Deel deze pagina:

THUIS – We moeten er niet flauw over doen. Het feit dat het sociale leven (lees én onze sportparticipatie) haast helemaal stilligt, is zonder meer triest. Immers, mensen (en zeker sporters) zijn best wel sociale wezens en er is niets zo leuk om na een heerlijk vermoeiende training nog even te blijven plakken in de clubkantine om na te praten over de voorbije training of strategisch te plannen naar het eerstkomende tornooi toe. Niks van dat momenteel. Ongeacht welke sport ook. En dat maakt de pil dan misschien iets minder bitter om door te slikken. Echter, beweren dat we onze routines als sporter erg missen is sowieso een understatement. We wachten allemaal met ongeduld op de dag dat het hangslot op de deur van onze sportinfrastructuur verdwijnt. Ondertussen zitten we in fase 1 van de heropstart van de sportsector, de geur van de tatami lonkt, en je voelt de vezels van de judogi van je tegenstander reeds in je greep … maar het hangslot blijft nog even op de deur van de dojo. We weten het wel … alle judoka’s snakken naar een deftige randori … Nog even geduld!

Trots op jullie!

Niettegenstaande de lockdown zijn we als sportfederatie toch wel trots op onze leden. Want wat blijkt nu? Onze judoka’s en hun clubs, groot en klein, jong en oud, recreatief en competitief, blijven ons hoopgevende bewijzen leveren dat de judosport in hart en nieren zit van elke judoka. Ons credo ‘Judo, meer dan een sport’ is wel degelijk geen holle slogan, da’s overduidelijk! De opgelegde lockdown door de Corona-crisis inspireert judoka’s en judoclubs in creativiteit om individueel of zelfs collectief, maar toch samen apart verder te trainen, alle opgelegde veiligheidsmaatregelen indachtig. De bewijzen hiervan zijn legio. Daarom geven we graag hierna een korte, maar oh zo onvolledige opsomming van wat we allemaal online hebben zien passeren aan leuke ideeën om toch verder te trainen. Bedankt!

STAY FIT Judotraining

Het initiatief van onze VJF-Coach Mark van der Ham hoeft ondertussen geen introductie meer. Twee keer per week, op dinsdag en vrijdag vanaf 19h00, verzorgt Mark via livestreaming een 45-minuten durende trainingssessie die gretig wordt gevolgd en gesmaakt door vele Belgische en Nederlandse judoka’s. Met zo’n 1.000 à 1.500 volgers per sessie zit deze trainingsreeks reeds aan zo’n 25.000 subscribers!

Clubtrainers

We zijn heel fier op onze clubs dat ze in deze moeilijke periode blijven doorgaan in hun vol enthousiasme. Zo merken we dat clubtrainers alles uit de kast halen om hun judoka’s actief te houden naast de 2 toptrainingen van Mark van der Ham.

Beat the Clock Judogi Challenge

Fijn ook om te merken dat onze uitdaging van de ‘Beat the Clock Judogi Challenge’, tevens geïnspireerd door Mark van der Ham, inderdaad onze judoka’s effectief uitdaagt om een eigen record neer te zetten. Net zoals er oorspronkelijk vier uitdagers waren in (kids, dames, heren, veteranen), krijgen we regelmatig video’s toegestuurd van judoka’s die de uitdaging aangingen.

Judoka Challenges

Soms zijn het judoka’s die hun sportgenoten uitdagen om het beste van zichzelf te geven, zoals Eddy Van de Cauter met zijn ‘The Murph’ conditie challenge.

Clubs blijven actief en creatief

We zijn dan ook verheugd en heel trots dat onze Judoclubs in deze moeilijke tijden toch proberen om hun leden actief en creatief bezig te houden. De voorbeelden zijn talrijk. Een greep uit initiatieven die we terugvonden op sociale media.

Sommige judoclubs gingen creatief te werk en ontwikkelden hun eigen ‘challenge’, zoals JC Gruitrode.

JC Yama Arashi uit Bavikhove zit ook niet stil. De club doet mee aan online training van Mark van der Ham en lanceerde zelf een wedstrijd voor de fitste 'lockdowner' en haalde daarmee het lokale nieuws. “Na een tijdje zijn we op het idee gekomen om deze trainingen live met elkaar te delen,” aldus hoofdtrainer Donaat Vandeburie. “We doen dit via Zoom en probeerden ook messenger en skype. Zo zien we elkaar bezig en dat motiveert. Ik doe zelf als trainer ook zo veel mogelijk mee en geef dan nog eventjes stretching op het einde."

Judoschool Fudji Yama poste een leuk filmpje, maar is tevens creatief bezig om wat extra centjes in het laatje te krijgen in deze moeilijke tijden en gebruikt hiervoor Trooper. We moeten er niet flauw om doen. Veel mensen bestellen nu online, waarom dan geen club sponsoren. Vergeet wel niet de lokale winkels ook te steunen, deze hebben het nu meer dan nodig.

JC Vosselaar maakte ook een leuk filmpje over de wedstrijd van de 8 waarden van IJF.

Ook  JC Herzele maakte een traininsgsvideo.

Bij JC Merelbeke staken ze een Lockdown quiz in elkaar.

JC Hamme doet aan ‘Quaran-training’.

JC Akogare geeft online trainingen waarbij de leden elkaar constant uitdagen zoals je kan zien op deze video.

Hindernis parcours in de tuin, vallen op de trampoline. Je kan het niet gek genoeg bedenken.

JC Cobra uit Lendelede post regelmatige uitdagingen op de FB-pagina van de club.

Oproep

Staat jouw initiatief er niet bij? Stuur ons een mailtje met wat uitleg naar communicatie@vjf.be en we maken het graag wereldkundig op onze sociale media zodat we het delen het met onze ganse judo community!

 

Christian Pierre

 

 

Sponsors

Sponsors