Deel deze pagina:

TEL AVIV – Afgelopen weekend startte in Israël de IJF World Judo Tour 2020. Van 23 t.e.m. 25 januari jl. vond in Tel Aviv de eerste Grand Prix van dit jaar plaats. De VJF vaardigde vier atleten af, m.n. Dirk Van Tichelt (-73kg), Roxane Taeymans (-70kg), Amber Ryheul (-52kg) en Ellen Salens (-48kg). VJF-coaches Mark Van der Ham en Robert Krawczyk zullen de judoka’s begeleiden. Voor de VJF-atleten was het een start in mineur.

Ellen Salens (-48kg) wint haar eerste kamp tegen de Spaanse Mireia Lapuerta Comas. Ellen pakt een eerst punt met waza-ari, maar de Spaanse komt gelijk. In de tweede minuut maakt Ellen een einde aan de kamp en vloert haar tegenstander met Ippon. In de tweede ronde verliest ze echter van de Française Marie Clément die uiteindelijk brons pakt.

Na een bye in de eerste ronde, wint Amber Ryheul (-52kg) in de tweede ronde van de Oezbeekse Diyora Keldiyorova. In de derde ronde verliest ze evenwel van de Poolse Karolina Pienkowska. De Poolse moet uiteindelijk de duimen leggen tegen onze landgenote Charline Van Snick (FFBJ) die haar verslaat in de kamp om het brons.

Op de tweede dag komen onze andere twee Vlaamse judoka’s in actie. 

Dirk Van Tichelt (-73kg) verliest zijn eerste kamp met waza-ari tegen de Israëliër Ido Levin. 

Na een bye in de eerste ronde, verliest Roxane Taeymans (-70kg) in de tweede ronde van de Duitse Giovanna Scoccimarro in de Golden Score met waza-ari.

“Na een zeer matig resultaat op de  Grand Prix in Israël verlaat vandaag de Vlaamse judoploeg het strijdveld. Op de eerste dag werden er 2 kampen gewonnen, op de tweede dag niet één. Dirk van Tichelt haalde helaas niet het gewenste niveau wat hij de afgelopen weken wel op de trainingen wist te bereiken, over 2 weken staat de Grand Slam van Parijs op het programma,” aldus VJF-coach Mark van der Ham.

Wie ontbrak in Tel Aviv was onze Europese en Vicewereldkampioen van 2019. Voor Matthias Casse begint de World Judo Tour pas met de Grand Slam in Parijs in februari.

“Dat is nog enkele weken. Ik ben er nu naartoe aan het werken. De voorbije weken heb ik examens gehad op de hogeschool en daarnaast heb ik ook heel wat trainingen afgewerkt. Nu moet ik pieken naar de Spelen. Daartussen af en toe nog wat tornooien meepakken, maar niet te veel want ik sta hoog op de ranking en voel me goed. Het is vooral naar Tokio toewerken nu,” legt Matthias uit.

Zijn grote rivaal, de Israëliër Muki, liet de Grand Prix van Tel Aviv – een thuismatch a.h.w. – ook aan zich voorbij gaan. “Muki is ook een grote atleet en zal zijn programma tevens aanpassen naar de Spelen toe. In een Olympisch jaar is het grote plaatje belangrijker dan een Grand Prix. Niettegenstaande zijn de inschrijvingen voor die laatste rechte lijn naar de Spelen toch wel indrukwekkend want iedereen wil nog extra punten sprokkelen voor de kwalificatie,” aldus nog Matthias.

 

Christian Pierre 

 

Sponsors

Sponsors