Deel deze pagina:

Meer dan 600 judoka’s van zo’n 90 landen waren afgelopen weekend (10-12 augustus) actief op de tatami’s in de Laszlo Papp Sports Arena in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, tevens de venue van het WK in 2017. Een sterk toernooi in een luidruchtige arena waar de Hongaarse fans hun judoka’s richting medaillepodium aanmoedigden. De Hongaarse atleten beklommen viermaal het podium waarbij de Hongaarse judolegende Miklos Ungvari drievoudig Wereldkampioen Ebinuma Masashi (JPN) van het goud afhield en tevens judogeschiedenis schreef. Met zijn 37 jaar is hij de oudste judoka die een IJF World Judo Tour competitie wint. Japan bleef echter de grote slokop van eremetaal, met maar liefst 9 gouden en 2 zilveren medailles.

Een sterke bezetting dus op deze Grand Prix van de IJF Judo World Tour die de VJF-inzending weerhield van een podiumplaats.

Vrijdag 10 augustus was een absolute baaldag voor de VJF-judoka’s. Zowel Mina Libeer als Gourgen Aleksanyan geraakten niet voorbij de eerste ronde. Mina Libeer (-57kg) verloor haar eerste kamp (http://bit.ly/2KDx7VL) tegen de Sloveense Kajzer, tweevoudig GP medaillewinnaar. Gourgen Aleksanyan (-66kg) verloor zijn eerste kamp (http://bit.ly/2vzBwV4) tegen de Italiaan Pirras.

Zaterdag 11 augustus kenden zowel Matthias Casse als Roxanne Taeymans evenwel een sterke start. Beiden wonnen probleemloos hun eerste kamp. Roxane Taeymans (-70kg) tegen Agono (GAB) (http://bit.ly/2nsOH5J) en Matthias Casse (-81kg) versus Gardasevic (MNE) (http://bit.ly/2KJJIXe).

In de tweede ronde blijft Roxanne op dreef en wint zo haar tweede kamp tegen Memneloum (CHA) (http://bit.ly/2M8diLH). Matthias Casse bijt echter in het stof. De voormalige Wereldkampioen bij de Junioren verliest zijn tweede kamp (http://bit.ly/2vAVcaT) tegen regerend Wereldkampioen Wieczerzak (GER). “Ik ben niet echt teleurgesteld”, aldus Matthias achteraf. “Het niveau is echt wel hoog hier. De kleinste fout die je maakt, wordt dan meteen afgestraft. En mijn tegenstander was dan ook de Wereldkampioen. Nu volgen nog twee trainingsstages richting WK in Bakoe. Daar ligt nu mijn focus.”

Roxanne wordt uiteindelijk gewipt in de derde ronde (http://bit.ly/2MbcnKG) door verlies tegen de Hongaarse Gercsak die profiteerde van het thuisvoordeel en de rumoerige fans.

Geen medaille dus voor de VJF-atleten in dit sterk bezette toernooi. De Belgische delegatie keerde evenwel niet met lege handen naar huis.

Charline van Snick (-52kg) van de Waalse zusterfederatie zette een puike prestatie neer, maar moest genoegen nemen met zilver na verlies van de Japanse Natsumi Tsunoda die meteen goud won bij haar Grand Prix debuut. Europees Vice-Kampioen Sami Chouchi (-81kg) greep net naast het brons en belandde op de vijfde plaats. Huidig Europees Kampioen Toma Nikiforov (-100kg) had last van zijn vroeger opgelopen knieblessure en geraakte niet door de tweede ronde. Hij wordt gestopt door de Rus Margiev, maar verliet tevens gekwetst de mat.

Sponsors

Sponsors