Deel deze pagina:

Op woensdag 2 oktober jl. ging op het Gemeentehuis van Brasschaat een persconferentie door naar aanleiding van het Europese Kampioenschap Judo voor Doven dat zal plaatsvinden op het grondgebied van de gemeente van 10 tot en met 14 oktober e.k.

Het Belgian Deaf Sport Committee (BDC, opgericht in 1922) kreeg begin 2018 de organisatie voor de tweede editie van dit EK toegewezen door de European Deaf Sport Organisation (EDSO).

“Het is trouwens de eerste keer dat er in België een Europees judokampioenschap wordt gehouden voor doven en slechthorenden. Een primeur dus voor ons land. We hebben voor Brasschaat gekozen omdat dit een unieke locatie is waar alle nodige accommodatie voorhanden is,” legde Lieven Kind, voorzitter van het Organisatiecomité uit. “Venue van het EK is sporthal Elshout, waar we tegelijk in het sportcomplex de logies van de atleten hebben.”

“Ik ben heel fier dat we zo’n belangrijke kampioenschap van de dovensport naar België en Brasschaat kunnen halen,” stelt Jan Van den Baembussche, Voorzitter van de BDC. “Voor ons doven is het heel belangrijk dat sport voor iedereen toegankelijk is. We zetten daar als federatie hard op in. Vandaar ook het belang van dit EK als motivator. Wij kijken alvast uit naar deze fantastische vierdaagse.”

Voor deze tweede editie van dit EK Judo reizen 84 deelnemers uit 14 landen naar Brasschaat, waarbij de Russische delegatie met 26 atleten de grootste is.

We zetten ze even op een rijtje: Armenië: 1 atleet; België: 2 atleten; Bulgarije: 2 atleten; Duitsland: 2 atleten; Frankrijk: 8 atleten; Griekenland: 1 atleet; Italië: 2 atleten; Nederland: 1 atleet; Oekraïne: 23 atleten; Polen: 8 atleten; Portugal: 2 atleten; Turkije: 13 atleten; Rusland: 26 atleten; Wit-Rusland: 2 atleten.

Beide Belgische atleten – Kevin De Saedeleer en Renaud Malache – tekenden present op de persconferentie.

De 28-jarige Aalstenaar Kevin De Saedeleer (-73kg) van Judoclub Herzele en van KSV Surdac Gent (dovenclub) heeft internationaal reeds een mooi palmares verzameld. In 2016 behaalde hij een bronzen medaille op het WK Judo voor Doven in Samsun, Turkije. Op de Deaflympics van 2013 in Sofia werd hij 7de en vier jaar later werd hij 5de op de Deaflympics van Samsun in 2017. Ook op het eerste EK voor Doven in 2015 in Yerevan, Armenië pakte hij een 5de plaats. Een organisatie in eigen land motiveert de atleet om nog dat extra tandje bij te steken. “Ik heb mij goed voorbereid om hier het allerbeste van mezelf te geven,” vertelde de atleet via de doventolk aan de aanwezige pers. “Uiteraard ben ik wat zenuwachtiger dan anders omdat ik hier op het thuisfront goed wil presteren. Ik voel me dan ook wel een beetje als rolmodel. Als andere doven mij bezig zien op het EK en misschien overwegen om ook aan judo of sport te doen, dan hoop ik dat ik die interesse wat bij hen heb kunnen aanwakkeren, zodat de dovensport kan groeien en we stap voor stap onze organisatie verder kunnen uitbreiden.” Op de eerste editie van het EK in 2015, greep Kevin net naast het podium met een 5de plaats. Zijn motivatie is dan ook groot om in Brasschaat op het hoogste schavotje te klimmen. “Inderdaad. Hoe sterk mijn kansen zijn, is echter moeilijk in te schatten. Er zijn een aantal tegenstanders gestopt en nieuwkomers die ik niet echt ken, zullen in Brasschaat op de tatami staan. Het is dus een beetje koffiedikkijken. Moeilijk dus om mezelf te vergelijken met die nieuwkomers. Ik heb hard getraind, dus ik hoop dan ook wel het podium te bereiken,” aldus nog Kevin.

Naast Kevin zullen de ogen tevens worden gericht op Renaud Malache (-90kg) van Judoclub Namurois, van de Franstalige zusterfederatie FFBJ. Renaud pakte op het WK in Samsun zilver en op de Deaflympics van 2017, tevens in Samsun, een 5de plaats. “We hebben hard gewerkt naar dit EK toe,” stelt Renaud. “Er komt heel wat kijken bij de organisatie van dergelijk EK. Ik hoop dan ook dat we mooie kampen kunnen tonen.”

Met de organisatie van het EK wil de Belgische Dovensport dan ook een positief signaal geven aan de horende samenleving. Een signaal dat doven er ook bij ‘horen’ en in staat zijn om sport op internationaal niveau te beoefenen.

VJF-bestuursleden Denise Baeten en Bart Vermeire zetelen tevens in het Organisatiecomité.

 

Competitieprogramma

Zaterdag 12 oktober

10u: start individuele competities

Heren: -60kg, -66kg, -73kg, -81kg, -90kg, -100kg, +100kg

Dames: -48kg, -57kg, -63kg, +63kg

15u: Openingsceremonie

18u: medailleceremonie

Zondag 13 oktober

10u: kata team

11u30: medailleceremonies

13u/14u30: start teamcompetities heren/dames

15u: medailleceremonies

Competitie venue

Sporthal Elshout, Elshoutbaan 17, 2930 Brasschaat

Interessant weetje: Europees en Vicewereldkampioen Matthias Casse zal aanwezig zijn tijdens de openingsceremonie.

Bekijk in deze video de boodschap van Kevin.

 

Christian Pierre

Sponsors

Sponsors