Deel deze pagina:

Mooie prestatie voor de Belgen op de Grand Slam in het Russische Ekaterinburg, stopplaats op het circuit van de IJF World Judo Tour. FFBJ-atlete Charline Van Snick (-52kg) pakte brons, terwijl VJF-judoka Matthias Casse (-81kg) net naast het brons pakte en op een vijfde plaats eindigde.

Matthias legde evenwel een fraai parcours af. In de voorronde vloert hij al zijn tegenstanders – Valois-Fortier (CAN), Azizov (RUS) en Maisuradze (GEO) – om zich als winnaar van zijn poule te kwalificeren voor de finaleronde. Daar komt hij uit tegen de Israëliër Muki die hem te sterk af is. Muki pakt achteraf het goud. Matthias wordt vervolgens naar de herkansingen doorverwezen voor de kamp om het brons. Het wordt een lange strijd tegen de Canadees Etienne Briand waartegen hij uiteindelijk op strafpunten verliest.

“Op mijn laatste kamp na ben ik weer tevreden over mijn parcours”, stelt Matthias. “Anderhalf jaar terug verloor ik in Parijs de eerste kamp van Valois-Fortier nu weet ik deze te winnen. Tegen de sterke Rus liep het volgens plan. Ik wist dat hij zou inzakken waarna mijn kansen zouden komen. Tegen de Georgiër die achteraf brons weet te winnen en die uiteindelijk enkele toppers eraf gooit, heb ik goede controle en win ik de match. Ook tegen Muki (ISR) was het ditmaal een nipte wedstrijd in tegenstelling tot de vorige ontmoeting. De kamp om het brons lukt het dan niet helemaal zoals ik wil. Mijn doel was om op het podium te staan, een medaille was hier dichtbij.”

Ook VJF-coach Mark van der Ham blijft progressie zien bij Matthias. “Matthias verliest de wedstrijd om het brons, maar ik blijf zeker positief. Hij heeft echt wel goede kampen gemaakt. Jammer van dat brons, maar dat is nu eenmaal sport. In die laatste kamp kreeg Matthias al twee shidos. Ondertussen zitten we in een Golden Score die naar de vijf minuten gaat. Hij maakt dan een sutemi die niet goed genoeg is en krijgt zo een derde strafpunt. Game over. De Golden Score bleef maar duren en dan is de scheidsrechter blij dat die zo kan worden beëindigd. Het is zoals het is. Uiteraard zuur. Het was evenwel een pittige dag. Matthias heeft mooi judo laten zien, taaie wedstrijden gewonnen en het duel met Muki liep wel goed, veel beter dan in Parijs. Die eerste kamp tegen Valois-Fortier (CAN) was ook een zware pot. Ook de Rus Azizov was aanvankelijk heel sterk. Die krijgt hij dan toch klein. Mooi. We moeten het nu even terug bekijken en de verbeterpunten eruit halen en dan de verdere planning uitzetten naar het WK toe. Soms win je, soms verlies je. Dat hoort er nu eenmaal bij. Matthias grijpt net naast een medaille, maar ik zie dit nu helemaal niet negatief in. We blijven hier nog tot woensdag op trainingskamp zodat we alles rustig kunnen bekijken om bij te sturen.”

Voor Toma Nikiforov liep de Grand Slam niet zoals verhoopt. Na zilver te hebben gewonnen op de Grand Prix in Marrakesh, werd hij in Ekaterinburg jammer genoeg in zijn eerste kamp afgestopt door de Braziliaan Goncalves.

De VJF had twee atleten afgevaardigd in Ekaterinburg. De Franstalige zusterfederatie FFBJ vier, m.n. Jorre Verstraeten (-60kg), Sami Chouchi (-81kg), Gabriëlla Willems (-70kg) en Charline Van Snick (-52kg). Deze laatste legde een mooi parcours af en belandde op het podium met brons. Verstraeten en Willems werden gewipt in de eerste ronde. Chouchi was goed gestart, maar werd in de derde ronde gestopt door de Japanner Nagase.

 

 

Christian Pierre

Sponsors

Sponsors