Deel deze pagina:

Afgelopen weekend, 8-10 maart, was het erg druk voor onze toppers. Onze elite judoka’s kwamen in actie op verschillende plaatsen. Een overzicht.

Mina Libeer (-57kg), Roxane Taeymans (-70kg) en Toma Nikiforov (-100kg) kampten op de IJF Grand Prix in Marrakesh (8-10 maart).

Evelien Delbaen (-57kg), Selina Delen (-63kg), Maxine Heyns (-63kg) en Jeroen Casse (-73kg) kwamen in actie op de tatami van de European Cup in Uster (9-10 maart).

Ray Marinx (-50kg), Emile Merdin (-50kg), Robbe Demets (-55kg), Deny Altemirov (-55kg), Zelemkhan Batchaev (-60kg), Ghèron Lecompte (-60kg), Muslim Adashev (-66kg) en Jarne Duyck (-73kg) reisden af naar de Cadet European Cup in Zagreb waar ze achteraf ook nog deelnemen aan de stage (9-13 maart).

Zilver voor Nikiforov

Uitschieter was zonder meer Toma Nikiforov (-100kg) die zilver pakte. Na een eerste terugkeer op de tatami in Düsseldorf volgend op zijn revalidatie, stond onze landgenoot er weer helemaal. In Marrakesh raasde Toma door de voorronde met winst tegen Snippe (NED), Kozybayev (KAZ) en Khurramov (UZB) om zich als poulewinnaar te plaatsen voor de finales. Winst tegen de Australiër Ozcicek-Takagi zette Toma tegenover de Ier Benjamin Fletcher voor de gouden finale. Na een uitputtende strijd ging het hoogste goed evenwel naar de Ier. “Toma liet heel mooie acties zien tot in de finale”, stelt Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx. “Hij toont dat hij fysiek ook weer sterker is geworden en langer kan meegaan en minder stress heeft dan voordien, wat hem toch wat parten speelde tijdens zijn terugkeer op de mat in Düsseldorf. Tijdens de finale merk je wel dat op het einde de vermoeidheid speelt, en maakt hij een foutje. Dit kan enkel maar beter worden in de periode die eraan komt. We zagen hier een belangrijke etappe naar een Toma die bijna 100% fit is voor competitie.”

Roxane Taeymans (-70kg) won haar eerste kamp tegen de Française Clemence Eme, maar in de tweede ronde wordt ze afgestopt door de Italiaanse Alessandra Prosdocimo.

Ook Mina Libeer (-57kg) won haar eerste kamp. Ze versloeg Ana Rosa (DOM), maar verliest in de tweede ronde van de Italiaanse Martina Lo Giudice.

European Cup in Uster

Jeroen Casse (-73kg) werd in de 2de ronde gestopt door de Duitser Vennekold. Evelien Delbaen (-57kg) won haar eerste kamp tegen Ines Amey (SUI). In de tweede ronde verloor ze echter van de Roemeense Nicolaescu. Ook Selina Delen (-63kg) werd gestopt in de tweede ronde door de Italiaanse Palombini, na eerder winst tegen de Française Chatel. Maxine Heyns (-63kg) ondergaat hetzelfde lot. Winst tegen Cvjetko (CRO) en verlies tegen Guimendego (FRA).

Cadet European Cup in Zagreb

Ray Marinx (-50kg) won op zijn eerste European Open de eerste kamp tegen Sorkin (ISR), maar verloor in de tweede ronde tegen Holoborodko (UKR). In de herkansingen verloor hij na winst tegen Nagy Bence (HUN) van Shulman (ISR). Holoborodko en Shulman pakken respectievelijk goud en brons. Ook Emile Merdin (-50kg) won zijn eerste kamp, tegen de Kroaat Kokan, maar verloor vervolgens in de tweede ronde tegen Veksler (ISR). Robbe Demets (-55kg) verloor zijn eerste kamp tegen de Roemeen Dzitac. Deny Altemirov (-55kg) presteerde heel sterk met winst tegen Ilie (ROU), Kurkoid (UKR) en Sindic (SLO). In de vierde ronde verloor hij echter van Vitkouski (BLR). In de herkansingen versloeg hij evenwel Ickes (GER) en Wolczak (ISR) en stond bijgevolg voor brons tegenover de Moldaviër Veste, maar moest de duimen leggen. Evenwel een mooie vijfde plaats voor Deny.

Minder succes bij de zwaardere reeksen. In de categorie -60kg verloren Zelemkhan Batchaev en Ghèron Lecompte beide hun eerste kamp tegen respectievelijk Vuk Mijuskovic en de Italiaan De Luca. Muslim Adashev (-66kg) verloor zijn eerste kamp tegen Jano Ruebo (GER), Jarne Duyck (-73kg) tegen Ivan Prudius (UKR).

 

 

Christian Pierre

 

 

Sponsors

Sponsors