Deel deze pagina:

PARIJS – Op 8 en 9 februari jl. vond in Parijs de haast legendarisch en grootste judo Grand Slam plaats. Matthias Casse zorgde alvast op de tweede dag van het event voor een historisch moment in zijn prille carrière: zijn eerste Grand Slam goud! 

Zaterdag startte het tornooi evenwel in mineur voor de Belgische judoka’s. Na een bye in de eerste ronde verliest Dirk Van Tichelt (-73kg) zijn eerste kamp in de tweede ronde tegen de Wereldkampioen bij de junioren Makhmadbekov (TJK). Jorre Verstraeten (-60kg)Charline Van Snick (-52kg) en Anne Sophie Jura (-48kg) van de Franstalige zusterfederatie werden ook gestopt in hun eerste kamp.

Zondag treden voor de VJF Roxane Taeymans (-70kg) en Matthias Casse (-81kg) in het krijt. Na een bye in de eerste ronde verliest Roxane Taeymans haar eerste kamp tegen de Française Margaux Pinot. Gabriella Willems van de FFBJ, die uitkomt in dezelfde gewichtscategorie, wordt gestopt in de derde ronde.

Casse op dreef

Na een bye in de eerste ronde, verslaat Matthias Casse zijn eerste tegenstander Abas Azizov (RUS) in de tweede ronde. Zijn tegenstander in de derde ronde is Otgonbaatar (MGL). Matthias vloert zij tegenstander, maar volgens de scheidsrechter net buiten de reguliere tijd. De wedstrijd gaat in Golden Score, maar Matthias verslaat de Mongoliër na een slopende verlenging. Ook in de vierde ronde manifesteert de Antwerpenaar zich en hij verslaat de Fransman Alpha Oumar Djalo met ippon en plaatst zich voor de kwartfinale. Daar verslaat hij zijn volgende tegenstander, de Moldaviër Gotonoaga en plaatst zich vervolgens voor de halve finale tegen de Portugees Anri Egutidze die hij eveneens vloert. De finale tegen de Oezbeek Boltaboev wordt een moeilijke kamp. Op zijn weg naar deze laatste wedstrijd zette Boltaboev de Nummer 1 Sagi Muki opzij. De kamp tussen Casse en de Oezbeek wordt tevens in de verlenging beslist. De laatste verliest op strafpunten. Een eerste Grand Slam goud voor Casse!

Door zijn gouden plak op deze GS in Parijs stijgt Matthias Casse bovendien naar de eerste plaats op de IJF Wereldrangschikking!

“Parijs is een van de mooiste tornooien van het jaar,” stelt Matthias. “Supersfeer, volle zaal met 14.000 toeschouwers. Mijn kamp tegen de Mongoliër ervaarde ik als de moeilijkste. Ik kon moeilijk tempo maken. Ik zat toen nog niet echt in mijn ritme. Aan het einde van de dag tegen de Oezbeek wist ik perfect wat ik moest doen. Dat plan liep eigenlijk heel vlot. Dit is mijn eerst goud op een Grand Slam. Voorheen heb toch al wat medailles op GS of GP gewonnen, maar goud is toch altijd iets speciaal. Als ja daar in die bomvolle zaal op het hoogste podium staat en je hoort de Brabançonne weergalmen door de boxen da’s toch wel een kippevelmoment. Ik ben 2020 gestart, zoals ik 2019 ben geëindigd, met goud. Da’s uiteraard enorm leuk en ik hoop op dit elan verder te werken richting Spelen in Tokio. Alles loopt voorlopig gesmeerd. Laten we hopen dat dit zo blijft,” aldus een nuchtere Matthias.

“De GS van Parijs stond op de planning als starttoernooi in aanloop en als onderdeel van de voorbereiding naar de OS in Tokio,” legt coach Mark van der ham uit. “Matthias heeft uitstekend judo laten zien, maar ik merkte zeker ook nog wel enkele schoonheidsfoutjes die eruit moeten. Goed om te zien, is dat hij met Newaza ook twee kampen heeft weten te winnen. Matthias wordt steeds completer als judoka, iets wat hij op de Spelen zeker nodig gaat hebben. De moeilijkste kamp vond ik de finale, een lastige Oezbeek die deze dag al sterke tegenstanders had verslagen. Matthias hield zich in de finale goed aan de opdracht waarmee het een gouden dag is geworden.” Het VJF-herenteam met Dirk van Tichelt, Jeroen Casse, Karel Foubert en Matthias Casse, onder leiding van VJF-coach Mark van der Ham en medische begeleiding Tom Verhoeven, blijft nog enkele dagen in Parijs op stage om toe te werken naar de komende tornooien.

“Matthias had niet gepiekt naar de GS Parijs toe. Het volume van trainingen was daarvoor te groot. Matthias kampte daardoor heel ontspannen en kwam echt sterk voor de dag,” aldus een tevreden Koen Sleeckx, Technisch Directeur Topsport van de VJF. “Vooral zijn grondwerk was heel knap. Rechtstaande was het heel verzorgd en gebruikte hij alle kansen die hij had. Hij zette een puike prestatie neer. Roxane Taeymans - die momenteel haar wedstrijden deels zelf financiert - start haar kamp tegen een sterke Française goed, maar blijft niet consequent in haar Kumi Kata waardoor ze score tegen krijgt. Dirk vecht tegen de Tadzjiekse Wereldkampioen bij de Junioren een verdienstelijke kamp. Op het moment dat de wedstrijd zijn het voordeel lijkt te evolueren, loopt hij echter tegen een actie van zijn tegenstander waarop hij geen reactie heeft. Dirk en Roxane staan terug op de mat in Düsseldorf waar ze aan de bak moeten voor Olympische kwalificatiepunten.”

 

Christian Pierre

 

 

Sponsors

Sponsors