Deel deze pagina:

Mooie start met twee bronzen medailles voor de Belgen op het Wereldkampioenschap Judo voor Veteranen van de IJF dat doorgaat van 10 t.e.m. 13 oktober in Marrakesh. John Steenackers pakt brons voor de VJF. 

De VJF-Veteranen die deelnemen aan dit WK zijn naast  John Steenackers de broers Stefaan en Lode Laats, Steven Peersmans, Dirk Vandevoort, Mikhail Khatchatourian en Annick Van De Voorde. Ze worden begeleid door coaches Frank Pedus, Senne Wyns en Ludo Van De Wiel. Walter Patoor is aangeduid als scheidsrechter op dit WK.

Op 10 oktober, de eerste dag van het WK kwamen Stefaan Laats (M6/81kg) en John Steenackers (M6/-73kg) in actie. 

Stefaan Laats vierde in Marrakesh zijn comeback op de internationale tatami in de categorie M6/-81kg. Na winst in de eerste ronde tegen de Fransman Kehal, verliest hij in de 2de ronde van de Zwitser Pantillon. In de herkansingen zet hij Finck (FRA) opzij, maar wordt in zijn vierde kamp gestopt door de Deen Hersborg. In een gesprek achteraf had hij gemengde gevoelens inzake zijn prestatie. “Het was lang geleden dat ik nog een echte competitie heb gekampt, laat staan een internationaal tornooi zoals dit WK. Ik had misschien beter wat aan lokale tornooien meegedaan. Het voelt evenwel goed om terug aan competitie te doen, maar soms durf ik wel eens mijn leeftijd vergeten. Vroeger was mijn lichaam mijn tempel, maar er begint wat sleet op de tempel te komen,” grapt Stefaan. “Ik moet leren luisteren naar mijn lichaam nu. Niettegenstaande, hier samen met mijn broer Lode aan dit WK deelnemen is wel fijn. We delen dezelfde passie, ook nu nog, nu we veel ouder zijn. Judo zit bij de Laats broers ingebakken.” Broer Lode, die Stefaan vanuit de tribune zat aan te moedigen, beaamt. “Ik vind hem wel lef hebben om hier op een WK terug op de tatami te stappen. Hij heeft toch een mooie prestatie geleverd na al die tijd uit competitie te zijn.” Lode komt op zaterdag 12 oktober in actie.  

John Steenackers (M6/-73kg) had evenwel een betere start verwacht. Zijn eerste kamp verliest hij van Ouarti (FRA). In de herkansingen herpakt hij zich echter en verslaat achtereenvolgens Coulon (FRA) en Zatik (HUN) wat hem een kamp voor de derde plaats opleverde. Hij wint van de Fransman Rayeh en steekt uiteindelijk brons op zak. “Ik weet niet wat me bezielde die eerste kamp. Het was echt niet goed. Coaches Senne Wyns en Frank Pedus beaamden het,” aldus John. “Die tweede kamp moest ik gewoon winnen. Ik kende mijn tegenstander en ik was ervan overtuigd dat winst erin zat. De derde kamp tegen de Hongaar was een revanche van het EK. Ik verloor toen tegen hem in de halve finale. Ik heb mijn tactiek aangepast met resultaat. De match voor het brons was ook tegen een gekende en sterke tegenstander waartegen ik dan toch de overhand heb gehaald.” Na brons op het EK Veteranen nu opnieuw brons op het WK voor John. Een bronzen collectie. “Ik heb inderdaad een fantastisch seizoen achter de rug. Ik ga nu even gas terugnemen, want zes trainingen per week als voorbereiding was toch wel de moeite,” aldus een tevreden John Steenackers.

Nog een medaille voor de Belgen op dit EK want Christian Van Geetsom (M8/-90kg) pakte ook brons. Na een bye in de eerste ronde verslaat hij de Kazak Veklich. In de halve finales verliest hij van de Fransman Lelorieux, maar pakt vervolgens brons tegen de Fransman Raboin. 

 

Christian Pierre

Sponsors

Sponsors