Deel deze pagina:

Tijdens het Hemelvaartweekend van woensdag 29 mei tot en met zaterdag 1 juni namen meer dan 3.400 Belgische G-atleten deel aan de 37ste editie van de Nationale Spelen van Special Olympics Belgium, het grootste sportevent in België voor G-sport atleten met een verstandelijke beperking. Tijdens deze Spelen, die plaatsvonden in Sint-Niklaas en Beveren, gaven ze het beste van zichzelf in 20 verschillende sporten en aangepaste disciplines. Ook judo stond op het programma en de eer om de Olympische Vlam aan te steken viel bovendien te beurt aan een gelauwerde ex-judoka.

Inderdaad, IJF Hall of Famer, voormalig Europees en Wereldkampioene en meervoudig Olympisch medaillewinnaar Gella Vandecaveye stak samen met een Special Olympics atlete de Olympische Vlam aan tijdens de Openingsceremonie van de Nationale Spelen op de Grote Markt van Sint-Niklaas.

“De deelnemende atleten zijn allemaal kampioenen”, aldus een opgetogen Gella. “Na hun prestatie krijgen ze ook allemaal een medaille. Dat is zo puur en hartverwarmend om hen prestaties te zien leveren, en bovendien ook heel aanstekelijk.”

G-sport zit duidelijk in de lift. Special Olympics Belgium startte 40 jaar geleden met zo’n 800 atleten en vijf sporten, vandaag zijn er ruim 17.500 atleten aangesloten bij de organisatie. In 2020 mikt Special Olympics op 20.000 atleten.

Ook de VJF was ter plaatse om de G-judoka’s aan te moedigen. VJF Media polste bij sommigen naar hun ervaringen op deze Nationale Spelen.

Mathias Nees en zijn kameraad Noa Bosmans vinden judo fijn. “De trainingen zijn plezierig”, bevestigen de jonge snaken volmondig. “Judo is tof. Wij zijn lid van de grootste judoclub van Limburg. We hebben hier op de Spelen moeten kampen voor een medaille”, klinkt Mathias gedreven. “Ik twee kampen en Noa drie. Geweldig!”, aldus een enthousiaste G-judoka.

Ook een andere judocorifee was aanwezig. Harry Van Barneveld, bronzen Olympiër (1996), meervoudig medaillewinnaar op WK en voormalig Europees kampioen (1997) tekende present als judo-ambassadeur.

“Ik ben nu al een paar keer op de Special Olympics geweest en de sfeer is altijd top. Niet alleen bij judo, maar in alle sporten heerst er een aangename stemming”, aldus Harry Van Barneveld. “De atleten zijn zo gedreven. Het geluk dat ze uitstralen bij het leveren van hun prestaties is gewoon fantastisch. Zo eerlijk, zo vriendschappelijk ook. Winst en verlies worden evenwel heel intens meegemaakt, maar dat is sport. Het wordt ook een beetje uitvergroot, maar dit is toch nog anders. Ik vind het heel tof dat die G-sporters zich hier op hun Spelen enorm kunnen uitleven. Gewoonweg fantastisch.”

De 41-jarige Bert Hendrickx draag trots een gele gordel en startte amper een jaar geleden met G-judo bij JC Gruitrode. “Judo is een leuke sport”, vertelt hij aan VJF Media. En het lukt hem nog aardig ook op de tatami want hij eindigde op het hoogste podium. Uiteraard heel fier met zijn fonkelende medaille. “De eerste kamp ging gemakkelijk, maar die tweede niet. Mijn tegenstander maakte het me moeilijk.” In zijn club trainen G-judoka’s samen met de andere judoka’s. “Da’s wel fijn”, vindt Bert. “Als het moeilijk is, staan de andere judoka’s steeds klaar om te helpen.” Trainer Tom bevestigt. “Het integreren van G-judo in de gewone judowerking geeft veel voldoening.” Bert is sportief een heeft altijd aan sport gedaan, zoals basketbal en voetbal. “Met judo heb ik wel veel nieuwe vrienden gemaakt en dat is toch fijn”, aldus nog Bert.

“Ik train al 18 jaar bij de judoclub van Hasselt en heb nu de blauwe gordel”, stelt Kristof Meeuws trots. “Ik heb veel te danken aan mijn trainer Jacques Van de Ven. Ik was vroeger zenuwachtig en agressief en hij heeft mij rustig gekregen. Ik kan nu mijn energie controleren op de mat. Ik ben heel tevreden met mijn prestatie op deze Spelen. Twee wedstrijden gewonnen en maar één verloren.” Kristof nam ook deel aan de Wereldspelen in Abu Dhabi. “Op de Wereldspelen was ik derde. Het was fantastisch en we hebben daar heel veel beleefd”, aldus nog de enthousiaste G-judoka.

De resultaten van het judo-tornooi van Special Olympics kan je via deze link downloaden.

 

Christian Pierre

Sponsors

Sponsors