Deel deze pagina:

Na zijn laatste interview op Belgische bodem verlieten wij de dojo van zijn moederclub Hirano Brecht met het gevoel: zo heb ik Dirk Van Tichelt nog nooit gezien. Afgetraind, boordevol vertrouwen, ontspannen en een ongelooflijke honger naar de Spelen en Rio de Janeiro waren de sleutelwoorden voor deze "nieuwe" Dirk Van Tichelt. In het vakjargon heet dat charisma.

Toen we Dirk maandag voor zijn eerste kamp in Rio naar de tatami zagen stappen was dat charisma er nog steeds en de manier waarop hij de Qatarees Morad Zemouri na anderhalve minuut met een armklem oppeuzelde, was meer dan de letterlijke vertaling van het begrip. In zijn volgende kamp tegen de Zuid-Koreaanse nummer één van de wereld, Changrim An, balde hij fysieke en mentale kracht samen tot die ongelooflijke counter waarmee hij An over zich heen kon sleuren voor een waza-ari, die door zijn geniale uitvoering in wezen een ippon verdiende. Hij deed daarbij zijn bijnaam van "Beer van Brecht" alle eer aan. Het staat inderdaad buiten kijf dat inzake pure kracht, Dirk Van Tichelt de sterkste ter wereld is! Zijn uitermate frisse geest van het moment, deed de rest. 

In zijn kwartfinale tegen de Rus Denis Iartcev (WR 13) ging hij door op zijn elan en kon zo eerst opnieuw een waza-ari scoren; even later aangevuld met een yuko, die uiteindelijk beslissend bleek want de Rus kon in de laatste 15 seconden nog een waza-ari scoren. 

Tijdens het eerder geciteerde interview had Dirk ons toevertrouwd dat er in zijn gewichtsklasse maar één judoka was waartegen hij niet kon winnen: de Japanse regerend wereldkampioen Shohei Ono (WR 4). In de halve finale tegen Ono werd ook deze voorspelling realiteit. Met een waza-ari, yuko en ippon binnen de vier minuten werd het klassenverschil duidelijk.

Jammer, dat hij Ono in de halve finale had uitgeloot, anders had Dirk ongetwijfeld met zilver naar huis gekomen. Dat bleek overduidelijk na zijn kamp voor brons tegen de Hongaar Miklos Ungvari (WR 19). Supergeconcentreerd stapte hij de tatami op. Ungvari probeerde Dirk te verrassen in de eerste 15 seconden maar daar bleek onmiddellijk dat onze Brechtse Beer nog niets ingeboet had op het vlak van mentale frisheid. In één flits ontweek hij de aanval van de Hongaar. Met een gelijkaardige reflex nam hij anderhalve minuut later Ungvari in een moordende armklem. Het brons was binnen!

 

Topsport-Logica gepresenteerd op het Mekka van de Sport: de Olympische Spelen.

1. Dirk Van Tichelt blijft op pure kracht de sterkste judoka ter wereld: de Beer van Brecht wordt Bronzen Beer van Brecht. Een perfect uitgekiend trainingsprogramma, niet gedwarsboomd door blessures, bracht Dirk op zijn sterkst naar Rio.

2. Dirk van Tichelt in de ideale gemoedstoestand. Hij wist dat hij op het juiste moment in topvorm was waardoor hij overtuigd was dat hij tegen iedereen kon winnen. Hij was heel relaxed in de overtuiging dat hij niets te verliezen had; een medaille was geen must voor hem. Hij ging naar een plaats waar hij eerder al grote triomfen had behaald en waar volgens hem de beste sfeer ter wereld hangt. “Het strand van Copacabana staat symbool voor plezier, feesten en geluk-kig zijn”. En al bovenal: zijn aanstaande vaderschap of met andere woorden de zwan-gerschap van vriendin Esther. Het is dat soort gelukshormonen dat Greg van Avermaet vorig jaar in de Tour naar zijn eerste grote zege dreef toen hij met een onmogelijk gewaande inspanning Sagan in het verlies spurtte, vooraleer hij een week later papa werd. En met dat soort gelukshormonen over zijn nieuwe relatie met de Belgische amazo-ne Annelies Vorsselmans werd jumpingruiter Jeroen Dubbeldam in 2014 wereldkampioen in het Normandische Caen.

3 De juiste omkadering. Toen Dirk begin 2014 worstelde met een zware enkelblessure en enige tijd later een hernia aan de nek werd vastgesteld, leek de fysieke aftakeling inge-zet. Maar een juiste medische begeleiding in het kader van een nieuw topsportbeleid onder leiding van High Performance Manager Danny Belmans zorgde ervoor dat Dirk verlost werd van alle fysieke handicaps en op volle kracht aan zijn derde Olympische Spelen kon beginnen. High Performance Manager Danny Belmans, in het verleden reeds jarenlang gekend als persoonlijke trainer van Dirk, bewees op zijn beurt hiermee ook zijn manage-menttalent door het aantrekken van de juiste coach Robert Krawchyk teneinde het talent van Dirk optimaal te laten ontplooien. Dirk bleef in de positieve spiraal van technische progressie. “Het heeft enige tijd geduurd voor we op elkaar afgestemd waren maar nu besef ik dat Robert mij nog heel wat kan bijleren en heb ik er het volste vertrouwen in dat hij mij in Rio het beste kan bijstaan.” Naast de techni-sche knowhow is Krawczyk trouwens super-kampioen in het vertrouwen geven aan en vertrouwen hebben in zijn judoka’s. De tandem Danny Belmans - Robert Krawchyk bewees hiermee haar optimale werking en verdient dan ook  evenzeer de nodige eer bij het beha-len van deze topprestatie.

Met het brons van Rio zet Dirk Van Tichelt zich niet alleen in het Rijtje van Eeuwige Roem maar borgt hij tevens het overeind houden van de pijlers van het nieuwe Vlaamse judo. Hij is de eerste poulain van de Topsportschool, die erin slaagt om op de Olympische Spelen een medaille te behalen. Het brons van Dirk is tevens het meest overtuigende argument om judo de volgende vier jaar opnieuw te weerhou-den als één van de 10 prioritaire sporten van Vlaanderen richting Spelen van Tokio. Het inge-zette beleid van de Vlaamse Judofederatie kan op die manier verder geperfectioneerd worden.

Sus Kabé

 

 


Coach Robert Krawczyk, Olympiër Dirk Van Tichelt en HPM Danny Belmans

 

-73 kg

1. ONO, Shohei (JPN)

2. ORUJOV, Rustam (AZE)

3. SHAVDATUASHVILI, Lasha (GEO)

3. VAN TICHELT, Dirk (BEL)

 

ga naar www.judohelden.be

 

 

Sponsors

Sponsors