Deel deze pagina:

Junior lichtgewicht Jorre Verstraeten (19) bevestigt zijn ijzersterk seizoen met de Vice-Europese titel -60 in het Sloveense Maribor.

Op ieder tornooi waar ze in actie kwamen, veroverden de Belgische junioren medailles. Op basis van de statistieken van Judoinside was België in deze jeugdcategorie nooit eerder zo succesrijk als dit jaar. In het interview in JudoContact N°2017/03 kaderde hun nieuwe coach, de Nederlander Mark Van der Ham, deze medailles in het perspectief van "Judo is meer dan Sport" waarin "plezier beleven aan" de soliede basis is voor een vruchtbare carrière bij de wereldtop.

Met 6 atleten in de top 10 van de wereldranking (Loïs Petit -44 WRL 3, Myriam Blavier -52 WRL 2, Mina Libeer -57 WRL 10, Gaby Willems -70 WRL 3, Jorre Verstraeten -60 WRL 7; Matthias Casse -81 WRL 3) keken we zeer hoopvol uit naar de prestaties van onze Belgische judohelden op Europees kampioenschap Judo U21 te Maribor.

5 VJF junioren behaalden na een zeer sterk voorjaar hun selectie voor dit EK en mochten strijden voor hun erkenning op Europees niveua:

  • Ryheul Amber/-52/Ieperse Judo Club Neko

  • Libeer Mina/-57/Judoschool Merelbeke

  • Delen Selina/-63/Judoschool Reet

  • Verstraeten Jorre/-60 /JC Koksijde

  • Casse Matthias /-81 /JC Fudji Yama Boom

 

De Belgische junionren namen een sterke start met 4 judoka's door naar de laatste 8: halve finales voor Jorre Verstraeten (-60), Loïs Petit (-44) en Myriam Blavier (-52). Ezzerrad Naoufal (ook -60) haalde de kwartfinale, en mocht verder kampen in de herkansingen.
Mina Libeer (-57), Julien Debruycker (-55) en Amber Ryheul (-52) strandden respectievelijk in de 2e, 2e en 1e ronde.

Jorre wint vervolgens zilver door achtereenvolgens te winnen van Muzhaila (BLR), Yusifov (AZE), Bliev (RUS) en Macdonald (GBR). In de finale moest hij wel zijn meerdere erkenen in Huseynov (AZE).

Landgenoten Loïs Petit en Ezzerrad Naoufal presteerden ook geweldig en staan respectievelijk op de 2e en 3e trede van het podium. Myriam Blavier kon echter niet meejuichen en eindigt aan de voet van het podium met een felbevochte 5e plaats.

 

 

 

In alle euforie keken we uit naar onze judohelden van dag 2, waarop 2 VJF en 2 FFBJ judoka's met ambities op de mat kwamen.

De 20-jarige Matthias Casse is de actuele nummer 3 van de wereld in de categorie tot 81kg en schreef reeds 5 Europese medailles op zijn palmares van 2017 en was gebrand op zijn eerste EK medaille. Matthias ging naar ieders verbazing eruit in de 1e ronde na een dubieuze golden score tegen een thuiskamper.

Selina Delen debuteerde in de categorie tot 63kg op het EK en stond voor een moeilijke opdracht. De 19-jarige Selina verloor haar 1e kamp.

Ook de Waalse talenten Gaby Willems en Sophie Berger ontgoochelden. De 2 ervaren judoka's uit de -70 gingen er naar ieder verbazing in de voorrondes uit.

Op dit EK eindigt België met 3 medailles in de top 8 van Europa en bevestigen de verschillende judoka's hun ambities voor de toekomst. Anderszijds zal de ontgoocheling bij verschillende jonge topsporters groot zijn nu hun sterk voorjaar onbekroond blijft zonder die EK medaille.

 

 

Sponsors

Sponsors