg, die uitpakte met twee keer goud en één keer zilver.

“Ik ben enorm bij dat ik dit deze dag heb kunnen laten zien. Ik weet waar ik toe in staat ben, als het er dan zo uitkomt is dat fantastisch!”, aldus de kersverse Europese kampioen.

“Matthias laat vandaag zien mee te kunnen met de top”, aldus een tevreden coach Mark van der Ham. “Na zijn eerst kamp waarin hij traag begon herpakte hij zich uitstekend om deze setting vervolgens niet meer te laten gaan. In de kwartfinale winnen van de Wereldkampioen 2017, de halve winnen na 8 minuten tegen de Georgiër in een zeer spannende kamp. De finale dan tegen de Bulgaar liep goed en geheel volgens plan, de score die Matthias maakt in de laatste halve minuut is uiteraard een bewijs van grote klasse!”

“Iedereen van de technische staf is overtuigd van de kwaliteiten en het kunnen van Matthias, maar de wijze en de maturiteit waarop hij dat vandaag toonde, was echt wel indrukwekkend. Het intensieve werk met zijn trainer Mark Van der Ham is beloond en belooft tevens het beste voor de toekomst. In alle keuzes die Matthias maakt, toont hij zich een kampioen”, aldus een lovende Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx.

Sami Chouchi, in dezelfde gewichtsklasse dan Matthias, strandde op zondag in de achtste finales. Chouchi, die vorig jaar op het EK in Tel Aviv zilver veroverde, pakte met ippon de Spanjaard Jose Maria Mendiola Izquieta (IJF 69). In de achtste finales bleek Attila Ungvari (IJF 32) te sterk, de Hongaar haalde het in de Golden Score en won achteraf brons.

In de categorie -70kg werden Roxane Taeymans (IJF 28) en Gabriella Willems (IJF 27) in de eerste ronde uitgeschakeld. Taeymans verloor met ippon van de Kroatische Barbara Matic (IJF 18), Willems ging met waza-ari onderuit tegen de Portugese Barbara Timo (IJF 30).

Abdul Malik Umayev (IJF 128) strandde bij zijn EK-debuut in de eerste ronde bij de -73kg. De 19-jarige judoka moest met ippon zijn meerdere erkennen in de Wit-Rus Vadzim Shoka (IJF 30).

Charline Van Snick en Amber Ryheul werden zaterdag geëlimineerd in de eerste ronde, Mina Libeer in de tweede.

Maandag 24 juni is het de beurt aan Joachim Bottieau (-90 kg) en Toma Nikiforov (-100 kg).

 

Bekijk zijn eerste interview op Belgische bodem hieronder:

Christian Pierre

 

 

Sponsors

Sponsors