Deel deze pagina:

Wereldvrouwendag, door de Verenigde Naties in het leven geroepen, staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Deze Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd. Er werd voor die specifieke dag gekozen omdat op 8 maart 1908 in New York de naaisters voor de achturige werkdag en voor het vrouwenkiesrecht staakten. De eerste staking dus door vrouwen. Ook de Internationale Judofederatie (IJF) zet op haar website de judodames in de kijker, cf. artikel via deze link.

Immers, reeds jarenlang heeft de internationale judofamilie zich geëngageerd om sport te promoten zonder enige vorm van discriminatie, hetzij van herkomst, sociale status, religie of geslacht. Als gevolg hiervan werd de IJF Gender Equity Commission geherstructureerd onder de verantwoordelijkheid van Dr. Lisa Allan, die ook de 'Competition Manager' is van de World Judo Tour-evenementen en lid is van het IJF Executive Committee. In 2018 was het eerste congres 'Together We Are Strong: Gender Equity in Judo' tijdens het WK in Bakoe, Azerbeidzjan, een groot succes en leidde tot concrete projecten zoals bijvoorbeeld in Pakistan.

Toch is dit werk over gendergelijkheid niet nieuw en al jaren staat dit thema centraal in de ontwikkeling van judo in de wereld. In 1980 hadden de vrouwen hun eigen Wereldkampioenschap dat snel werd gecombineerd met de hereneditie om samen één evenement te creëren. In 1988 stond het damesjudo in Seoul als demonstratiesport op het Olympische programma. Onze eigen Ingrid Berghmans won toen goud! Vier jaar later in Barcelona werd het damesjudo volledig geïntegreerd in het Olympische programma, op hetzelfde niveau als de heren, met zeven gewichtscategorieën. Op de Olympische Spelen van Tokio in 2020 zal hetzelfde aantal vrouwen en mannen gekwalificeerd zijn voor de terugkeer naar de wieg van het judo en zal er voor de allereerste keer een gemengd teamevenement worden gehouden met 3 vrouwen en 3 mannen in elk team.

Voorbeeldsport

De huidige (internationale) judosport is een voorbeeld inzake gelijkheid van man en vrouw. Sinds de introductie van de World Judo Tour in zijn huidige vorm, is vanaf 2008 elk evenement open voor zowel vrouwen en mannen, terwijl de waarde van de medailles en het prijzengeld voor beide geslachten volledig identiek zijn. Bovendien is het niet ongebruikelijk om op de tatami tijdens wedstrijden vrouwelijke scheidsrechters mannen te zien arbitreren en vice versa, zowel bij ons als op het hoogste niveau van de World Judo Tour. Daarenboven is het een goed zaak dat ook op het hoogste niveau we merken dat vrouwen mannen coachen, zoals bijvoorbeeld de hoofdcoach van het Braziliaanse team, Yuko Fuji.

Omdat judo een ongelooflijk krachtige educatieve tool is, zijn alle IJF-programma's ontworpen om meisjes en jongens gelijke kansen te geven in de sport. Dit is het geval voor de activiteiten ‘Judo for Children’, ‘Judo in School’ en ‘Judo for Peace’. De ‘Judo for The World’-reeks die de educatieve dimensie van judo over de hele wereld presenteert, benadrukt in elke aflevering de rol van al die vrouwen die het mogelijk maken om de maatschappij te transformeren en de humanistische doelen te bevorderen die door de judosport worden verdedigd.

In de komende jaren blijft de IJF doorgaan met het promoten van judo en haar waarden zonder enige vorm van discriminatie om een ​rechtvaardigere samenleving op te bouwen. Op 24 augustus 2019 wordt trouwens de tweede IJF Gender Equity Conference gehouden in Tokio na de WK-loting.

Dichterbij

Ook in eigen land kennen we sterke vrouwen in het judo … Berghmans, Vandecaveye, Heylen, Werbrouck, Simons, Rakels, Van Snick … om er maar enkele te noemen. Bovendien mogen we trots zijn dat maar liefst twee van deze topdames zijn opgenomen in de IJF Hall of Fame, m.n. Ingrid Berghmans, zesvoudig wereldkampioen, zevenvoudig Europees kampioen en Olympisch kampioen, en Gella Vandecaveye, tweevoudig wereldkampioen, zevenvoudig Europees kampioen en tweevoudig Olympische medaillewinnaar.

Nog even dit

Leuk om weten is dat op de eerste Europese judokampioenschappen voor dames te München in 1975, de Belgische vrouwen van de partij waren. Twee dames beklommen toen het medaillepodium. Maire-France Mil (-61kg) pakte zilver, terwijl Maggy Callu (-59kg) brons won. Greta Feyaerts (-66kg) behaalde toen een verdienstelijke 5de plaats.

 

Christian Pierre

 

Sponsors

Sponsors