Deel deze pagina:

De eerste dag van het Europees kampioenschap werd vooral Belgisch ingekleurd door Anne Sophie Jura, die een vijfde plaats veroverde bij de -48 kg; een plaats die tot voor kort niet voor haar leek weggelegd. Wellicht gaat de carrière van Joran Schildermans (-60 kg ook die weg op. Mina Libeer en Jorre Verstraeten hebben het voordeel van de jeugd en kunnen het doorzettingsvermogen van Anne Sophie en Joran daarbij als vuurtoren gebruiken.

Joran Schildermans (World Ranking 123) maakte in Tel Aviv als 25-jarige zijn debuut op het Europees kampioenschap. Hij deed dat in zijn vertrouwde stijl van aanvallend judo tegen de drie jaar jongere Bulgaar Valentin Alipiev (WR 95). In een heel open kamp kon de Bulgaar na 1min42 een waza-ari scoren. Een halve minuut later leek Joran in een houdgreep verstrikt te geraken maar na 9 seconden kon hij zich toch los wrikken en zo een tweede waza-ari vermijden. Joran bleef daarna aanvallen maar raakte niet door de verdediging van de winnende Bulgaar.

De 20-jarige Mina Libeer (WR 51) mocht haar EK openen tegen de Russin Daria Mezhetskaia (WR 18). Mina startte met de nodige voorzichtigheid waardoor de Russin na een minuut een waza-ari kon laten optekenen. Mina deed er nog alles aan om de scheve situatie recht te zetten maar miste nog wedstrijdritme. "Dit EK kwam er na mijn blessure iets te vroeg", bekende ze na afloop. "Na een minuut maakte ik dan een foutje in mijn verdediging en dat leverde de Russin verdiend een waza-ari op. Op dit niveau worden fouten immers meedogenloos afgestraft. Ik wist dat het niet eenvoudig zou zijn om er bij mijn eerste wedstrijd al helemaal terug zou staan. Ik ben vertrokken met de gedachte dat ik niets te verliezen had en dat er op een EK alleen maar sterke tegenstrevers staan. In een ander toernooi kan je immers al eens hopen op een mindere concurrent in de eerste ronde. Ik zou er dus nu vanaf de eerste minuut voor moeten knokken. Ook al heb ik maar één kamp kunnen vechten, toch is dit een ervaring die ik meeneem naar de toekomst. Immers, de sfeer op een EK voor senioren is met niets anders te vergelijken en zo een leerproces heb je nodig om stappen voorwaarts te kunnen maken. Vandaag is het niet helemaal gelukt maar de Olympische kwalificatieperiode is nog niet gestart en dus is er in feite weinig aan verloren gegaan".

Leeftijdsgenoot Jorre Verstraeten (WR 48) won op het spreekwoordelijke één been zijn eerste ronde tegen de 1 jaar jongere Israëlier Alon Aharon (WR 213). Na 13 seconden stond hij al een waza-ari voor en na twee minuten nam hij de thuiskamper in  een houdgreep. Zijn volgend duel tegen de 8 jaar oudere Bulgaar Yanislav Gerchev (WR 29) verliep zo evenwichtig dat een Golden Score het logische gevolg was. "Maar op een bepaald moment liet ik het tactische plan van de coach los en deed in feite twee domme aanvallen, die voor evenveel strafpunten zorgden". Na twee minuten in de verlengingen volgde dan het fatale derde. "En dat is echt "kut"', was de eerste reactie van Jorre in de mixed zone van het Tel Aviv Convention Center. "Hij heeft het slimmer gespeeld dan ik. Maar juist dat maakt het verschil tussen de junioren en de senioren. Ik ben ontgoocheld want ik had op een beter resultaat gehoopt dan vorig jaar op het EK in Warschau. Ik weet dat het mogelijk is maar voorlopig komt het er nog niet uit. En dus heb ik mijn inziens het voorbije jaar te weinig progressie gemaakt. Ik judo niet beter dan vorig jaar en dat stoort mij enorm".

Coach Mark Van der Ham volgde de redenering van Jorre niet. "Jorre, en ook Mina, zijn niet van de mat geveegd. Zij hebben meer dan behoorlijk judo gebracht. We mogen niet verlangen dat zij na de junioren al onmiddellijk Europees kampioen kunnen worden. Zij zijn beiden nog jong en hebben nog veel progressiemarge. Op dit moment zijn EK's momenten waarop zij veel kunnen bijleren. Mina straalt in ieder geval al veel meer vertrouwen uit dan vorig jaar; zij is ook rustiger geworden. Dat zijn zaken die mij tevreden stemmen en waarop we verder kunnen bouwen. Vergeet ook niet dat wij onrustige maanden gekend hebben bij de zoektocht naar een nieuwe Technisch Directeur Topsport. Ook dat weegt op mijn jonge sporters. Met Koen kunnen we nu een planning gaan opstellen richting WK. Als sporters weten waaraan ze toe zijn, schept dat rust en dat is op zijn beurt nodig om naar een piekmoment toe te leven. Ik wil die onrust van de voorbije maanden zeker niet aangrijpen als een excuus maar je kan er ook niet helemaal naast".

Er was maar één tegenvaller op de openingsdag van het EK: de uitschakeling van Charline Van Snick (-52 kg) tegen de 18-jarige Israëlische Gefen Primo (WR 53).

Sus Kabé

 

Sponsors

Sponsors