Deel deze pagina:

Ilse Heylen (-52 kg): Onderonsje voor dertigers

De 39-jarige Ilse Heylen (World Ranking 21) begint in Kazan tegen de 33-jarige Finse Jaana Sundberg (WR 32) en ontmoet in een eventuele tweede ronde de 32-jarige Duitse Mareen Kräh (WR 9). Onze landgenote moet daarbij vertrouwen op het gezegde, Hoe langer iets duurt, hoe korter het einde nabij is om de reeks nederlagen tegen beide concurrentes te doorbreken. Jaana Sundberg behaalde dit jaar geen medailles maar trok in de drie laatste onderlinge duels telkens aan het langste eind en tegen de Duitse werd het zelfs een reeks van 4 nederlagen. De laatste dateert van 22 januari 2016 toen Ilse op de Grand Prix van Havana met ippon het goud aan onze Oosterbuur moest laten. Op het EK 2012 in het Russische Chelyabinsk verloor Ilse Heylen in de /81ste finale van Kraeh. Donderdag komen beiden mekaar mogelijk opnieuw tegen in dezelfde fase van het Europees kampioenschap en dus zou de ouderdomsdeken van het Belgische judo een unieke kans krijgen om de ban te breken.

Sarah Loko (-63 kg): Een nieuwe revanche

Sarah Loko (WR 84) probeert in TGV-tempo toch nog de Spelen van Rio te halen. Zij putte tijdens haar Zuid-Amerikaanse Toer van vorige maand, met goud in Santiago de Chili en zilver in Lima, de ervaring dat zij terug op haar oude niveau zit. Zij voelt zich bovendien bij Robert Krawczyk en de Vlaamse collega's voor de eerste maal in haar leven echt aanvaard als mens en als judoka maar beseft anderzijds dat de aanpassing aan een totaal nieuwsoortig judo na meer dan twee jaar inactiviteit en de nieuwe gewichtsklasse nog niet helemaal voltooid is. De eerste kamp donderdag tegen de Kroatische Andreja Dakovic (WR 59), die er tot op heden niet in slaagde een medaille te pakken op de IJF World Tour en de Continental Opens, lijkt een haalbare kaart. Daarna volgt wellicht de Russin Ekaterina Valkova (WR 16), die Loko eind februari in de eerste ronde van de Grand Prix van Düsseldorf naar huis stuurde. Na de revanche op de Franse Judofederatie kan Sarah Loko voor een nieuwe revanche zorgen tegen Valkova.

Senne Wyns (-60 kg): Wens (bijna) helemaal ingevuld

Senne Wyns (WR 72) had ons vorige week op de stage in Koksijde toevertrouwd dat hij hoopte om in de eerste ronden uit te mogen komen tegen judoka's waartegen hij nog nooit gekampt had. Met zijn niet-alledaagse judostijl zou hij dan relatief gemakkelijk bekwaam zijn om zijn tegenstrevers te verrassen.De lottrekking heeft hem niet in de steek gelaten. Donderdag in de eerste ronde moet hij de tatami op tegen de Portugees Nuno Carvalho (WR 52), waar tegen hij nog nooit moest duelleren. En als Denys Bilichenko (WR 69) uit Oekraïne er in slaagt zijn eerste gevecht van de dag te overleven tegen de Nederlander Jeroen Mooren (WR 24) dan wordt zijn wens helemaal ingevuld. Want ook tegen Bilichenko vocht hij nog nooit.

Jasper Lefevere (-66 kg): Hemel of Hel?

Jasper Lefevere (WR 38) mikt in Kazan op een Top 8 plaats en moet daarvoor donderdag langs de Hemel of door de Hel. De wegen naar de Hemel en de Hel lopen parrallel met een vrijstelling in de eerste ronde en een openingskamp tegen de Griekse eerstejaarsjunior Charalampos Foulidis (Gn WR), die tot op heden nog geen adelbrieven kon voorleggen bij de senioren. Daarna volgt ofwel de Spaanse Engel Javier Delgado (WR 155) of de Britse duivel Colin Oates (WR 11). Delgado won dit jaar weliswaar zilver op de Panamerican Open van Santiago de Chile ((19/3) en brons op de Panamerican van Buenos Aires (12/3) maar op dat laatste toernooi werd hij met ippon verslagen door Jasper Lefevere. In judo moet altijd alles gevochten worden maar Delgado lijkt voor Jasper een betere optie naar de kwartfinales en de Top 8 dan de Brit Colin Oates, die hem in twee onderlinge duels even veel keer met ippon versloeg. Een eerste keer gebeurde dat op de Grand Prix van Rijeka ( 14/9/13); een tweede keer een maand later op de European Open van Glasgow (19/10/13). Uiteraard is dat van voor de periode van intense groeptraining en begeleiding door Robert Krawczyk en sindsdien is onze landgenoot een heel stuk sterker en beter geworden.

Kenneth Van Gansbeke (-66 kg): Met het vertrouwen van GS Parijs

Kenneth Van Gansbeke (WR 52) werd 7de op de Grand Slam van Parijs. "Wie in Parijs, het officieus wereldkampioenschap, 7de kan worden mag er van overtuigd zijn dat hij op het EK eenzelfde resultaat kan neerzetten", luidde het op de stage in Koksijde. "Ik ben weliswaar nu nog geen honderd procent maar de rust tussen Koksijde en het EK zullen er wel voor zorgen dat die laatste procentjes, die dat tikkeltje oog voor detail, scherpte en explosiviteit moet bezorgen, er in Kazan wel zullen zijn. De loting werd voor de Topsporter Defensie alvast geen tegenvaller. Net als Jasper Lefevere mag hij de eerste ronde bij de -66 kg overslaan en mag vervolgens het EK aanvatten tegen de onbekende Slovaak Matej Poliak. Daarna krijgt hij ofwel de Israëlier Tal Flicker (WR 43) tegenover zich ofwel de Italiaan Elio Verde, die in januari van dit jaar brons veroverde op de Grand Prix van Havana. Verde en Kenneth stonden nog nooit tegenover elkaar op een toernooi maar Flicker moest al twee keer zijn meerdere erkennen in onze langenoot. Op de European Open van Glasgow 2013 won Kenneth met yuko het brons ten nadele van Flicker; twee jaar later versloeg de Oost-Vlaming zijn Israëlische concurrent met ippon in de 2de ronde van de Grand Prix van Düsseldorf.

Vrijdag kampen Roxane Taeymans en Dirk Van Tichelt. Donderdag krijg je hun vooruitblik.

Sus Kabé

 

Volg het EK judo 2016 live (21-24/04/2016):

Sponsors

Sponsors