Deel deze pagina:

GENT – Afgelopen weekend 23 en 24 november was het weer raak in de Topsporthal Gent. De finaleronde van de Callant Cup 2019 zorgde zoals steeds voor een fijne judosfeer aan de Blaarmeersen. Het gereputeerde tornooi blijft voor clubs een belangrijke motivator om er te staan met een competitief team.

“In samenwerking met het Gents Judoplatform (GJP) is dit steeds een vlotte samenwerking in een sfeervolle Topsporthal,” vindt Steven de Meijer, VJF-verantwoordelijke voor de wedstrijdorganisatie. “Alvast mijn complimenten aan alle vrijwilligers die dit weer hebben mogelijk gemaakt, de judoka’s voor hun prestaties op de tatami en natuurlijk ook de meegereisde supporters. Toch weerom een pluim voor Judoclub Hamme wiens supporters steeds massaal afzakken naar de Callant Cup en voor extra ambiance zorgen met tromgeroffel, toeters en bellen. Het unieke hier is dat er heel veel judoclubs samenkomen en dat zorgt toch wel voor een aparte sfeer en dat is nu net zo mooi aan de Callant Cup.” 

Sven Christiaens, coach van JC Hamme is erg tevreden. Zijn damesteam pakte goud in 2A. “Het blijft een sterke motivator deze Callant Cup,” vindt Sven. “We zijn hier dan ook met vier teams, waarvan drie op het podium, en werken een heel seizoen naar dit tornooi toe. Ik ben dan ook heel blij dat mijn dames hier goud pakken. En allemaal eigen kweek. Dit is zeer motiverend naar de toekomst toe. We kijken alvast uit naar volgend seizoen in eerste.” JC Hamme is tevens de club die zich laat opmerken door een enorme achterban. “Er is geen enkele club in Vlaanderen die meer luidruchtigere supporters heeft dan wij,” grapt de coach. “De sfeer in Hamme zit altijd supergoed. Iedereen hangt aan elkaar, het is meer dan een club, eerder één grote familie van dikke vrienden. Hier drie teams op het podium en dan nog een team dat goed meedraait in nationale. Gewoon fantastisch!”

Judoclub Gruitrode was ook één van de grote medaille slokops. “Onze droom was hier drie keer goud pakken, maar het werd één goud en twee zilver,” aldus coach Tom Steensels. “Uiteraard zijn we hier ook heel tevreden mee. Het zijn stuk voor stuk mooie prestaties van onze judoka’s. Dit tornooi blijft een belangrijk gegeven binnen de club. Vanaf augustus starten we de voorbereidingen voor de Callant Cup en het BK senioren. Dit tornooi geeft toch dat ietsje meer. Hier kamp je niet alleen voor jezelf, maar ook voor je team. Op dit soort van tornooien zou zelfs meer moeten worden ingezet, vind ik, vanaf de jeugd zelfs. Het bevordert de clubspirit, maar ook de competitiegeest.”

JC Kawaishi Ingelmunster pakte goud in afdeling Heren 3C. “Wij zijn twee jaar geleden opnieuw gestart in vierde afdeling. In het verleden namen we met onze club deel in de hoogste divisie, maar we waren aan verjonging toe en wensten met onze jeugd een doorstart te maken. En dat lukt aardig,” stelt Renaud Van den Burrie, één van de judoka’s. “Vorig jaar werden we kampioen en nu ook dit jaar. Dus volgend jaar zitten we dan reeds opnieuw in tweede klasse. Stillaan, maar zeker geraken we terug hogerop en we willen onze jeugd daar zoveel mogelijk in meetrekken. Hopelijk kunnen we binnen een tweetal jaren opnieuw meedraaien in de hoogste divisie en met zoveel mogelijk judoka’s van eigen kweek. Dat was een beetje ons doel en dat lukt tot nu toe. Bijgevolg proberen we de ingeslagen richting aan te houden. Allemaal judoka’s uit onze jeugdreeksen en dat was ook ons doel. Vroeger toen we aanwezig waren in de hoogste divisie was dat niet altijd het geval en daar wilden we van af stappen. En dat lukt prima. Heel leuk voor de entourage en alle supporters ook. De club is aan het herleven daarin.”  

De West-Vlaamse club pakte tevens goud in Dames 1. “Ik heb hier toch heel erg naar toegeleefd,” stelt Leen Pauwelyn. “Fijn om na al die jaren hier nog eens op het hoogste podium te staan met mijn club van vroeger en met mijn kinderen nu als supporters. Nooit gedacht dat ik dit nog ging meemaken. Ik ben vanzelfsprekend heel tevreden.”

Wie tevens tevreden is, is Geert Bossut, sinds 20 jaar reeds de coach van JC Kawaishi Ingelmunster.“Zowel onze dames als heren pakten hier goud. Ik ben dus heel tevreden. Na een periode in de hoogste afdeling hebben we een doorstart gemaakt en helemaal onderaan opnieuw gestart. Dit was een leuke dubbelslag. Onze club had dit een keer nodig.”

Antwerpen United Judo won goud bij Dames 2B. “Heel fijn,” vindt judoka Fiona Vanbiesbrouck. “Een geweldige teamsfeer en dan is het plezant om te winnen. We hebben er als team toch wel naar toegeleefd en hard voor getraind. Dit resultaat is wel een mooie beloning voor al het harde werk. Onze laatste kamp tegen Gruitrode was toch wel de moeilijkste en spannendste. Opdracht volbracht nu naar 1ste divisie.” 

JC Samoerai Ronse pakte goud bij de heren in 2B. “Fantastische prestatie van ons team,” stelt Arne De Donder. “Het was al een poosje geleden dat we met het team uitkwamen in eerste afdeling. We hebben het team heropgebouwd en zitten nu in tweede. We hebben een jong team, dat is leuk, veel jonge judoka’s die ervaring kunnen opdoen. Ik vind het belangrijk met je eigen leden iets op te bouwen, da’s ook fijn voor de sfeer en gezelligheid binnen de club. Samen leven we immers naar dit tornooi toe. Trainingsgewijs bouwen we dit ook op en dan is het uiteraard fijn als we dan resultaat boeken. Doorheen het jaar wordt er binnen de club niet zoveel aan competitie gedaan. Bijgevolg is het dan leuk voor jonge judoka’s om hier te proeven van het wedstrijdgevoel.”   

In de reeks Heren 3D stapte Judoteam International op het hoogste podium. “In de korte periode dat onze club bestaat, hebben we een eerste doel bereikt,” vertelt Mikhail Katchatourian. “We moeten nu even hard blijven werken voor de toekomst. Dergelijk tornooi verstevigt sowieso de samenhang binnen de club met slechts één doel voor ogen: samenzijn en samen winnen.”

Het team van JC Neko Ieper poseerde met een foto van Amber Ryheul, die zich onlangs tot Europees kampioen U23 kroonde. “Vorige week tijdens de eerste ronde was Amber erbij. Ondertussen is ze vertrokken op stage naar Japan. Op deze manier is ze erbij”, klinkt het. “Haar titel is belangrijk voor onze club. Ze is onze trots en zeker een rolmodel voor de jongere meisjes,” aldus Peter en Ann van JC Neko Ieper. 

Ere wie ere toekomt

We zetten de winnaars van alle reeksen nog even op een rijtje. 

Heren

Heren Nationaal: JC Jambes - Gishi club (FFBJ)

Heren 1: JC Koksijde 2

Heren 2A: JC Merelbeke

Heren 2B: JC Samoerai Ronse

Heren 3A: JC Gruitrode 1 

Heren 3B: JC Herzele 2

Heren 3C: JC Kawaishi Ingelmunster 

Heren 3D: Judoteam International

Heren 4: JC Jitsu Kwai Hamme 2 

Dames

Dames Nationaal: JC Koksijde

Dames 1: JC Kawaishi Ingelmunster

Dames 2A: Jitsu Kwai Hamme 

Dames 2B: Antwerpen United Judo 

Resultaten

Een overzicht van alle resultaten van beide weekends, alsook tussenstanden, vind je vervolgens terug via deze link.

Beelden

Bekijk hier de foto's van huisfotograaf Rik Van der Sanden.

De aftermovie kan je hier bekijken.

 

Christian Pierre

 

 

 

Sponsors

Sponsors