Deel deze pagina:

De hoop op meer edelmetaal voor onze judoka’s op de Europese Spelen in Minsk kwam abrupt ten einde tijdens de voorrondes op maandag 24 juni.

Joachim Bottieau (-90 kg) werd in de eerste ronde meteen uitgeschakeld. De 30-jarige Bottieau (IJF 42), vrij in de eerste ronde, verloor in de tweede ronde van de Rus Khusen Khalmurzaev (IJF 21) na drie shido’s. "Hij heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het een gesloten kamp zou worden, ik kon geen enkele aanval plaatsen", verklaarde Bottieau achteraf.

De Belgische judoka kreeg op 49 seconden van het einde van de scheidsrechter een fatale derde strafpunt. "Ik dacht nochtans dat ik meer openingen vond om enkele aanvallen te plaatsen. In feite zat de kamp op slot van begin tot einde. Da’s niet echt leuk vechten op die manier, en zeker niet bij aanvang van het toernooi." 

De loting zat ook niet meteen mee voor Bottieau. "Meteen starten tegen een Rus is geen geschenk. Khalmurzaev heeft mijn sterke punten, gebaseerd op techniek, lamgelegd. Het was echt frustrerend", aldus nog Bottieau, die zijn tweede seizoen bij de -90 kg afwerkt na enkele jaren in de -81 kg.

Ontwrichte schouder

Ook voor judoka Toma Nikiforov liep het niet zoals gewenst. Een tweede Europese titel in de categorie -100 kg zat er niet in. Toma begint evenwel sterk aan het toernooi ondanks een zware loting. Hij wint zijn eerste kamp tegen tweevoudig EK-medaillewinnaar Jevgenijs Borodavko (LAT). In de tweede ronde verslaat Toma voormalig wereldkampioen bij de junioren Zelym Kotsoiev (AZE) na een slopende wedstrijd waarbij beide judoka’s een punt pakken. Onze landgenoot verslaat de Azeri evenwel in de Golden Score. Europees kampioen bij de U23 Arman Adamian (RUS), zijn tegenstander in de derde kamp, vloert onze landgenoot echter met ippon binnen de halve minuut. Toma wordt bijgevolg doorverwezen naar de herkansingen met als eerste tegenstander Daniel Mukete (BLR). In de herkansingen scoort hij een waza-ari tegen de Wit-Rus, maar deze herpakt zich snel en vloert Toma met ippon. Tijdens die kamp ontwrichtte Nikiforov zijn schouder. "Ik ben in vorm naar hier gekomen, maar jammer genoeg is het wat snel voorbij."

Om een aanval van Mukete af te wenden, plaatste Nikiforov zijn beide handen op de mat, waarbij zijn schouder ontwricht raakte. "De dokter heeft goed zijn werk gedaan en heeft mijn schouder meteen weer op zijn plaats getrokken." Eens Nikiforov terug is in België zal hij bijkomend onderzoek ondergaan.

Nikiforov was nochtans goed begonnen aan de kamp, na 48 seconden kon hij een waza-ari op het scorebord zetten. "Toen mijn schouder echter uit de kom was, verslapte ik en liep ik tegen een ippon aan", aldus Nikiforov, die pas in februari zijn rentree in competitie vierde na een zware knieblessure vorig jaar.

"Dit is ook judo. Het is niet omdat je titelverdediger bent, dat je het jaar nadien ook wint", besluit Toma al lachend.  

Toma’s coach Damiano Martinuzzi loofde de strijdlust van zijn judoka: "Je moet weten dat Toma al geblesseerd begon aan dat gevecht. In de derde ronde tegen de Rus Arman Adamian kreeg hij een ko tegen zijn hoofd en viel hij op zijn schouder. Die voelde dus al zwaar aan nog voor die laatste kamp", legt Martinuzzi uit. "Ik denk dat hij niet echt gezegd heeft wat hij voelde. Hij zei niets tegen de kinesist, de dokter en mij. Hij dacht dat het mogelijk was. En hij had geen ongelijk, gezien zijn snelle waza-ari." 

Martinuzzi maakt zich geen zorgen om de blessure van Nikiforov. "Na onze terugkomst in België volgen er bijkomende onderzoeken. We gaan optimistisch blijven. Het is mogelijk je schouder te ontwrichten en alleen schade op te lopen aan het gewrichtskapsel. We zullen zien wat we vervolgens moeten doen. En als er een operatie nodig is, dan zal dat ons niet tegenhouden. Het zou echter wel echt pech zijn als hij opnieuw onder het mes moet." 

Hiermee eindigt de Belgische judocampagne op de Europese Spelen waar de Belgische judoka’s twee medailles pakten: Matthias Casse (-81kg/VJF) goud en Jorre Verstraeten (-60kg/FFBJ) brons.

Christian Pierre

(Bron: Team Belgium & VJF)

Sponsors

Sponsors