Deel deze pagina:

Op 16 en 17 februari jl. vond in Antwerpen het Belgisch Kampioenschap Judo Jeugd editie 2019 plaats. Locatie van het strijdtoneel was de welgekende Sporthal Arena in Deurne, dezelfde locatie als editie 2018, zij het met een aangepaste – en volgens de deelnemers – betere opstelling. Op de vier centraal gelegen tatami’s zorgde de Belgische judojeugd voor spektakel en spannende kampen.

Achteraf sprak VJF Media kort met enkele kersverse nationale kampioenen, kwestie om te weten te komen wat zo’n titel teweegbrengt bij een atleet.

“Fantastisch gevoel uiteraard”, vindt Nathan Decuyper, de nieuwbakken Belgische kampioen U21 in de reeks -55kg. “Ik zat er al een tijdje op te wachten. Vorig jaar zilver en dan nu goud. Toch wel zware tegenstanders. We zijn hier immers op het Belgisch kampioenschap en iedereen is aan elkaar gewaagd. In beste vorm zijn op de juiste dag was belangrijk en dat is nu gebeurd.”

“Belgisch kampioen worden dat kan ik samenvatten in één woord. Focus”, aldus Belmin Valk, de nieuwe nationale kampioen in de categorie -66kg bij U21. “Je mag nooit je tegenstanders onderschatten. Altijd proberen te anticiperen en natuurlijk ook mentaal sterk blijven. Als je voorstaat, moet je ook je wedstrijd nog kunnen uitvechten.”

“Een landstitel pakken is altijd leuk”, vindt Karel Foubert (-81kg/U21). “Er is hard voor gewerkt, fijn dan dat je daar in het begin van het jaar wordt voor beloond. Dat doet deugd. Het ging echter niet vanzelf. Ik had drie moeilijke kampen. Vooral twee daarvan waren apart. Uitkomen tegen een teamgenoot waarmee je dagelijks traint, da’s toch wel even iets anders. Op de mat hard tegen hard, maar daarnaast gewoon vrienden.”

“Heel fijn als je op dat hoogste podium kan klimmen”, aldus Beau Ramaekers (-57kg/U21). “De finalekamp was wel een moeilijke. Een geduchte tegenstander. Ik was er echter mentaal helemaal klaar voor.”

“Ik kan het bijna nog altijd niet geloven”, reageert Demi Desender (-70kg/U21). “Het is mijn eerste keer en ook mijn laatste keer als U21. Dit betekent wel heel veel voor mij. Al die jaren van hard trainen, mijn ouders die mij steeds hebben gesteund.”

“Heel blij dat ik gewonnen heb natuurlijk”, stelt Doreen Hendrikx, de titelwinnaar in de reeks -78kg van U21. “De laatste kamp voor het goud was de zwaarste, ik had dat wel verwacht van mijn tegenstander. Het werd een ware uitputtingsslag. Da’s altijd riskant omdat je nooit weet wie dat gaat winnen. Na vijf jaar ben ik blij dat ik opnieuw de landstitel te pakken heb.”  

Ook Bart Demuynck, Voorzitter van de Vlaamse Judofederatie, organisator van dit BK, blikt tevreden terug op deze editie. “Ik ben heel blij want ik vind in eerste instantie dat Antwerpen daar een mooie stad voor is. Het doet mij tevens plezier om vast te stellen dat wij elk jaar een betere organisatie kunnen neerpoten. Dat betekent dat iedereen toch wel bezig is met de wil om continue te verbeteren. Willen verbeteren voor de judoka’s, voor de coaches, wat uiteraard een positieve invloed heeft op het algemeen verloop van het evenement. Ook het niveau van judo van onze jeugd is heel leuk om naar te kijken.”

Niettegenstaande heeft de Voorzitter een belangrijke boodschap voor alle clubs van de VJF. “Graag wens ik een warme oproep te doen aan alle clubs om voor dat aparte judosfeertje te zorgen. Want dat is iets dat wij als federatie nu net niet kunnen doen. De neutrale toeschouwer die komt niet naar judo kijken tenzij het Olympische kampioenen zijn die meedoen. De echte judosupporters met een hart voor de sport, dat moet vanuit de clubs komen. Bijgevolg moedig ik alle clubs aan om daarvoor te zorgen. Ik denk dat de jongens en meisjes die hier aantreden dat ook verdienen dat hun supporters hier aanwezig zijn. En da’s mooi. En dan merk je dat sport emotie is en als je dat dan kan delen met verschillende mensen dan wordt judo toch weer een feest.”

Alle resultaten vind je via deze link.

Sponsors

Sponsors