Deel deze pagina:

Afgelopen weekend kwamen niet alleen de seniors in actie. Ook onze junioren hadden een belangrijk selectietornooi voor de boeg: de Junior European Cup in het Lithouwse Kaunus.

De aanwezige Belgen pakten er vier medailles. Abdul Malik Umayev (-73kg), Edouard Capelle (+100kg), Lois Petit (-48kg) van de Waalse zusterfederatie en onze eigen Karel Foubert (-81kg). Capelle pakt zilver, de andere drie brons. Dilya Nikiforov (-90kg/FFBJ), de jongere broer van Toma, wordt zevende, Isabelle Schrenk (-78kg) grijpt net naast een medaille en eindigt vijfde.

VJF-Media blikt samen met VJF-coach Franklin Pereira even terug op de prestaties van de VJF-atleten, die momenteel nog deelnemen aan het EJU-trainingskamp in Kaunus.

Het brons van Karel Foubert heeft indruk gemaakt op de VJF-coach.Karel heeft hier in Kaunus een schitterend niveau getoond”, oordeelt VJF-coach Franklin Pereira. “Hij heeft zes wedstrijden gekampt, vijf gewonnen en één verloren. In de halve finale liep het even mis, een wedstrijd die hij in principe had kunnen winnen, maar tactisch maakte hij een foutje. Niettegenstaande heeft Karel de ganse campagne een topniveau getoond met overwinningen tegen judoka’s uit Duitsland, Rusland, Letland, Hongarije en Armenië. Hij heeft niet alleen het brons op zak gestoken, maar vooral de manier waarop hij dat deed, was belangrijk. Hij heeft dan ook fantastisch mooi judo getoond waarbij hij telkens via verschillende technieken scoorde. Dat was toch wel opmerkelijk eigenlijk.”

Karel Foubert zit op kruissnelheid. “Karel heeft tot op heden meegedaan aan drie selectietoernooien en drie keer voor een medaille gevochten in een moeilijke gewichtscategorie met veel concurrentie. In die drie toernooien pakte hij twee keer een medaille. Hij maakt hierdoor zichzelf selecteerbaar voor het EK en WK. Meer dan duidelijk dat hij in zijn gewichtsklasse bij de beste van Europa behoort”, vindt Franklin Pereira.

Isabelle Schrenk eindigde op een verdienstelijke vijfde plaats met vier kampen en twee overwinningen. “Isabelle zat heel dicht om de grootste verrassing van deze competitie te zijn. Niemand had verwacht dat zij voor medailles ging vechten aangezien het haar allereerste European Cup was. Het zou mooi geweest zijn indien ze op het podium had gestaan, maar helaas dus net niet. Afgelopen maart had ze haar eerste internationale optreden in Bad Blankenburg. Ondertussen heeft ze een mooie progressie gemaakt”, aldus coach Pereira.

Actieplan

De VJF-coach had van een aantal judoka’s betere prestaties verwacht op dit toernooi. “Een aantal atleten kunnen op dit niveau beter presteren. Ik merk evenwel dat ze tijdens deze competitie niet hetzelfde niveau behaalden als op training. Druk en competitiestress zijn daarvan de oorzaak. Immers, ze weten wat er op het spel staat, selectie voor het EK en WK”, stelt Franklin Pereira.

“Vandaar dat we tijdens het evaluatiegesprek vlak na het toernooi onmiddellijk een actieplan hebben voorgesteld en verschillende tips hebben gegeven, een individuele benadering tijdens de stage reeds. Er zijn tevens afspraken gemaakt om zodra we terug in België zijn de trainingen op deze individuele noden af te stemmen. Meer randori’s tegen sterkere tegenstanders zodat de judoka verplicht wordt om iets dieper te kunnen gaan want die ‘extra mijl’ hebben ik hier in Kaunus bij sommigen wel gemist. Ik ben ervan overtuigd dat die aanpak zijn vruchten zal afwerpen”, aldus nog de coach.

 

Christian Pierre

 

 

Sponsors

Sponsors