Deel deze pagina:

Afgelopen weekend namen VJF-judoka’s deel aan de EJU European Judo Cup in Dubrovnik, Kroatië. Judoka’s uit 26 deelnemende landen kampten voor een plaats op het hoogste podium. Joran Schildermans (-60kg) was er één van. Hij keerde huiswaarts met een gouden plak!

Ze waren met zessen, de judoka’s die de VJF vertegenwoordigden. Samen met VJF-Coach Tijl Lindekens overlopen we even hun prestaties.

Evelien Delbaen (-57kg) boekt in de 1ste ronde snelle winst na 2x waza-ari door seoi-nage tegen Petra Pandza (CRO). In de 2de ronde tegen Stephanie Walker (GBR) controleert Evelien gedurende de reguliere wedstrijdduur de kamp en staat ze bij aanvang van de Golden Score 2 shido’s voor. In de Golden Score neemt de Britse echter het overwicht met enkele gevaarlijke sode’s en maakt ze de kamp af op grond met houdgreep na beenbevrijding. In de herkansing komt ze uit tegen Ariel Belzalel (ISR). Het wordt een forfait wegens diving (hansokumake). In de tweede wedstrijd van de herkansingen ontmoet Evelien landgenote Myriam Blavier (BEL) van zusterfederatie FFBJ. Ze komt snel waza-ari achter na seoi-nage en verliest uiteindelijk met een 2de waza-ari door overname drop. Bijgevolg een 7de plaats voor Evelien. Blavier en Walker zullen uiteindelijk 3de worden.

Maxine Heyns (-63kg) ontmoet in de 1ste ronde de Nederlandse Romee Den Hartog. Agressieve start van Maxine, maar ze valt stil na 1 minuut waardoor ze 2 shido’s achter komt door passiviteit. Net vòòr het einde van de kamptijd volgt de Nederlandse goed op grond en maakt de kamp af met okeri-eri-jime. Geen herkansingen voor Maxine vermits Den Hartog in de volgende ronde in Golden Score verliest tegen de latere winnares Iva Oberan (CRO).

Selina Delen (-63kg) komt in de 1ste ronde uit tegen Zarja Tavcar (SLO). Selina kon zich regelmatig via haar kumikata in een voordeelpositie vechten, maar miste een tikkeltje explosiviteit of de juiste aanval om haar kansen te benutten. Enkele keren kwam ze er kort bij door sasae-tsuri-komi-ashi, maar tot score kwamen beide kampers niet. In de Golden Score zette Selina nogmaals sasae aan, haar tegenstander komt uit evenwicht, maar kan zich nog net redden door op haar knieën te vallen. Selina duwt door, maar rolt ongelukkig over de tegenstander. Tot overmaat van ramp schatten de referees de situatie slecht in en belonen de Sloveense met een waza-ari. Einde tornooi voor Selina want de volgende ronde verliest de Sloveense tegen Adi Grossman (ISR) die achteraf zilver wint.

Joran Schildermans (-60kg) treedt de 1ste ronde in het krijt tegen Dmytro Borodin (UKR). Joran start aanvankelijk twijfelend en komt shido en waza-ari achter na ko-uchi-gari. Daarna herpakt hij zich en wint de match met ippon (na 2x waza-ari uchi-mata en ogoshi). Zijn 2de kamp tegen Oskar Jaskari (SWE) beslist Joran voortijdig op grond met Juji-gatame. In de halve finale staat hij tegenover Tibo Volleman (NED). Een moeilijk te werpen tegenstander die tactisch goed voor de dag komt. Wat op het begin van de wedstrijd ook te merken was. Joran nam de bovenhand en dreigde met enkele sumi-gaeshi ‘s, Volleman kwam enkele keren gevaarlijk onder de hoge linkse druk uit met seoi-nage en ko-uchi-maki-komi. Niemand kwam echter tot score tot Joran een half minuutje voor tijd verrassend vanuit linkse pakking rechts drop seoi-nage indraaide, waza-ari en finale als beloning. De finale tegen Samuel Waizenegger (FRA) begon Joran agressief en hij domineerde de Fransman in de nek. Waizenegger probeerde enkele aanvallen om onder de druk uit te komen, maar liep daarmee op een counter van Joran, waza-ari voorsprong vroeg in de wedstrijd. Daarna vocht Joran de match gedisciplineerd uit en eindigde daarmee op het hoogste schavotje.

Jorne Cambier (-66kg) kampt een gelijkopgaande wedstrijd zonder echte scoringsmogelijkheden tegen Leon Dapic (CRO) die wordt beslist op een overname van de-ashi-barai (waza-ari) in het nadeel van Jorne. Onmiddellijk einde tornooi.

Jeroen Casse (-73kg) controleert zijn 1ste match tegen Filip Zivojinovic (SRB) vrij eenvoudig en wint met waza-ari na een mooi getimede de-ashi-barai. Tegen de linkse tegenstander Dino Strmotic (CRO) in de 2de ronde loopt het een beetje stroever met de aanvallen, maar uiteindelijk behaalt Jeroen de verdiende overwinning in de Golden Score door de 3de straf van de Kroaat. In de 3de ronde versus Andrea Gismondo (ITA) krijgen we een interessant gevecht te zien tussen 2 rechtse judoka’s die de kumikata strijd niet schuwden. Ieder op zijn beurt verkreeg eens een dominante positie, maar scoren lukte geeneen. Daarna een kleine fout in de positie van Jeroen tijdens het kumikata gevecht en krijgt hij een waza-ari tegen door tai-otoshi. De Italiaan zal later 2de worden. In de herkansing komt Jeroen uit tegen Graf Melikov (RUS). De zeer grote linkse Rus was moeilijk te controleren voor Jeroen, desondanks kwam Jeroen er op het begin van de match enkele keren goed door. Daarna nam de Rus geleidelijk over en scoorde in de laatste minuut met ouchi-gari (waza-ari). De Rus zal uiteindelijk 3de worden.

Sponsors

Sponsors