Deel deze pagina:

Drie VJF-atleten namen van 26 tot 28 juli deel aan de Grand Prix in de Kroatische hoofdstad. Amber Ryheul (-52kg), Mina Libeer (-57kg) en Roxane Taeymans (-70kg) tekenden present in Zagreb voor de World Judo Tour en werden begeleid door VKJF-coach Robert Krawczyk.

Mina Libeer (-57kg) kwam op vrijdag 26 juli als eerste in actie op de GP. Na een bye in de eerste ronde verloor ze in de tweede ronde van de Portugese Telma Monteiro.

Na tevens een bye in de eerste ronde versloeg Amber Ryheul (-52kg) haar tegenstander Gultaj Mammadaliyeva (AZE) in de tweede. Het werd een slopende wedstrijd met meer dan vijf minuten in de Golden Score. Amber won tenslotte na een derde strafpunt van de Azeri. In haar tweede kamp in de derde ronde komt Amber opnieuw fris aan de start en verslaat ze de Amerikaanse Angelica Delgado. In de kwartfinale verliest ze echter van de Koreaanse Jeong Bokyeong op strafpunten en wordt ze doorverwezen naar de herkansingen. Daar verliest ze tegen Tetiana Levytska-Shukvani (GEO). Evenwel een mooi parcours dat Amber een 7de plaats bezorgt. Charline Van Snick van de FFBJ wint brons in deze gewichtsklasse en is de enige Belgische atleet die met edelmetaal huiswaarts keert.

Zaterdag 27 juli kwam Roxane Taeymans (-70kg) als laatste VJF-atleet in actie op de tatami in Zagreb. De eerste ronde nam ze het op tegen de Russische Prokopenko. Ondanks enkele mooie worpen verliest Roxane de kamp op strafpunten.

VJF-Media had achteraf een gesprek met Amber en Robert.

“De stap van junior naar senior is groot, maar Amber heeft de afgelopen maanden hard gewerkt”, vindt haar coach. “Ze tilde haar fysieke voorbereiding naar een hoger niveau. Ze leunt nu echt dicht aan bij haar tegenstanders in de -52kg categorie van de senioren. Zoals we konden waarnemen, zit ze mentaal op de goede weg. Als eerstejaars bij de senioren maakt ze nog kleine fouten die evenwel beslissend kunnen zijn om te kunnen kampen voor een ​​derde plaats of niet.”

Haar eerste gevecht ging meer dan vijf minuten in Golden Score. “Amber is consequent en gefocust. Jammer van de shidos”, aldus Robert. “Sommige van haar tegenstanders zijn kleiner en we zullen daaraan werken, dus ze moet in training geconfronteerd worden met tegenstanders uit gewichtsklasse -48 kg om eraan te wennen. Amber is een harde werker, technisch kan ze nog veel verbeteren. De World Judo Tour, het WK Senioren en voorheen de European Games zijn allemaal competities om ervaring op te doen. Het hoofddoel voor Amber dit jaar is het Europees kampioenschap U23. Echter wanneer brons tot de mogelijkheden lijkt, is het uiteraard frustrerend er net niet te geraken. Da’s juist het moment wanneer ze de druk op zichzelf legt en dat werkt dan contraproductief”, aldus Robert. “EK U23 blijft de focus. Alles extra op zo’n GP is evenwel een mooie bonus, maar momenteel niet het belangrijkste. Mentaal moet ze die klik maken.”

Er waren bijgevolg heel wat emoties te bespeuren bij Amber Ryheul nadat ze in de herkansingen haar opportuniteit om voor brons te kampen verloor. “Inderdaad, vooral omdat ik er zo dichtbij was”, aldus Amber. De kamp die haar in de herkansingen deed belanden, verloor ze op strafpunten. “Ik kon de aanvallen van mijn tegenstander wel afblokken, maar ze kwam ook altijd snel in en doordat ze een stuk kleiner was dan mij, werkte dat in mijn nadeel. Da’s echt nog wel een werkpunt voor mij om mijn aanvallen eerder zelf in te zetten. Ik wist wel dat ik daaraan moest werken, maar op dit niveau wordt zoiets automatisch zichtbaar.”

Ambers eerste kamp werd een uitputtingsslag, meer dan vijf minuten in de Golden Score. “Ik kende mijn tegenstander, daarom waarschijnlijk dat het zolang duurde. En we waren aan elkaar gewaagd. Mijn eerste kamp is steeds de moeilijkste. Dat weet ik van mezelf. Ik moet ervoor zorgen dat ik die eerste er mentaal sta. Daar gaan we wel oplossingen voor zoeken. Mijn eerste kamp is er vaak één die ik moet overleven want ik recupereer snel, maar die eerste moet ik er wel staan en dat is tevens een werkpunt. De kampen die daarna volgden, voelde ik me echt beter en met meer vertrouwen op de mat.”

De transitie van junioren naar senioren is dus niet zo evident. “Dat had ik ook wel verwacht”, zegt Amber. “Wanneer je er dan staat en brons ligt binnen handbereik, dan wil je dat wel grijpen. Ik heb met Robert een periode van intensieve krachttraining achter de rug en ik merk wel dat ik vooruitgang boek. Ook technisch kan ik nog heel wat stappen zetten, daar ben ik mij tevens van bewust, maar alles op zijn tijd. Robert gelooft er ook in en dat is wel fijn. Mijn focus ligt inderdaad op het EK U23, maar je mag niet tevreden zijn wanneer je de kans op een medaille binnen handbereik ligt en toch net niet. Als atleet moet je hongerig blijven. Vandaar ook mijn teleurstelling, erger nog dan wanneer ik er na de eerste ronde had uitgelegen.”

Als eerstejaars senior krijgt Amber heel wat te verwerken. Plots toch geselecteerd voor de European Games, enkele Grand Prix reeds op de World Judo Tour en dan in augustus deelname aan het WK Senioren. “Er komt inderdaad heel wat op mij af dit jaar. Het blijven allemaal veel kansen die ik krijg om ervaring op te doen. Ik voel ook reeds dat het al meer een gewoonte wordt. Je eerste keer op een Grand Prix, ben je natuurlijk een beetje overdonderd. Ik weet nu ook hoe het werkt. Ik kijk in elk geval uit naar het WK in Tokio.”

Ondertussen reist Amber van Zagreb naar Isola voor een WK-trainingsstage. “Daar gaan we vooral een week randori draaien en nog looptraining. Gewoon keihard trainen tot aan het WK”, aldus de gemotiveerde judoka.

 

Christian Pierre