Deel deze pagina:

Afgelopen weekend, 18 en 19 mei, vond in het Poolse Bielsko-Biala de Cadet European Judo Cup plaats. Een belangrijk toernooi, want tevens de laatste Europa Cup van het seizoen waar judoka’s een ticket voor het Europees Kampioenschap in Warschau (27-30 juni) en het European Youth Olympic Festival in Bakoe (24-27 juli) op zak konden steken. De Belgische delegatie pakte 3 medailles, van elke kleur één. Een overzicht.

Negentien Belgen traden in het krijt in Polen, waarvan 10 VJF-judoka’s, met name Angelina Bombello (-57kg), Ray Marinx (-50kg), Emile Merdin (-50kg), Robbe Demets (-55kg), Ghèron Lecompte (-60kg), Muslim Adashev (-66kg), Remi Decorte (-66kg), Jarne Duyck (-73kg), Israpil Nesirkoyev (-73kg) en Ilman Nesirkoyev (-81kg). De jonge atleten werden begeleid door VJF-coach Sören Hapers en assistent-coach van dienst Donaat Vandeburie.

De eerste wedstrijddag werd er sterk gestart. Muslim, Remi, Robbe, Emile, Ghèron en Ray kwamen in actie op 18 mei. Enkel Ray werd gestopt in de eerste ronde, de overige judoka’s wonnen alle vier hun eerste kamp. Muslim, Emile en Ghèron verloren vervolgens hun kampen in de tweede ronde. Robbe daarentegen werd na winst tegen Gabor (POL) en Notebaert (FRA) evenwel verslagen door de Italiaan Skenderi, maar doorverwezen naar de herkansingen. Daar won hij achtereenvolgens van Meixner (CZE), Zirakashvili (GEO) en Kovacs (HUN) om tenslotte voor brons te kampen tegen de Georgiër Amirkhanashvili die hij na een spannende kamp versloeg met Waza-ari op 30 seconden van het einde met een mooie heupworp om dan netjes uit te verdedigen.

Dag twee van het toernooi, 19 mei, kwamen Ilman, Israpil, Jarne en Angelina in actie. Een minder sterke start want behalve Jarne werden alle overige judoka’s in de eerste ronde uitgeschakeld. Jarne is evenwel goed op dreef en legt een foutloos parcours af tot aan de finale kamp voor het goud. Hij verslaat zijn tegenstanders drie keer met Ippon en twee keer met Waza-ari. Jarne wint in de voorronde achtereenvolgens tegen Mumladze (GEO), Shakos (CYP), Shymbaliou (BLR) en Yonezuka (USA). In de halve finale verslaat hij de Nederlander Houkes. In de finale moet hij echter zijn meerdere erkennen in de Fransman Tama die hem vloert met Ippon. Niettegenstaande een sterke prestatie met mooi zilver voor Jarne Duyck!

De derde medaille van de Belgen werd gewonnen door Alessia Corrao van zusterfederatie FFBJ. De Waalse pakte knap goud in de gewichtscategorie -63kg.

Naast de drie Belgische medailles volgden nog twee top-acht plaatsen, m.n.  Emile Merdin (-50kg) van de VJF en Goran Mocci (-73kg) van de FFBJ eindigden allebei op de 7de plaats van hun respectieve gewichtscategorieën.

“Er was een grote ontlading, zowel bij Jarne als Robbe na de medaillewinst”, aldus VJF-coach Sören Hapers. “Ook de rest van de ploeg stond heftig te supporteren tijdens deze cruciale matchen, waar zelfs emoties aan te pas kwamen. Bielsko-Biala kan worden beschouwd als het zwaarste van de vijf selectietoernooien dit seizoen en niemand had dergelijk mooi resultaat geanticipeerd”, aldus een tevreden coach. “De voormalige Oostbloklanden domineren veel competities bij de U18, maar hier hebben onze jongens toch bewezen dat ze even sterk kunnen zijn. Gezien de afstand waren de ouders van de judoka's deze keer niet van de partij om te supporteren en nu presteert de ploeg het sterkst. Er is veel getelefoneerd geweest afgelopen weekend”, grapt Sören Hapers. “Ik ben enorm fier op de verwezenlijkingen van onze judoka’s dit afgelopen weekend. Ik heb trouwens mooie complimenten van de nationale coaches en scheidsrechters van andere landen gekregen”, aldus nog een trotse Sören Hapers.

 

Christian Pierre

 

Sponsors

Sponsors